Actualitate

Modificări în impozitarea locuințelor

Guvernul a modificat și completat, printr-o Hotărâre, normele de aplicare ale Legii Codului fiscal. Printre altele, s-au modificat normele privind impozitarea locuinţelor cu destinaţie mixtă sau nerezidenţială, acestea urmând să fie impozitate ca locuinţe cu statut rezidenţial, fără majorări, dacă plata utilităţilor nu este dedusă.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, în cazul persoanelor care au în proprietate clădiri cu destinație mixtă pentru care suprafețele folosite în scop rezidențial și cele folosite în scop nerezidențial nu pot fi evidențiate distinct,dacă proprietarul depune declarația privind destinația mixtă a clădirii, însoțită de o declarație pe propria răspundere prin care se atestă faptul că „nici una din cheltuielile cu utilitățile nu este înregistrată în sarcina persoanei care desfășoară activitatea economică” se va datora impozitul pe proprietăți utilizate în scop rezidențial. Prin cheltuieli cu utilitățile se înțelege cheltuieli comune aferente imobilului, energia electrică, gaze natural, termoficare, apă, canalizare.

O altă modificare ţine de tratamentul fiscal al terenurilor agricole intravilane. Până acum, 400 de metri din acest fel de teren era impozitat ca şi cum ar fi avut o construcţie aşezată pe această suprafaţă, acum s-a renunţat la această prevedere.

Au fost aduse clarificări în cazul clădirilor/terenurilor proprietate publică sau privată a statului ori a unităților administrativ teritoriale care fac obiectul unor contracte de concesiune, închiriere, administrare sau folosință, care se referă la perioade mai mici de o lună. În aceste situații obligația declarării și plății taxei pe clădiri/teren aparține persoanei de drept public care transmite dreptul de concesiune, închiriere, administrare ori folosință.

În ceea ce priveşte impozitul pe clădiri, s-au adus lămuriri privind „ultima valoare impozabilă înregistrată în evidențele fiscale”, precizându-se că nu mai este necesară depunerea rapoartelor de evaluare în cazul rapoartelor de reevaluare întocmite în intervalul 2013-2014 și înregistrate în situațiile financiare în aceeaşi perioadă, precum s-a și precizat ca în cazul persoanelor juridice care dobândesc clădiri prin construire în ultimii trei ani ai anului de referință, valoarea clădirii este cea prevăzută  în procesul‐verbal de recepție finală.

A fost detaliată modalitatea acordării scutirii de impozit pe clădiri/terenuri, specificându-se faptul că scutirea de impozit se acordă corespunzător cotei-părți din dreptul de proprietate asupra clădirii/terenului.

Etichete

2 comentarii

  • Cum p. mea reusesc astia si fak ce vor cu noi?
    Am comandat raportul de evaluare care m-a costat 1500 lei pentru un imobil cu destinatie mixta si astia acum vin si imi spune ca sunt un fraier pentru ca acum se poate si cu o declaratie pe proprie raspundere privind !
    Pentru asta o sa le fac adresa la primarie sa mi se scada din impozit factura cu raportul de evaluare!

  • Nu sunt afectat deloc. Pe mine onorata primarie m-a facut EROU al M UNCII ( pesediste ) scutit de impozit pe casa. Culmea , este ca terenul de sub casa fara AUTORIZATIA platita din 2008 este impozitat neintrerupt din 1939 de cand tatal meu l-a cumparat de la sasi. TRAIASCA Primarul, Primaria si PSD-ul, ca doara sunt tot romani, ce naiba si nici nu ma doare gura !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS