Politică

Mulţi au vrut, puţini au putut. O privire asupra alegerilor parlamentare din urmă cu patru ani

La precedentele alegeri parlamentare din 2008, în cursa pentru un fotoliu de parlamentar s-au înscris 38 de candidaţi din partea PDL, Alianţa PSD+PUR, PNL, PRM, UDMR, PNG şi Alianţa Partidul Verde – Ecoligiştii. Iată cum s-au petrecut lucrurile la alegerile parlamentare din urmă cu patru ani:

Şapte formaţiuni au depus atunci liste complete cu câte şase candidaţi, cu excepţia Alianţei Partidul Verde –Ecologiştii care a înscris în cursă doar doi candidaţi pentru Senat. În timpul campaniei electorale, liderul PER Bistriţa-Năsăud, Alexandru Toniuc, a declarat că formaţiunea sa îi va susţine pe candidaţii PNL pentru Camera Deputaţilor.

Candidaţii din partea Alianţei PSD+PUR au fost toţi social-democraţi întrucât la nivel judeţean nu a fost acceptat niciun conservator pe liste din cauza conflictelor între cele două formaţiuni, fostul lider al PSD, deputatul Viorel Pupeză trecând la PC.

În cursa pentru fotolii de parlamentari au intrat toţi liderii formaţiunilor de la nivel judeţean, toţi deputaţi, însă fiecare şi-a ales un alt colegiu pentru care au candidat.

Fostul deputat Ioan Turc, la vremea aceea liderul filialei judeţene a PNL, a candidat în Colegiul 1 Camera Deputaţilor, în timp ce ex-deputatul PSD Emil Radu Moldovan, liderul judeţean al filialei sale, a intrat în cursa pentru Colegiul 2 Camera Deputaţilor. Pentru mandatul de deputat din Colegiul 3 a candidat liderul judeţean al PDL, deputatul Ioan Oltean, iar pentru cel din Colegiul 4 Camera Deputaţilor liderul judeţean al PRM, deputatul Ioan Aurel Rus.

Niciunul dintre senatorii mandatului 2004-2008, Mircea Mereuţă (PNL) şi Ileana Moldoveanu (PSD), nu s-au înscris în cursa pentru alegerile parlamentare.

Campania electorală nu a fost lipsită de incidente. PDL a anunţat pe ultima sută de metri numele candidatului pentru Colegiul nr. 2 Camera Deputaţilor în persoana lui Vasile Marc, un consilier judeţean PSD. Acesta a demisionat din partid, dar nu şi din Consiliul Judeţean unde a continuat să participe la şedinţe fiind la originea unui scandal între PSD şi PNL pe de-o parte şi PDL pe de altă parte, partid în favoarea căruia a înclinat votul dat la rectificarea bugetară.

Printre candidaţi s-a numărat şi fratele fotbalistului Viorel Moldovan, Adrian, membru PSD, dar şi interpreta de muzică populară Valeria Peter Predescu, aspirantă la un fotoliu de senator din partea PNG.

Liberalii şi social-democraţii au acuzat PDL că împarte saci cu tărâţe electoratului, iar PSD a depus chiar o plângere la poliţie după ce trei tineri au împărţit pungi cu alimente unor muncitori de la salubritate, acestea având însemnele PDL şi numele lui Ioan Nelu Botiş, candidat din partea PDL pentru un fotoliu de deputat în Colegiul 1.

Partidele au promis la începutul campaniei electorale că vor desfăşura campanii decente din cauza Postului Crăciunului, dar PSD şi-a încălcat promisiunea şi a organizat mai multe concerte cu formaţia Cassa Loco.  

Majoritatea candidaţilor, în special cei de la PSD şi PDL, şi-au creat pagini de prezentare pe internet pe care le-au lansat cu fast.

Cine a câştigat

Candidaţii PDL Bistriţa-Năsăud au obţinut cele mai mari procente în patru colegii uninominale din Bistriţa-Năsăud, trei de la Camera Deputaţilor şi unul de la Senat, iar PSD s-a situat în vârful clasamentului în două dintre colegii, unul de la Camera Deputaţilor şi altul de la Senat.

Candidatul PDL pentru Colegiul 1 Camera Deputaţilor, Ioan Nelu Botiş, a obţinut 36,25% din voturile valabil exprimate de electoratul din colegiul respectiv, fiind urmat de Ioan Turc (PNL) cu 27,66% şi de Adrian Moldovan (PSD) cu 23,55%.

În Colegiul 2 Camera Deputaţilor, cel mai bine clasat a fost Emil Radu Moldovan (PSD) cu 44,72% din voturile valabil exprimate, fiind urmat de Vasile Marc (PDL) cu 27,06% şi Szekely Emeşe (UDMR) cu 10,49%. Candidatul PNL, Ioan Deneş, s-a situat pe locul patru cu 9,62%.

În Colegiul 3 Camera Deputaţilor, Ioan Oltean, şi-a adjudecat deja un nou mandat de deputat cu 50,97% din voturile valabil exprimate, fiind singurul candidat din judeţ care a obţinut peste 50%,  fiind urmat de Nicolae Stan Iuga (PSD) cu 32,62% şi de Dorin Popescu (PNL) cu 9,49%.

În Colegiul 4 Camera Deputaţilor, candidatul PDL Ioan Andreica a obţinut 33,63% din voturi, fiind urmat de candidatul PNL, Ioan Ţintean, cu 28,65% şi de cel al PSD, Cristian Parasca, cu 25,58%.

PDL a obţinut cele mai multe voturi în Colegiile 1, 3 şi 4 de la Camera Deputaţilor, iar PSD în Colegiul 2. Candidaţii PNL s-au clasat pe locul al doilea în două colegii de la Camera Deputaţilor (1 şi 4), pe locul al treilea la Colegiul 3 şi nu au intrat deloc pe podium la Colegiul 4 Camera Deputaţilor.

La Senat, în Colegiul 1, candidatul PDL Ioan Sbîrciu a obţinut 34,83% din voturile valabil exprimate, fiind urmat de candidata PSD, Adriana Doina Pană, cu 30,47% şi de candidatul PNL, Valer Bindea, cu 22,05%.

În Colegiul 2 Senat, cele mai multe voturi le-a obţinut candidatul PSD, Dănuţ Prunea, cu 39,31%, fiind urmat de cel al PDL, Sabin Ilieşi, cu  37,93% şi cel al PNL, Valer Sânmihăian cu 9,42%. La ambele colegii, candidaţii PNL s-au clasat pe locul al treilea.

La alegerile din 2008, au fost aşteptaţi al vot în cele 312 secţii de votare un număr de 260.116 alegători înscrişi în listele electorale permanente. Din cauza reducerii numărului de alegători comparativ cu anul 2004, judeţul Bistriţa-Năsăud a avut în Camera Deputaţilor doar patru reprezentanţi şi nu cinci cum era în ultimele mandate.

Între 2008 şi 2012, ne-au reprezentat în Camera Deputaţilor Ioan Nelu Botiş şi Ioan Oltean de la PDL, Emil Radu Moldovan (PSD) şi Ioan Ţintean (PNL). În Senat, i-ama vut reprezentanţi pe Ioan Sbîrciu (PDL) şi Dănuţ Prunea (PSD).

Ce s-a schimbat între timp? Ioan Turc nu mai e lider al PNL Bistriţa-Năsăud şi nici măcar membru al acestui partid. E, în schimb, şef al Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

Adrian Moldovan (PSD) a revenit la CSM şi nu mai e vizibil în politică, Ioan Deneş (PNL) îşi încearcă, din nou norocul, dar la Senat, Nicolae Stan Iuga a lăsat baltă PSD şi îşi vede de munca sa la Spitalul Năsăud, iar Dorin Popescu nu a mai intrat în cursa pentru parlamentare sperând, probabil, că va ajunge adjunctul lui Radu Moldovan dacă Dolha merge în Parlament.

Ioan Andreica a dispărut total din viaţa politică după scandalul dosarului de corupţie instrumentat de DNA în care e implicat şi Liviu Rusu. Ultimul încă mai crede probabil că va scăpa.

Ioan Ţintean a ajuns lider PNL, dar nu mai candidează în speranţa că va fi prefect dacă USL câştigă alegerile, iar Cristian Parasca (PSD) a revenit la Direcţia Generală a Finanţelor Publice pe unde a mai trecut sporadic şi în 2009.

Dănuţ Prunea (PSD) nu mai candidează nici el, iar Sabin Ilieşi (PDL) s-a retras la rândul lui din viaţa politică după un alt scandal. Doina Pană (PSD) îşi încearcă acum norocul la Camera Deputaţilor după eşecul de la Senat din 2008, iar de Valer Sânmihăian (PNL) nu s-a mai auzit nimic în ultimii ani. La rândul lui, artistul plastic Ioan Sbîrciu (PDL) se va întoarce cel mai probabil la studenţii săi. Emil Radu Moldovan e preşedinte de CJ, iar Ioan Oltean, perseverent ca de obicei.

Cristiana Sabău

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS