Economie

Nămolul de la stația de epurare îngrașă zeci de hectare de teren la Șintereag

Peste 4600 de tone de nămol uscat, provenind de la stația de epurare a Aquabis Bistrița, ajunge pe o suprafață de 46 de ha de teren din comuna Șintereag în baza unei aprobări dată de Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.

Terenurile agricole sunt administrate de Bachiș SRL și se află în extravilanul comunei Șintereag.

Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud a dat acest permis în baza unui studiu pedologic și agrochimic special pentru evaluarea pretabilității solului la aplicarea nămolului deshidratat provenit de la stația de epurare ape uzate elaborat de către Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice Cluj și aprobat de Direcția pentru Agricultură Bistrița-Năsăud.

În baza permisului vor putea fi transportate o cantitate de 4636,9 tone nămol substanță uscată (s.u.) provenite din stația de epurare Aquabis pe terenurile agricole în suprafață de aproximativ 46 ha administrate de Bachiș SRL din comuna Șintereag.

Bachiș SRL a fost înființată în1993 și are ca obiect principal de activitate codul fabricarea pâinii, prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie. Cifra de afaceri a firmei a fost de 5,5 milioane de lei în anul 2023, în creștere cu 29,87% față de 2022, cu un profit de peste 24.500 de lei. Bachiș SRL a raportat un număr de 18 angajați în anul 2023.

Premisa de la care se pleacă este aceea că nămolurile colectate în stațiile de epurare sunt foarte bogate în carbon organic (cca. 25%, față de 50% cât conține un cernoziom de bună calitate), dar și în macroelemente precum azot, fosfor, potasiu. Acest fapt le transformă nu doar într-un îngrășământ organic valoros, dar și într-un amendament util pentru solurile calcaroase. Mai mult decât atât: aplicarea lor permite o mai bună păstrare a umidității în sol, dar și o protecție eficientă împotriva eroziunii. În plus, față de compostul clasic, riscul îmburuienării terenului scade până aproape de zero.

În multe țări din UE, folosirea nămolurilor în agricultură a devenit o practică frecventă. Spre exemplu, în Spania, aproximativ 80% din biosolidele (cum mai sunt numite) provenite de la stațiile de epurare sunt utilizate în agricultură! Ca medie a UE, procentul folosit de fermieri este de peste 40%. De altfel, aplicarea biosolidelor pe terenuri este considerată a fi cea mai durabilă opţiune de valorificare şi eliminare a nămolurilor de epurare. La nivel european folosirea biosolidelor în obţinerea de recolte este cea mai susţinută opţiune de management a nămolului, unde materia organică şi nutrienţii se întorc în mod benefic în sol.  

”Normele tehnice privind protecția mediului și în special a solurilor, când se utilizează nămolurile de epurare în agricultură aprobate prin Ordinul 344/2004 au ca scop valorificarea potențialului agrochimic al nămolurilor de epurare, prevenirea și reducerea efectelor nocive asupra solurilor, apelor, vegetației, animalelor și omului, astfel încât să asigure utilizarea corectă a acestor nămoluri. Nămolurile provenite de la stațiile de epurare a apelor uzate din localități și din alte stații de epurare a apelor uzate, cu o compoziție asemănătoare apelor uzate orășenești, pot fi utilizate în agricultură numai dacă sunt în conformitate cu aceste norme tehnice. Valorificarea nămolului de epurare prin utilizarea acestuia în agricultură este considerată a fi o bună opţiune practică pentru mediul înconjurător, fiind promovată şi încurajată de legislatia europeană şi naţională în vigoare”, arată Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.

36 comentarii

  • Este doar o poluare cu detergenți adunați din apa menajeră care cu timpul se vor infitra în pânza freatică care la rându ei va polua apa potabilă şi consecița va fi lafel ca cei din Bistrița şi cei din Şintereag vor fi siliți să cumpere apă la sticlă mult mai scumpă.

    69
    2
    • De când toți se cacă la Colibița direct în lac iar apa aceea vine la robinete ín Bistrița eu nu mai beau apă de la robinet ci cumpăr numa apă înbuteleată.

      65
      1
    • Nămolul Aquabis este dăunător fiindcă conține detergenți şi alte produse chimice de sinteză care nu sunt absorbite de plante sau sol ci duc la poluare . Azotul sintetic conține doar azot care este absorbit de plate , difența este că azotul este scump.

      52
      1
  • Sarakilor ,ajungeți să vă haliți propriul rahat.Că no…vacile si oile poluează cu bhăshini și nu mai pot tzoglarii să se dea pe bitze că le rup căinii care păzesc turmele penele din dos.

    59
    1
  • Deşeurile toxice de la stația de epurare din Bistrița cel puțin trebuiau să fie împrăştiate pe terenurile din Bistrița şi nu nenorociți cei din Şinteteag că nu ei au produs aceste deşeuri.

    58
    • Este acelaşi gen de tâlhărie ca cu groapa de gunoi de la Tărpiu.
      Deşi marea majoritate a gunoiului este produsă de oraşul Bistrița groapa de gunoi nu este pe teritoriu oraşului ci gunoiul este dus în altă parte nenorocind pe cei din Tărpiu asta cu complictatea primarului tot PSD din comuna Dumitra pe care îl doare undeva de cei din Tărpiu doar ascultă orbeşte ordine de la Bistrița pentru a-l menține PSD cu orice preț pe funcția de primar.

      51
      1
    • Tăntălău de primar din Dumitra nici de cei din Dumitra nu-i pasă fiindcă a acepta fără să crâcnească la insistența şefului lui de partid din CJ lărgirea drumului prin Dumitra la 3 benzi ca-să le treacă Tir-urile la oamenii exact pe sub fereastră.

      43
      1
    • Primarul ăla ar vindeo şi pe masă dacă ar putea dacă a putut să vândă el şi echipa de fotbal Consiliului Județean măcar dacă Consiliu Județean ar fi făcut un stadionul de fotbal în Dumitra nu în Unirea că ăia nici echipă de fotbal nu au avut.

      39
    • Pe lângă tâlhăria cu groapa de gunoi de la Tărpiu mai hilar este faptul că au adus gunoi la Tărpiu culmea şi din alte județe.

      30
    • Pentru că au umplut deja groapa de gunoi de la Tărpiu cu gunoi din alte județe acum vor să facă la Tărpiu altă groapă de gunoi pe un loc unde culmea vor tăia Pădurea . Oare cum Agenția de Mediu BN poate vota aşa ceva ?!

      28
    • Nesimțiții au făcut stația de transfer chiar în mijlocul Păduri Sigmir şi de această crimă de mediu este resposabilă Agenția de Protecție a Mediului Bistrița.

      26
    • După ce că au reuşit să distrugă Pădurea Cocoşul cu tot felul de prosti acum au în gând să distrugă şi Pădurea Codrişor prin introdurea ei în intravilan şi costruirea de blocuri, prin extinderea Parcului Mare şi asfaltarea cu dedicație pentru dezvoltatorii lacomi a străzilor Tabără şi Lempeş etc.

      25
    • Nu ăştia au venit şi cu tâmpenia cu demolarea Stadionului din Parcu Mare simbolul oraşului ?

      24
  • Se dovedeşte din nouă că Agenția de Mediu BN acceptă fără nici-un discernământ toate crimele de mediu venite pe linie partidului care ia pus pe funcţi.

    45
  • Păi şi primarul din Şintereag tot din PSD este de aceea nu ia nici-o poziție împotriva acestei monsyruzități ce se consumă în comuna lui.

    37
    • Dacă apa din fântâni va fi otrăvită şi nu va mai fi potabilă atunci cei din Şintereag şi înprejurimi vor fi nevoiți să cumpere cea mai scumpă apă din țară chiar de la poluatorul Aquabis.

      41
  • De cei îi mai plătim pe cei ce stau la APM BN dacă nu fac nimic doar aprobă decizile idioate ale politrucilor ?!

    28
  • Vaşnici „ecologişti” gen Bălan & co tac mâlc complici ca porcu în păpuşoi nu spun nimic despre această crimă ecologică.

    15
  • Eu nu o să mai cumpăr produse contaminate de la Bachiş srl şi o să recomand tuturor cunoscuților mei sã facă lafel.

    15
  • Trist : Aşa fac cei de la Agenția de Protecție a Mediului Bistrița Năsăud votea-ză fără discernământ la comandă politică şi fuşăreala de Pasaj Subteran Gării – Tărpiului.

    26
    1
    • Tot cartierul Ştefan cel Mare plus Ghinzii se cacă în râul Bistrița şi APM BN se face că nu vede şi nu ia nici-o măsură.

      12
  • Întreb nu dau cu parul: Aquabisul în loc să otrăvească câmpurile cu acest nămol nu putea să facă biogaz din el chiar acolo la stația de epurare ?

    17
  • Protecția Consumatorului de ce nu se autosesizează în acest caz.că doar directorului ei este din alt partid nu în PSD este din PNL ?

    14
    • Păi sunt în aceeaşi mostruoasă coaliție corb la corb nu-şi scoate ochii.

      12
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.