Social

Năsăud: Peste 400 de saci de gunoaie, adunaţi în doar trei ore de pe malurile Someşului Mare

Elevi de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Năsăud au adunat, în doar trei ore, de pe malurile Someşului 400 de saci plini cu gunoaie, acţiunea de salubrizare a cursului de apă, demarată de Primăria Năsăud urmând să continue pe tot parcursul săptămânii.

Viceprimarul Dorin Vlaşin a declarat pentru Timp Online că mormanul de gunoaie a fost adunat doar cu patru clase de elevi de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” care au făcut voluntariat.

„Vom continua cu elevii de la Colegiul Naţional „George Coşbuc”, miercuri cu cei de la Colegiul Economic, joi cu elevii de la Colegiul Silvic, iar vineri am spus că vom ieşi şi noi, cei de la Primărie, să participăm puţin la această campanie. Este nevoie de o astfel de campanie, nu doar la nivel local, ci şi judeţean, dacă nu chiar naţional. Sunt multe gunoaie. Peste 400 de saci menajeri s-au adunat în doar trei ore. Sunt PET-uri, sticle, cauciucuri, materiale textile. Copiii au reacţionat neaşteptat de bine. Chiar m-am minunat cât de harnici au fost. Au venit organizaţi, însoţiţi de profesori”, a spus Dorin Vlaşin.

Primăria Năsăud face un apel la localnici, dar şi la sătenii din comunele aflate în amonte să preţuiască efortul făcut de copii şi să păstreze curăţenia.

„Tot ce ne dorim este ca această curăţenie făcută împreună cu ei să fie păstrată. Din păcate, nu depinde numai de năsăudeni, ci de întreaga ţară a Năsăudului. Anul acesta am mai avut nişte acţiuni de voluntariat la care au participat cei de la ISU. Sperăm să mai vină şi cei de la MAI, Jandarmeria, Poliţia. Sperăm să vină şi să ne dea o mână de ajutor fiindcă sunt zone mai greu accesibile şi avem nevoie de oameni în toată firea, nu doar de copii”, a spus viceprimarul Dorin Vlaşin.

Anul acesta, albia râului Someş a fost mai plină de gunoaie ca niciodată după dezgheţul brusc din această primăvară care a dus la pornirea gheţurilor pe râu.

7 comentarii

  • Laudabila actiunea,dar cu eficienta minima.Nesimtirea si inconstienta celor care si au facut un mod de viata din poluarea raurilor, este nemarginita.Copiii aduna ,ce arunca cu dezinvoltura ,parintii si bunicii lor.Adunam gunoaiele aruncate de cei din amonte,iar cei din aval colecteaza gunoaiele aruncate de noi.E un sport national,dovada de needucare si prostie.Pacat de efortul acelor copii,care poate invata ceva din aceasta experienta.
    Lucrurile pot fi rezolvate mult mai simplu,cu munca in folosul comunitatii,pentru cei care aduc prejudicii naturii,indiferent de forma.Dam foc la paduri,aruncam gunoaie peste tot ,comunitatile tac chitic si nu gasesc solutii ,ci doar scuze.Responsabilitatea apartine administratiilor locale, care-si cunosc cel mai bine locuitorii fara minima educatie ecologica si pot actiona in consecinta.Dar populismul invinge ,in detrimentul naturii.

  • eu nu sunt de acord ca niste copii sa adune rahatul si mizeria unor nesimtiti.
    pe langa aspectele legate de pericolul asupra sanatatii acestor copii si munca prestata de catre minori (la aia care fabricau oua kinder repede s-a sesizat protectia copilului) vin si va intreb: pentru ce plateste primaria asistenta sociala unor putori ordinare ?!?
    ia scoateti-i pe loaze la ecologizat, ca si asa traiesc degeaba pe spinarea celor care se trezesc dimineata sa mearga la munca.

    • Lasa-i sa conștientizeze ce înseamnă poluarea ! E foarte buna aceasta acțiune ! Numai asa se învață sa nu mai arunce pe ape gunoaiele ! Ca de la părinți slabe șanse !
      Așteptam acțiuni si la Sangiorz Bai … Acolo primarul nu face decât poze cu gunoaie si le postează pe FB … Când el ar trebui sa facă curat si sa dea amenzi ! Ca de strigat e bun , sa vedem rezolvare !

    • Învață pe naiba ecologia. Învață că muncesc aiurea, că la anul gunoaiele vor fi tot acolo.

  • Actiunea e laudabila. Curat trebuie sa faca cineva, dar nu copiii. Ei trebuie adusi al aceste actiuni sa inteleaga ce se intampla daca gunoiul e aruncat in rau.
    Trebuie convocati toti primarii de comune din amonte si facut un program de control si ecologizare. Amenzi cu munca in folosul comunitatii, pusi la lucru cei care au restante mari la impozite, neplata gunoiului, puscariasii care dorm si ne rad in nas pentru ce se intampla.
    Primarii sa nu se sune numai la sedintele de partid sau alte sindrofii, sa puna la rand un plan de actiune comun, sa se apuce si de lucrurile care nu le place ptr ca tot ei raspund de ele.

  • Someșul nu mai există. Sunt în schimb o seamă de dobitoci care își bat joc de un loc prin care trecea cândva demult, odată, un râu.

  • În școala bistrițeană a apărut o nouă specializare: elevul gunoier. Elevul gunoier iese odată pe an, primăvara, la campania de ecologizare. Elevul gunoier face periodic curat prin spațiile gestionate catastrofal de către adulți. Așadar, elevul gunoier – priviți-l cu atenție – târăște după el sacii-pubelă pentru a-i umple cu peturi, pempărși, capace de veceuri și tot felul de deșeuri heteroclite, pentru ca șefii de balastiere, gărzile de mediu, cărăușii vidanjori și toți cei care trăiesc bine de pe urma râurilor să-și poată bea în liniște deplină cafelele. Stop! Că elevul gunoier va renunța la carte. Stop! Că elevul gunoier va scrie pancarte. Stop! Că elevul gunoier, în sfârșit, va conta.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS