Actualitate Economie

Precizări importante despre noul Cod Silvic

Având în vedere vehicularea, în spaţiul public, de către persoane neinformate sau interesate în păstrarea actualei stări de fapt, a unor informaţii eronate privind noul Cod silvic, Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscultură a dat publicităţii câteva precizări de interes atât pentru forestieri, cât şi pentru opinia publică pe care le redăm integral.

Prin iniţierea propunerii legislative de modificare şi completare a Legii nr. 46/2008 – Codul silvic se reglementează asigurarea integrităţii fondului forestier naţional, asigurarea permanenţei pădurii, majorarea suprafeţei terenurilor ocupate cu păduri, administrarea pe baza principiului teritorialităţii, exploatarea şi valorificarea judicioasă a resursei forestiere cu soluţii concrete pentru micii proprietari, în vederea asigurării unui nivel adecvat de continuitate juridică, instituţională şi operaţională în gestionarea pădurilor.

A fost propusă posibilitatea ca Regia Autonomă Administraţia Protocolului de Stat să înfiinţeze un ocol silvic, motivat de faptul că suprafaţa de teren care ar urma să fie administrată de acest ocol silvic are regimul unui obiectiv special (perimetru sub pază de jandarmi şi SPPP), iar la această dată această suprafaţă nu are asigurată administrarea în regim silvic. Dealtfel, soluţia propusă nu este nouă, această suprafaţă a fost administrată până în anul 2008, la intrarea în vigoare a actualului Cod silvic, de ocolul silvic înfiinţat de Regia Autonomă Administraţia Protocolului de Stat.

Acest ocol silvic se va constitui şi va funcţiona similar cu ocoalele silvice din structura Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, iar administrarea acestei suprafeţe se realizează prin personalul silvic angajat în condiţiile reglementărilor specifice privind autorizarea ocoalelor silvice, personal care este responsabil de respectarea regimului silvic.

Facem precizarea că prin abrogarea literelor i), j) şi k) alineatul (2) art. 1, perdelele forestiere, jnepenişurile şi păşunile împădurite cu consistenţa mai mare de 0,4 nu au fost scoase din fondul forestier naţional.

În actualul Cod silvic, perdelele forestiere, jnepenişurile şi păşunile împădurite cu consistenţa mai mare de 0,4 aveau dublă definire, ca fond forestier naţional la literele i), j) şi k) alin. (2) art. 1 şi ca pădure la art. 2 alin.(2). Intrucât categoriile de vegetaţie precizate mai sus îndeplinesc condiţia de pădure, aşa cum este definită în Codul silvic, acestea au fost eliminate din definiţia fondului forestier naţional, dar au fost menţinute în definiţia pădurii, pădurea fiind inclusă în fondul forestier naţional.

La articolul 2 alineatul (2), literele a),c) şi d) din noul proiectul de Cod silvic este următoarea definiţie a pădurii: (2) Termenul pădure include: a) terenurile cu folosinţă pădure cuprinse în amenajamentele silvice la data de 1 ianuarie 1990, inclusiv cu modificările de suprafaţă, conform operaţiunilor de intrări-ieşiri efectuate în condiţiile legii; c) terenurile pe care sunt instalate jnepenişurile; d) terenurile acoperite cu păşuni împădurite cu consistenţa mai mare sau egală cu 0,4, calculată numai pentru suprafaţa ocupată efectiv de vegetaţia forestieră;”

Facem precizarea că litera b) din actualul Cod silvic nu a fost modificată – b) perdelele forestiere de protecţie;

În noul proiectul de Cod silvic nu numai că nu se reduce suprafaţa fondului forestier naţional, dar se includ în categoria pădure şi implicit în fondul forestier naţional, plantaţiile cu specii forestiere din zonele de protecţie a lucrărilor hidrotehnice şi de îmbunătăţiri funciare, a căror suprafaţă este estimată la 60.000 ha.

Realizarea Programului naţional de împădurire prin lucrări de împădurire a terenurilor din afara fondului forestier naţional şi a terenurilor cu destinaţie agricolă, în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de mediu şi a optimizării peisajului, a asigurării şi creşterii recoltelor agricole, a prevenirii şi combaterii eroziunii solului, a protejării căilor de comunicaţie, a digurilor şi a malurilor, a localităţilor şi a obiectivelor economice, sociale şi strategice este o prioritate pentru autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură.

La sugestia specialiştilor (inclusiv ai celor din Academia Română), s-a stabilit că împădurirea unei suprafeţe de 1 000 000 de hectare de terenuri agricole până în anul 2030, este o acţiune ambiţioasă şi mult mai realistă decât ţinta de 2 000 000 ha până în anul 2035, în condiţiile în care în perioada 1990-2014 suprafaţa fondului forestier naţional a crescut ca urmare a impăduririi terenurilor agricole degradate şi prin realizarea de perdele forestiere de protecţie cu circa 34.400 ha.

Această situaţie a fost determinată de lipsa finanţării lucrărilor de împădurire de către guvernele anterioare şi de lipsa acordului proprietarilor pentru împădurire, întrucât subvenţiile pe suprafaţă acordate pentru terenurile agricole prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală sunt,în acest moment, o soluţie mai avantajoasă financiar pentru proprietarii de terenuri agricole.

Cabinet ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană

6 comentarii

  • Am auzit cate ceva despre intentiile PSD legate de noul cod silvic din emisiunea d-lui Moise Guran, in care, sincer, am de 1000 de ori mai multa incredere decat in ministresa Doina Pana, ce e pusa pe fapte rele, alaturi de mafia partidului ‘mneaei.
    Astia ne ametesc cu vorbele mieroase pe fata, iar in dos ne fura de ne sar capacele. Ticalosi fara de seaman.

  • PE CEI DE LA SCHVAIHOVAR CAND AVETI DE GAND SA AI SCOATETI LA PLANTAT CA IN RITMUL PE CARE TAIE PADUREA IN CITIVA ANI TREBUIE PLANTATA TOATA TARA SAU EI SUNT SPONSORI CUM DE ALTFEL STIE TOATA LUMEA? ATI NENOROCIT TOTI AGENTII LOCALI SI VINDETI TARA LA AUSTRIECI DOAMNA MINISTRU SI PT ASTA VA MULTUMIM SI VA VOTAM TOTDEAUNA.

  • Precizările făcute pentru a informa ”corect” atât forestierii cât și populația îmi amintesc de cât de bine arăta în scris și era oglindită în acte normative această dorință de bine a doctrinei comuniste (dacă citiți documente și presa din anii comunismului, veți vedea că totul era bine și frumos, pentru ”propășirea și binele clasei muncitoare”). Și astăzi, vorbe scrise frumos pe hârtie dar care nu se regăsesc în practică. De foarte mulți ani auzim că procentul de împădurire este cu mult mai mare decăt cel de despădurire sau tăiere. Cum pot minți cu atâta nerușinare, când este evident că munții și dealurile noastre sunt tot mai ”pleșuve”. Se vede cu ochiul liber. S-au dat acte normative care permit tăierea cu nerușinare, fără oprire, fără verificare cinstită. Oameni buni, când vă veți trezi cu alunecarea de teren în curte să nu vă mai mirați. Este și vina voastră că v-ați grăbit să tăiați pădurea pentru folosul imediat, dar pe termen lung veți vedea cât rău v-ați făcut. Și de ce eu, ca și contribuabil, care nu am nici o treabă, să vă plătesc vouă despăgubiri prin statul român? Toată compasiunea pentru cei din zonele calamitate, dar o mare vină revine atât autorităților locale (care au avizat construcții fără să le pese), populației, dar și legislației permisive: fie au despădurit versanții, fie și-au construit case lângă râuri în zona inundabile și au îngustat albia…………..
    Fiți vigilenți și intrați pe site-ul ministerelor și contestați proiectele de lege. Trebuie să fiți informați dacă doriți să faceți ceva pentru România, pentru a nu lăsa oameni politici mediocrii (din ambele tabere politice) care au funcții înalte să decidă pentru voi.

  • cum o sa opriti furtul doamna ministru cind padurarii cu agentii care fac exploatare fura de rup pamintul cum va explicati ca din salar de 700 de lei un padurar cu trei luni de scoala are avere de sute de mii de ron. Oare DNA nu vede aceste lucruri? nu vedeti ca in cateva luni de zile au jipuri de mii de euro si un trai imbelsugat peste masura cu concedii numai prin strainatate de unde daca nu din furt? cind o sa stopati asta atunci o sa aveti vreun merit pentru ca furtul il fac ei si stie toata lumea.

  • sa vedeti cind o sa anceapa controale mixte formate din politie si padurari ce circ o sa fie cand domnii in verde au grija sa sune pe toata lumea inainte si sa pice numai prostii.Hai ma nu vedeti ca toti sunt numai neamuri si nasi un hot la celalalt. ce poti sa mai zici cind vezi adevaratii hoti alaturi de politisti cum se fac ca cauta hotii si cu doua ore mai devreme mergea cu masina cu statie inaintea remorcii pline cu lemn.Buna intrebare florine de unde averile si traiul pe care il au acesti oameni care ar trebuii sa apere padurea nu sa o fure. Ce sa mai zici ca unii dintre ei mai au banzicurii ascunse sau pe alte neamuri si remorci cu graifar si TAF-uri si noi mai vrem dreptate in padure .Doamna ministru nu stie ca pestele de la cap se ………

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS