Actualitate

Ministrul Doina Pană ia măsuri pentru protejarea populaţiilor de căprior şi iepure de câmp

Un vânător nu va putea împuşca peste 100 de exemplare de ciocârlie şi mai mult de 50 de exemplare de prepeliţă pe zi, potrivit cotelor stabilite printr-un ordin al ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană. Totodată, vânătoarea la iepure de câmp se va închide mai devreme, pentru protejarea speciei, iar exemplarele ”de viitor” de căprior nu pot fi vânate.

”Fiecare vânător înscris în autorizaţia de vânătoare poate recolta într-o zi un număr maxim de 100 exemplare din specia ciocârlie (Alauda arvensis) şi un număr maxim de 50 exemplare din specia prepeliţă (Coturnix coturnix)”, se arată în ordinul care stabileşte cotele de recoltă pentru speciile de faună de interes cinegetic, la care vânarea este permisă în sezonul de vânătoare 15 mai 2014 – 14 mai 2015.

Potrivit ordinului, pentru protecţia stocului de reproducători şi a femelelor gestante, cotele de recoltă aprobate la specia iepure de câmp (Lepus europaeus) se vor realiza până în 15 ianuarie 2015. Astfel, se va impune gestionarilor fondurilor cinegetice să închidă vânătoarea la această specie mai devreme. Se precizează că măsura este necesară deoarece iernile calde din ultimii ani au determinat începerea reproducerii la iepure de câmp mai timpuriu, astfel că spre sfârşitul perioadei de vânătoare femelele sunt gestante în faze avansate, situaţie care le îngreunează deplasarea atunci când sunt hăituite, ducând la capturarea lesne a acestora. Totodată, având în vedere că specia iepure de câmp a devenit vulnerabilă din cauza, în principal, a braconajului cu câini ogari, a dăunătorilor naturali, agriculturii intensive şi a chimizării necontrolate privind combaterea dăunătorilor agricoli se impune şi reducerea cotelor de recoltă pentru următorul sezon de vânătoare.

Pentru ameliorarea şi creşterea calităţii genetice a populaţiilor de căprior (Capreolus capreolus), ordinul interzice, totodată, recoltarea, în sezonul de vânătoare 2014-2015, a exemplarelor ”de viitor”, reprezentate de masculii tineri, bine conformaţi, ale căror trofee corespund din punct de vedere al caracteristicilor cu vârsta lor şi care trebuie protejaţi, pentru a putea transmite caracterele lor la urmaşi.

De asemenea, pentru monitorizarea, prevenirea şi combaterea pestei porcine clasice, a pestei porcine africane şi a rabiei, gestionarii fondurilor cinegetice au obligaţia să ia măsuri de biosecuritate, între care participarea la instruiri cu privire la prelevarea de probe biologice de la mistreţii şi vulpile recoltate cu ocazia acţiunilor de vânătoare, pentru păstrarea în condiţii optime din punct de vedere sanitar-veterinar a exemplarelor de mistreţ recoltate, până la obţinerea rezultatului examenului de laborator privind pesta porcină clasică şi pesta porcină africană, sau prelevează şi expediază către autoritatea sanitar veterinară probe biologice de la toate exemplarele de mistreţ şi vulpe găsite moarte sau recoltate în sezonul de vânătoare 2014-2015.

2 comentarii

  • Vanatorul roman traditional nu impusca ciocarlile, denumite in unele zone si pasarea plugarului…din contra el respecta aceste pasari cantatoare ( de marimea unei vrabii cu un mot mic de pene pe cap la unele specii ) care se hranesc cu insecte si seminte …
    Problema este ca au venit peste noi, romanii, ITALIENII care impusca pasaretul incepand cu : graurii, vrabiile, ciocarliile, potarnichile, prepelitele… etc…pe bani putini, mai ales pe fondurile private de vanatoare… !
    Recent au fost prinsi de ITRSV in zona Braila, Galati niste italieni … ca au impuscat ciocarlii ….. si li s-au confiscat si armele, detinute ilegal.
    Noi trebuie sa adaptam legile de vanatoare la Comunitatea Europeana ca sa nu faca abuzuri la noi… alti europeni , in special italienii ( in Italia pasaretul a fost decimat de „vanatorii ” bastinasi de ocazie ) .

  • Sunt vanator de 25 de ani, iar tatal meu de 55 de ani. in zona in care vanam sunt numeroase ciocarlii si prepelite, dar atat inainte cat si dupa revolutie, la noi nu s-au emis autorizatii pentru astfel de specii. In urma cu 3 ani, a venit un administrator privat al fondului de vanatoare si anual vaneaza cu italienii si spaniolii, sute de pasarele fara niciun fel de remuscare, insa vinovatii suntem noi deoarece acceptam ca acestea sa vaneze fara numar, pe sume modice. Desi suntem platitori de taxe umflate, la niciun membru vanator roman din filiala nu a emis autorizatie in acest sens, iar daca iti permiti sa impusti o ciocarlie sau o prepelita, pentru a fi impaiate, este in stare sa-ti puna serviciul arme si munitii in carca,vezi Doamne ai atentat la fondul lui de vanatoare. Asa este in democratie, peste noapte samsarii fara nicio cunostinta in domeniul cinegetic se trezesc peste noapte proprietari de terenuri de vanatoare si peste fauna piscicola, cu concursul avocatilor si judecatorilor. RUSINE.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS