Politică

Noul Guvern, condus de Mihai Răzvan Ungureanu, trebuie să refacă treptat nivelul de trai al populaţiei

Seful SIE a fost nominalizat de preşedintele Traian Băsescu pentru postul de prim-ministru rămas vacant după demisia lui Emil Boc. Află ce obiective i-a trasat şeful statului noului premier, ce a spus la numire Ungureanu şi pentru ce i-a mulţumit Băsescu lui Boc!

”Am avut consultări cu partidele parlamentare în vederea formării unui nou Guvern. Nu e vorba de nicio manevră, ci de nevoia de a încerca revitalizarea credibilităţii Guvernului. Orice intabilitate a României generează deficienţe în finanţarea statului roman. Alegerile anticipate ar însemna problem incredibile de credibilitate şi de finanţare, plus că s-ar putea face peste 5 luni. De aceea, opţiunea mea este instalarea imediată a unui Guvern, dar Parlamentul va decide. A fost agreată desemnarea lui Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de prim-ministru desemnat. El va începe un effort de negociere pentru stabilirea programului şi Cabinetului”, a anunţat şeful statului.

Traian Băsescu a trasat obiectivele noului Guvern. ”Este un nou început, care trebuie să se aşeze pe succesele Guvernului anterior, şi mă refer la stabilitatea economică a ţării. Vom avea şi cifrele curând, se va observa o creştere cu 2,5 procente. Prioritatea nr. 1 a noului Guvern va fi restabilirea treptată a nivelului de trai al românilor care au suportat greu facture procesului de reechilibrare a economiei. Trebuie să fie un program de refacere a nivelului de trai al populaţiei. O altă prioritate zero este crearea locurilor de muncă”.

Băsescu a precizat de ce a fost amânată depunerea mandatului Guvernului condus de Emil Boc, care se discuta încă din decembrie. ”Am avut încă din decembrie discuţii cu Emil Boc cu privire la depunerea mandatului. Decizia a fost amânată din motive de interes naţional: în luna decembrie era greu să avem o majoritate parlamentară, apoi a fost vacanţă parlamentară, iar obiectivul a devenit trecerea cu bine a evaluării FMI”, a spus el.

Preşedintele ţării i-a mulţumit lui Emil Boc pentru felul dedicat în care a servit ţara, chiar dacă ”nimeni nu spune că a fost un premier perfect, dar a lăsat o României pregătită să facă faţă unui nou val eventual de criză, a făcut eforturi ca ţara să iasă din criza economică”.

Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că ştie ce responsabilitate are, dar că are experienţa unor instituţii ca MAE sau SIE, care au devenit performante sub conducerea sa. ”Voi folosi aceste experienţe pentru o eficientizare a guvernării. Independenţa politică îmi garantează spaţiul pentru a duce la bun sfârşit mandatul. Reformele vor continua. Plusul cu care vin este faptul că sunt un bun administrator, care are o logică a eficienţei”, a spus el.

În replică, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a spus că Băsescu ”minte sub masca stabilităţii” şi că alegerile anticipate se pot face în 60 de zile. El a anunţat că USL va vota împotriva noului Guvern propus de şeful statului. ”Mihai Răzvan Ungureanu nu mai are nicio legătură cu PNL de ani buni. E inacceptabil să pui în fruntea Guvernului un om luat din fruntea serviciilor secrete. Băsescu practic spune că nu îl interesează ce vrea ţara, ci ce vrea el, serviciile secrete, aşa cum bolşevicii lui Stalin sau naziştii lui Hitler spuneau că numai ei ştiu ce e bine. Traian Băsescu sfidează strada şi opinia publică, pune un şef al serviciilor să conducă un Guvern de marionete. Practic, hai să guvernăm cu serviciile pe faţă! Pentru noi, e un război pe viaţă şi pe moarte cu Traian Băsescu şi cu clica lui”, a comentat Antonescu.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a spus şi el că USL nu va sprijini acest Guvern: ”Dacă nu vor fi anticipate, le vom câştiga pe celelalte, dar păcat că se pierd câteva luni”.

Ungureanu (43 de ani) a mai îndeplinit funcţiile de ministru al Afacerilor Externe (2004-2007) şi director al Serviciului de Informaţii Externe – SIE (2007-prezent). A fost redactor-şef la o serie de publicaţii istorice, a publicat peste 80 de articole ştiinţifice şi a primit numeroase premii şi distincţii în domeniul culturii şi diplomaţiei.

Conform articolului 103 din Constituţie, (1) preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. (2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. (3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Foto: Mediafax

11 comentarii

  • Cu totii ii banuiam miscarea dar desi suntem obisnuiti, mie una si astazi mi s-a adunat stomacul in gat auzind inceputul discursului :”… Am discutat inca din decembrie cu premierul Boc….dar nu am considerat momentul oportun intrucat nu am fi avut majoritate parlamentara….”- pana cand un presedinte o sa-si premita sa sustina pe fata un partid, pana cand aceasta batjocura a incalcarii constitutiei?
    Asta nu numai ca o incalca dar ne si arata ca face ceva pe ea, in direct.
    Saptamana trecuta scuipa nervos declarand ca in nici un caz nu se vor acorda nici cele 5 procente , si astazi vine sa-i ceara viitorului prim ministru sa ridice nivelul de trai al romanilor. Cat de cretini ii crede dobitocul asta pe romani? Odios!

    • unul mai putin mofturos
      6 februarie 2012 la 21:32
      ” (…) mie una si astazi mi s-a adunat stomacul (… ) ”

      Sunteti una mai putin mofturoasa ?
      :O)
      Ce inseamna obisnuinta…

  • O decizie inteleapta la o cotitura la care asteptau falamanzii Ponta si Antonescu care a mai aratat inca o data discursul sau catastrofal.

  • Traian Băsescu nu se dezminte. Pare să fi găsit cea mai bună soluție pentru funcția de premier, dintre puținele care-i stăteau la îndemână.

    Alura de intelectual rasat, cu studii la Londra, vârsta de 42 de ani, cu state de serviciu importante in Ministerul de Externe și Serviciul de Informații Externe, la curent cu toate contactele externe ale României, toate acestea îl recomandă pentru desemnarea primită. Mai puțin pregătirea economică, necesară în această perioadă.

    Miza importantă rămâne lupta împotriva corupției, declientelizarea administrației centrale, reprofesionalizarea funcțiilor importante din ministere și agenții.

    Și dacă partidele din coaliție nu-i permit această curățenie și îl obligă să joace cum îi vor cânta miniștri puși de partide?

    Aceasta este adevărata miză. Ce marjă de manevră are.

    Nu cred că este naiv să se lase jucat pe degete de miniștri, pe rol de marionetă. Bănuiesc că a pus condiții, înainte de a accepta. Nici că nu s-a gândit la instrumentele pe care le va folosi. În primul rând influența președintelui Băsescu. Și faptul că nu este „legat” prin interese oculte de amici politici din vreun partid. Cărora să le dea socoteală de ce face și drege la guvern.

    Legea spune ca premierul are drept de veto la orice propunere a miniștrilor. Să numească sau destituie secretari de stat. Dacă apare opoziția partidelor care i-au propus, poate scoate foarte bine în față motivele reale, dacă ele sunt legate de corupție sau incompetență.

    Partidele au și ele arma lor. Moțiunea de cenzură prin care să trântească guvernul. Depinde însă de motiv. Mihai Răzvan Ungureanu este un foarte bun comunicator, va ști să explice imediat motivele reale ale unei astfel de acțiuni împotriva sa. Intrebarea este, își pot permite partidele, în an electoral, o dezavuare masivă, venită din partea președintelui și a premierului? Își pot permite, dar cu costuri electorale uriașe. Pe care nu cred că le pot suporta.

    Legăturile externe ale lui Mihai Răzvan Ungureanu, în special cu America și NATO sunt extrem de utile într-un context internațional extrem de complicat. Accesul la finanțele internaționale este decisiv pentru o țară care trăiește, din păcate, din împrumuturi. Noul premier ar putea avea mai multă credibilitate în ochii instituțiilor și băncilor creditoare.

    Reacția opoziției, deși previzibilă, a fost mai ridicolă ca de obicei. Crin Antonescu spune că o majoritate zdrobitoare a populației vrea alegeri anticipate. Cum o fi făcut socoteala? Că prin piețe au ieșit mii de oameni. Să-i înmulțim cu 10, sunt sute de mii. Din 19 milioane, ce procent gasim? Pe mine, în mod sigur, nu m-a întrebat nimeni ce vreau.

    Mai spune Crin Antonescu că actuala coaliție este toxică. Dar USL? Cine garantează că nu este la fel, sau mai toxică? Cum se măsoară toxicitatea asta? Că din gură e ușor să taxezi de toxicitate pe unii și pe alții.

    Situarea opoziției, în afara jocului democratic parlamentar, s-ar putea întoarce împotriva ei la alegeri, s-o facă să regrete amarnic ce face acum. Iar timpul nu poate fi dat înapoi.

    Jocul democratic spune că majoritatea parlamentară decide, ia decizii. Opoziția trebuie să aștepte să câștige alegerile, dacă le va câștiga și atunci își va impune deciziile, prin vot parlamentar. Altă cale nu există. Greva parlamentară a opoziției, pe banii contribuabililor, cu avantajele logisticii parlamentare, se va întoarce ca un bumerang împotriva ei, în campania electorală.

    Decisivă va fi poziția PDL. Are varianta să fie de acord cu un guvern curat, declientelizat, cu oameni competenți, care să răspundă la comanda premierului, nu a partidului. Să renunțe la culegerea banilor pentru partid din contracte cu statul, iar Emil Boc să se ocupe de curățenia în partid, altfel decât până acum.

    Sau, să-l trântească pe Mihai Răzvan Ungureanu, prin moțiune de cenzură, dacă nu-i mai lasă să fure. Să asculte în continuare de baronii locali, care aduc bani și voturi, și care l-au calificat pe ministrul Funeriu, (Ioan Oltean), drept cel mai hulit ministru, pentru că face reformă în educație.

    Există șanse ca PDL să înțeleagă, în al 12-lea ceas, ce riscă dacă se dă în continuare în stambă, pe mâna baronilor. Acum, când electoratul este cu ochii pe ei, și soarta alegerilor se decide în câteva luni.

    Există șanse ca experimentul Ungureanu să fie unul de succes. Omul pare decis să facă ce trebuie pentru țară. Cu condiția susținerii de către actuala coaliție. Și fără obligația de a da socoteală baronilor.

    Hopul n-a fost trecut. Este posibil să nu treacă prin parlament guvernul Ungureanu. Il sustine și UDMR? Nu este clar.

    Aceasta este ultima șansă pentru clasa politică să-și spele păcatele, acum, cu cateva luni înainte de alegeri. Daca n-o face, ne vedem la urne. Să ne plătim polițele.

    • De ce nu -si da demisia arogantul de base si sa se treaca la alegeri ?.Romania este un stat politienesc facut de presedinte cu scopul de a acoperi spatele ca sa poata fura ,acum a scos serviciile secrete in fata ,si el este un agent dar acum era unul care a compromis interesele. Oare vrea sa fim guvernati cu pumnul in GURA, fata si in plex?La lupta!nici nu asteptam sa fie usor.

    • nu trebuie sa isi dea demisia acuma ,exista o greva a celor care nu mai pot sa stea pe scaune si sa fie platiti,daca pana acuma protestau oameni care munceau pe un salariu de nimic,acuma nu se mai poate sta de opt ani psd doarme si pare ca mai are pregatiti inca patru ani pentru somn.Urmeaza alegerile locale si tara trebuie sa fie condusa de cineva ,dupa care se intra in alegeri parlamentare.Stimata doamna daca ati dori un presedinete altul va rog sa faceti dumneavoastra o propunere ,astept raspuns

    • Lidia! Crinut incepe sa i se faca rau de Cotroceni nu o sa adune voturi cat Eba intr-o lupta electorala.

    • Aparent asa este, dar sa nu uitam ca a fost demis pentru ca si-a scurtcircuitat premierul raportandu-i ddirect lui Basescu, si ca ca este( cu toate calitatile intelectuale de necontestat) un pesonaj ce vine direct de sub aripa lui SOROS aflandu-se o vreme in conducere fundatiei acestua in Romania, ca a fost bursier al fundatiei lui Marc Rich si ca ( pentru cei refractari la pionierii din piata), revolutia l-a prins in functia de membru supleant la CC al UTC si conducator al Uniunii Studentilor Comunisti di Romania. Minunat! Si uTC-ist si securist si turnator direct al lui Basescu! Sansa cu care isi spala unii pacatele……

  • Si desi sunt convinsa ca isi face cu excelenta treaba, ca poate altfel astazi nu am fi aici, nu pot sa ma abtin sa ma intreb daca aceasta” usoara” decolorare masonica, cu experimentele eugenice la care supun Romania in cazul de fata, folosete si romanilor in general sau doar lor?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS