Actualitate

A început primăvara astronomică. Se apropie trecerea la ora de vară

Echinocțiul de primăvară, momentul care marchează începutul primăverii astronomice, s-a produs miercuri 20 martie, la ora 05.06 a României.

Echinocțiul este momentul când ziua şi noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ. Începând de la această dată, durata zilei (faţă de cea a nopţii) va fi în continuă creştere, iar cea a nopţii (faţă de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstiţiului de vară.

La momentul echinocțiului de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine.

Această zi marchează, în tradiția populară, și începutul anului agrar. Urmând mărirea şi micşorarea zilei de-a lungul unui an, oamenii au descoperit patru fenomene astronomice esenţiale pentru organizarea calendarului: solstiţiul de iarnă (ziua cea mai mică), echinocţiul de primăvară (ziua egală cu noaptea), solstiţiul de vară (ziua cea mai mare) şi echinocţiul de toamnă (noaptea egală cu ziua).

România va trece la ora oficială de vară în noaptea de sâmbătă 30 martie spre duminică 31 martie, ceasurile urmând să fie date înainte cu o oră, astfel că în 31 martie ora 03.00 va deveni ora 04.00. Atunci va fi cea mai scurtă zi din an, cu numai 23 de ore.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS