Actualitate

Nouă arii protejate vor avea planuri de management. ”Punem piatra de temelie pentru alte proiecte”

Nouă arii protejate din județele Bistrița-Năsăud și Cluj vor avea planuri de management realizate de Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate. Aceste documente extrem de importante fără de care nu pot fi atrași alți bani europeni pentru conservarea și punerea în valoare a ariilor naturale vor fi realizate cu 1,6 milioane de euro bani europeni. Cei mai mulți bani se vor cheltui pentru realizarea unor studii științifice.

Este vorba de Someșul Mare, Someșul Mare Superior, Șieu – Budac, Someșul Mare între Ilva Mică și Beclean, La Sărătura, Dealul Pădurea Murei – Sângeorzu Nou și Viile Tecii, dar și despre ariile protejate de interes național Masivul de Sare de Sărățel și La Sărătură.

”Am ales acest moment de lansare a proiectului pentru că ne aflăm în preajma Zilei Mondiale a Mediului, 5 iunie, iar tema din acest an este restaurarea ecosistemelor, o temă foarte importantă care trebuie să ne atragă atenția. Toți cetățenii, nu doar ai UE, ci și ai țării noastre, au obligația să protejeze mediul înconjurător. Acest lucru scrie și în Constituția României. Toți avem această obligație. Proiectul pe care îl lansăm l-am semnat în 16 decembrie 2019, la București, la Ministerul Fondurilor Europene. Am lucrat la el timp de 4 ani. Consultanții noștri au întocmit 5 sau 6 proiecte până am ajuns la varianta agreată. Am semnat patru acorduri de parteneriat cu trei președinți ai Agenției de Arii Naturale Protejate ca să putem aderula proiectul de 7,8 milioane de lei, circa 1,6 milioane de euro, și are drept scop elaborarea de planuri de management pentru nouă arii naturale protejate. Dintre ele, 7 sunt situri de importanță comunitară, Natura 2000, și două arii naturale de importanță națională care se suprapun peste SCI. Proiectul este important pentru că, în UE, ca să primești bani pentru proiecte finanțate cu bani europeni trebuie să ai un plan de management. Noi punem piatra de temelie pentru următoarele proiecte ce vor rezulta din aceste planuri de management și prin care vom putea atrage bani importanți pentru protecția și conservarea lor”, a spus Sever Roman, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.

Ariile protejate se află pe suprafața administrativă a 26 de UAT-uri, 24 din Bistrița-Năsăud și două din județul Cluj.

”După ce vom avea aprobate planurile de management, pot să rezulte trasee tematice, proiecte de monitorizare de supraveghere a tuturor acestor arii naturale protejate, de reconstrucție ecologică acolo unde e cazul. Cei mai mulți bani din acest proiect se vor îndrepta către studiile științifice ce vor fi realizate pentru întocmirea acestor planuri de management. Noi, ca și instituție de reglementare și autorizare, suntem la mijloc între agenții economici și ONG-uri, societate civilă, toți cei care au comentarii și observații legate de proiecte. Procedura de reglementare spune că, în momentul în care luăm decizii în comisiile de analiză tehnică, că trebuie să prezinte beneficiarii proiectului ori memorii tehnice, ori studii de evaluare a impactului de mediu, ori studii de evaluare a biodiversității sau avizul de gospodărire a apelor. Ca să nu mai fie cazul ca beneficiarii să-și plătească singuri studiile și să aibă un avantaj când îl prezintă autorității de mediu aceste studii științifice care se fac odată cu planurile de management vor fi un punct zero și vom ști exact cum stăm cu protecția speciilor de plante, animale și de habitate. Cu acest proiect se vor întregi toate planurile de management pe toată rețeaua Natura 2000 din județul Bistrița-Năsăud. Mai sunt alte arii naturale protejate, cum este Situl Cușma, Situl Larion sau Peștera Tăușoare care au deja aceste planuri de management”, a spus Sever Roman.

Au salutat demararea proiectului prefectul Stelian Dolha și vicepreședintele Consiliului Județean, Camelia Tabără.

Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud în parteneriat cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate au lansat proiectul „Elaborarea planurilor de management pentru siturile Natura 2000 ROSCI0393 Someșul Mare, ROSCI0232 Someșul Mare Superior, ROSCI0400 Șieu – Budac, ROSCI0437 Someșul Mare între Mica și Beclean, ROSCI0095 La Sărătură, ROSCI0396 Dealul Pădurea Murei – Sângeorzu Nou și ROSCI0441 Viile Tecii și ariile protejate de interes național 2202 Masivul de sare de Sărățel și 2208 La Sărătură”.

Obiectivul general al proiectului constă în menținerea și îmbunătățirea stării de conservare a speciilor și habitatelor din siturile Natura 2000 ROSCI0393 Someșul Mare, ROSCI0232 Someșul Mare Superior, ROSCI0400 Șieu –Budac, ROSCI0437 Someșul Mare între Mica și Beclean, ROSCI0095 La Sărătura, ROSCI0396 Dealul Pădurea Murei –Sângeorzu Nou, ROSCI0441 Viile Tecii, în cadrul unui proces participativ ce vizează elaborarea planurilor de management și informarea/conștientizare factorilor interesați cu privire la beneficiile conservării acestor arii naturale protejate.

Rezultatele așteptate în urma activităților derulate în cadrul proiectului vizează elaborarea și aprobarea a șapte planuri de management pentru siturile Natura 2000 vizate de proiect și ariile naturale protejate care se suprapun cu acestea cât și informarea, conștientizarea și consultarea factorilor interesați cu privire la conservarea biodiversității din aceste arii naturale protejate. De asemenea proiectul va asigura îmbunătățirea calității managementului asigurat de administratorul ariilor naturale protejate prin deținerea de resurse umane instruite și dotată conform noilor cerințe de management.

Proiectul are o valoare de 7.867.705,46 lei, din care 6.687.549,74 lei valoare eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională și 1.180.155,77 lei valoare co-finanțare eligibilă a beneficiarului.

Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 4 – ”Protecția mediului prin măsuri de conservare a biodiversității, monitorizarea calității aerului și decontaminarea siturilor poluate istoric”.

5 comentarii

  • De vineri seara de la ora 17 până duminică seara în noapte buldoexcavatoarele intra cu tupeu in râurile din județ fara nici o aprobare legală pentru că știu că în acest interval tovarășii din instituțiile de mediu nu vin in control.Pe unele maluri avem adevărate depozite de piatra dar nimeni nu le vede.Un teatru ieftin ,de doi lei care e jucat de 30 de ani de așa-zișii paznici de mediu.Barem nu ne mai luați de prosti și tot ar fi un progres.

  • Sa inteleg ca mai urmeaza aparitia unor garduri pe locuri in care lumea putea sa iasa sa se bucure putin de natura? Alti peri salbatici gasiti? :))

  • Agenții peste agenții, planuri peeste planuri, prezentări, proiectoare, powerpoint-uri, salarii de salarii, dar afară-i jale. Orașele, străzile, pădurile, apele, potecile sunt sofocate de gunoaie, poluarea e la ea acasă, dar ai noștri fac planuri de management, se felicită reciproc, ridică sălăriuțul consistent si merg in concediu la greci in cel mai rău caz, că mai sunt si alte insule in lumea asta frumoasă.
    Agentia de mediu și-ți vine să vomiți.

  • Banii aia sunt buni pentru introducerea canalizarii si realizarea de statii de epurare din localitatile aferente….e mai simplu decat sa va cumparati lunete sa va uitati la monitorizare!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS