Cultură

Noul sediu al Bibliotecii Judeţene şi-a deschis porţile pentru oamenii de cultură

Biblioteca Judeţeană şi-a deschis, marţi, porţile oamenilor de litere şi de cultură din Bistriţa-Năsăud şi Cluj care au participat la Atelierele critice Teohar Mihadaş, cel care a fost un soi de „părinte” al scriitorilor ce au frecventat Cenaclul Saeculum. La eveniment au participat şi descendenţii scriitorului.

O interesantă expoziţie de carte şi fotografii a atras atenţia tuturor celor care au participat la primul eveniment organizat în incinta Bibliotecii Judeţene de pe strada Alexandru Odobescu. Pe un panou au fost afişate fotografii din tinereţe ale celor care au frecventat Cenaclul Saeculum de la Beclean în perioada 1980-1986, printre care Ioan Pintea – directorul Bibliotecii Judeţene, Gavril Ţărmure – directorul Centrului Judeţean pentru Cultură, Virgil Raţiu, Aurel Podaru, Andrei Moldovan, Valentin Falub, Radu Săplăcan, Daniel Drăgan, Marcel Lupşe, Cornel Cotuţiu şi mulţi alţii. Peste unii timpul nu şi-a lăsat nicio amprentă, în timp ce altora tinereţea le-a rămas doar în spirit. Inclusiv descendenţii lui Teohar Mihadaş au fosat impresionaţi.

Atelierele critice au început cu un expozeu al prof. univ. dr. Mircea Popa, critic şi istoric literar care a susţinut conferinţa „Retrospectivă Teohar Mihadaş”. Apoi, cei care l-au cunoscut pe poetul, prozatorul şi eseistul care între 1945 şi 1947 a predat în oraşul Bistriţa limba română şi pe cea franceză pentru ca în 1947 să se mute la Năsăud pentru a preda română şi latină au evocat amintiri legate de el. S-a amintit că, după ce a stat la Bistriţa şi Năsăud, Mihadaş a făcut închisoare din motive politice fiind eliberat în anii 60 când s-a stabilit la Cluj. În 1981, Radu Săplăcan i-a oferit statutul de invitat la onoare la lucrările Cenaclului Saeculum al scriitorilor din Beclean şi Dej. A stat aproape de acest cenaclu până în 1984. În 1996 a murit, la Cluj, acolo unde este şi înmormântat.

În timpul conferinţei susţinută de profesorul Popa, pe un ecran au fost proiectate fotografii de familie ale lui Teohar Mihadaş, dar şi de la Cenaclul Saeculum care s-a dovedit a fi a doua sa familie, aşa cum a spus Ioan Pintea, directorul BJ. Apoi, a fost lansat noul număr al revistei „Mişcarea literară”, număr dedicat integral scriitorului Teohar Mihadaş. Mai multe fotografii, găsiţi pe pagina noastră de facebook.

Joi, Biblioteca Judeţeană va găzdui tot de la ora 18.00, conferinţa „Să nu ne răzbunaţi!” a monahului Moise de la Mănăstirea Oaşa, o mărturie despre suferinţele românilor din Basarabia.

ateliere critice 5 ateliere critice 2 ateliere critice 3 ateliere critice 4

2 comentarii

  • O improvizatie. O inghesuiala intr-un spatiu aproximativ egal ca suprafata cu cel din vechiul sediu. Biblioteca nu dispune de o aula in care sa poata fi organizate evenimente, precum cel la care se refera articolul. Ca sa nu mai spunem ca aceasta cladire dupa ce a fost restaurata in alt scop, a fost din nou supusa unor recompartimentari si schimbari de usi. Acesta este „noul sediu” al bibliotecii judetene. Cel putin daca se facea si o mansardare a podului cladirii in care putea fi amenajata intre altele si o sala de conferinte.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS