Economie

Modificări aduse Codului de procedură fiscală

Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Bistriţa Năsăud, informează contribuabilii că prin O.G. nr. 29/2011, se aduc importante modificări şi completări Codului de procedură fiscală, cum ar fi:

Modificarea ordinii de stingere a obligaţiilor fiscale în sensul stingerii cu prioritate a tuturor obligaţiilor principale în ordinea vechimii acestora şi apoi a accesoriilor în ordinea vechimii acestora, pentru a se evita acumularea de noi accesorii în sarcina contribuabilului.

Reglementarea posibilităţii organului fiscal de a înscrie în certificatul de atestare fiscală şi creanţele certe, lichide şi exigibile pe care contribuabilul le are de încasat de la entităţile care realizează achiziţiile publice. Înscrierea se face în baza unui document eliberat de autoritatea contractantă prin care se certifică faptul că sumele sunt certe, lichide şi exigibile.

Precizarea situaţiilor concrete în care organul fiscal poate stabili obligaţii fiscale prin estimarea bazei de impozitare, şi anume: în situaţia în care contribuabilul nu a depus declaraţii fiscale; atunci când organele de inspecţie fiscală constată că evidenţele contabile sau fiscale, declaraţiile fiscale sau documentele şi informaţiile prezentate în cursul inspecţiei fiscale sunt incorecte, incomplete sau nu există ori nu sunt puse la dispoziţia organelor de inspecţie fiscală.

Cuantumul obligaţiilor fiscale rezultate din estimarea bazei de impunere sunt stabilite sub rezerva verificării ulterioare, cu excepţia celor stabilite în cadrul inspecţiei fiscale.

Reducerea termenului de eliberare a certificatului de înregistrare fiscală care conţine codul de identificare fiscală de la 15 la 10 zile de la data depunerii declaraţiei de înregistrare fiscală sau a cererii de către contribuabil.

Înfiinţarea Registrului contribuabililor inactivi/reactivaţi. Declararea contribuabililor inactivi, precum şi reactivarea acestora se fac de către organul fiscal, prin decizie, emisă conform competenţelor şi procedurii stabilite prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care se comunică contribuabilului.

Datorarea dobânzilor şi penalităţilor de întârziere, în cazul contribuabililor cărora li s-a deschis procedura insolvenţei, pentru creanţele fiscale născute anterior sau ulterior datei deschiderii procedurii insolvenţei, potrivit legii care reglementează această procedură

Clarificarea regimului juridic al procedurii de reverificare a unor perioade fiscale verificate, în sensul declanşării reverificării numai după comunicarea unei decizii de reverificare care poate fi contestată la structura specializată în soluţionarea contestaţiilor.

Modificări ale regimului sancţionatoriu. Pentru nedepunerea sau depunerea de declaraţii recapitulative incorecte sau incomplete în sensul aplicării unei amenzi fixe, s-au stabilit amenzile astfel: de la 1.000 la 5.000 lei în cazul nedepunerii declaraţiei recapitulative la termenele legale; de la 500 la 1.500 lei în cazul depunerii declaraţiei recapitulative cu date incorecte ori incomplete.

Nu vor fi sancţionate contravenţional persoanele care corectează declaraţia recapitulativă până la termenul legal de depunere a următoarei declaraţii recapitulative, dacă fapta nu a fost constatată de organul fiscal anterior corectării.

 Baza legală: Ordonanţa Guvernului nr. 29/2011 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, publicată în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 626 din 02.09.2011. 

Director executiv, ec. Cicioc Dorina

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS