Social

Munții Rodnei, îmbrăcați în roz (FOTO)

Munții Rodnei s-au colorat în roz odată cu înflorirea bujorului de munte, care oferă o priveliște magnifică. ”Un colț de Rai, așa arată Parcul Național Munții Rodnei în perioada aceasta cu bujorul de munte (Rhodondrendron myrtifolium) înflorit. Vă așteptăm cu drag!”, transmite Administrația PNMR.

Bujorul de munte este una din cele mai rare plante ale munților. Originar din zonă Balcanilor, în România se întâlnește în zona Carpaților, la altitudini înalte, în tufe dese cu înălțimea de 20-25 cm. Bujorul de munte mai este numit și smârdar și face parte din genul botanic Rhododendron, gen extrem de variat ce cuprinde diferite specii care cresc doar la altitudine înaltă și se extind din Himalaya, Caucaz, Carpați până în Munții Alpi și Pirinei.

În prezent bujorul de munte este una din plantele aflate pe cale de dispariție și este protejat de elege. Culegerea, ruperea sau deteriorarea tufelor se pedepsește cu amendă piperată. Planta crește foarte greu, ramurile deteriorate de cele mai multe ori mor sau se regenerează foarte greu. Tufele de pe crestele Carpaților au vârste de 30-40 de ani, timp în care abia ating înălțimea maximă. Smârdarul este peren și își păstrează frunzele verzi tot timpul anului. Planta este foarte delicată și are nevoie de o sumă de condiții pentru a se dezvolta şi de lumină dimineața, umiditate, sol bogat și o altitudine foarte precisă.

Bujorul de munte înflorește în iunie și are o aromă asemănătoare cu a vișinelor. Florile conțin aminoacizi esențiali organismului, și în general, se administreaza sub formă de infuzie, dar există risc crescut de a produce intoxicații grave, dacă este cât de puțin supradozat.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS