Actualitate Recomandări

Niciun infectat cu noul coronavirus în cabinetele stomatologice. Dr. Marius Pop, despre metoda folosită

Medicii stomatologi din județ, asistenții medicali și pacienții lor au reușit, până acum, să nu se infecteze cu SARS-CoV-2, una din metodele de protecție pe care o folosesc atât ei, cât și pacienții pe care îi tratează fiind clătirea și gargara cu apă oxigenată de 1%, a declarat pentru Timp Online medicul Marius Pop, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi Bistrița-Năsăud.

Chiar la începutul pandemiei, dr. Pop și-a contactat colegii din Israel, țară care la vremea aceea avea un număr mic de infectați, și i-a întrebat cum procedează ei ca să se protejeze.

”Am colegi și buni prieteni acolo care mi-au spus că folosesc apa oxigenată 1% și o substanță – Povidoneiodine – un fel de betadină 0,2%. Aceste soluții se prepară numai în farmaciile care au laboratoare. În cele din lanțuri, gen Catena, nu se găsește gata preparată. Trebuie mers la farmacie și comandat. Este bine de făcut și clătire, și gargară, cu această apă dimineața și seara pentru că nasul comunică cu cavitatea orală. Pentru ca acel virus să nu mai ajungă în plămâni, e bine să fie eliminat. Prin aceste clătiri și gargară puternică, noi aruncăm afară apa oxigenată cu saliva și cu virusul și atunci există mai puțină periculozitate, mai puțin risc. Atrag din nou atenția că în farmacii se găsește doar în concentrație de 3%, iar soluția în concentrație de 1% trebuie preparată la comandă”, a spus dr. Marius Pop.

Potrivit sursei citate, clătirile și gargara ar trebui făcute de 2-3 ori pe zi.

”Depinde unde mergi. Dacă mergi într-o aglomerație, poți să faci o gargară după aceea. Poți lua cu tine într-o sticluță mică această soluție, să mergi într-o toaletă și să faci o gargară”,a mai spus dr. Pop.

Întrucât cabinetele respectă măsurile stabilite de Direcția de Sănătate Publică și de Colegiul Medicilor Stomatologi și folosesc și această metodă suplimentară de protecție, nu există niciun infectat: ”Nu avem niciun coleg infectat și nicio asistentă. Nici pacienții noștri nu au fost subiecții unor anchete epidemiologice ca să conducă la vreo suspiciune”.

”Oamenii se pot duce liniștiți la tratamente pentru că nu se va întâmpla nimic. Din păcate, toate cabinetele stomatologice au mai puțini pacienți față de perioada dinainte de pandemie, cam cu 25% s-a redus numărul acestora. Încercăm, prin ceea ce facem, să oferim siguranță atât în ceea ce privește tratamentul, cât și a condițiilor din cabinete”.

În opinia domniei sale, ”pauza” inițială în care cabinetele stomatologice au fost închise a fost ”puțin cam lungă”.

În privința unui eventual val doi al pandemiei, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi Bistrița-Năsăud a spus că nu are emoții.

”Dacă menținem aceste măsuri de protecție și siguranță va fi totul în regulă”, a mia vspus dr. Pop.

Medicul infecționist Ion Alexie recomandă pacienților bolnavi de Covid să păstreze o bună igienă orală, deoarece astfel cantitatea de virus din faringe scade. „Pacienții vor fi îndemnați să se spele pe dinți și să-și clătească gura cu apa de gură de trei ori pe zi, cel puțin. De mai multe ori e și mai bine.”.

Cei care sunt intubați sau se află la terapie intensivă sunt curățați cu o soluție care conține apă oxigenată. Doctorul a explicat că, în cazul acestora, se fac spălături de câteva ori pe zi, astfel gura este curățată de bacterii și scad foarte mult șansele de a dezvolta pneumonii nosocomiale.

Un studiu realizat de American Dental Association, care va fi publicat în octombrie, arată importanța igienei orale în cazul pacienților bolnavi de Covid-19.

2 comentarii

  • O mentiune in plus, pe care mi-a semnalat-o un prieten! Sau folositi apa oxigenata1% ,sau sol.iodine povidone 0,2% , NU impreuna! Cu respect, Dr.MNPop

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS