Recomandări Social

Numeroși voluntari au strâns gunoaie în Ziua de Curățenie Națională (FOTO)

Numeroși voluntari au înfruntat ploaia și frigul ca să adune gunoaie aruncate de iresponsabili în natură. De la parcarea din Dealul Sigmirului până în Munții Rodnei s-a municit de zor în Ziua de Curățenie Națională, organizată de Let’s Do It România filiala Bistrița-Năsăud.

La final peste 900 de voluntari au curățat peste 2.000 saci cu deșeuri în Bistrița-Năsăud.

La nivelul județului Bistrița-Năsăud, au participat înregistrați oficial: 12 UAT și 764 voluntari tineri și adulți. Bistrițenii au răspuns prezent la Ziua Națională de Curățenie în număr de peste 900 (voluntari înregistrați și voluntari ocazionali echipați, în prealabil, de organizatori cu saci și mănuși).

Au răspuns prezent la Ziua Național de Curățenie: instituții școlare, Direcția Silvică Bistrița-Năsăud (igienizări în zonele Dorolea și Coldău), Administrația Parcului Național Munții Rodnei (igienizări pe râurile Anieș și Cormaia), Asociația RURALIS (igienizări pe malurile râului Bistrița-Ardeleană), asociații și cluburi sportive locale. Nu în ultimul rând Decathlon Bistrița în calitate de sponsor.

Let`s Do It, România! în Bistrița-Năsăud nu ar fi posibil fără colaboratorii locali. La nivel județean, 15 voluntari au contribuit la organizare și monitorizare.

Splendidele zone naturale ale județului au fost eliberate de peste 40 de tone de deșeuri, în mare parte deșeuri istorice (mai vechi de 1 an), care au fost cartate cu ajutorul aplicației TrashOut, pe parcursul ultimilor 3 ani.

Cu ajutorul voluntarilor au continuat activitățile de cartare – identificare a mormanelor de deșeuri – astfel că alte peste 50 de mormane de deșeuri au apărut pe Harta Deșeurilor prin aplicația TrashOut.

Colectarea, transportul și transferul deșeurilor de pe trasee este realizată de către operatorul autorizat Supercom S.A. iar depozitarea se va face la Tărpiu de către Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor S.R.L.

“Într-un an dificil din foarte multe puncte de vedere, de la contextul sanitar, politic și social, la diverse provocări din partea vremii sau organizatorice Let`s Do It, România! în județul Bistrița-Năsăud putem spune că a fost un succes! Avem puterea să schimbăm în bine județul nostru și România. Mulțumim tuturor celor care pe 18 septembrie au făcut atât de mult bine pentru viitorul nostru, al tuturor!” a declarat Cristian Țetcu, Coordonator județean Bistrița-Năsăud.

Din cauza situației pandemice anunțată în județ înainte de eveniment, Ziua de Curățenie Națională a fost anulată în câteva UAT-uri, desfășurându-se numai în zone sigure, în grupuri mici de voluntari, cu respectarea normelor de siguranță și sănătate.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=4069080603220916&id=248946121901069

Și Administraţia Parcului Naţional Munții Rodnei a derulat o acţiune în colaborare cu Ocolul Silvic Cormaia Anieș pe Valea Cormaia situata pe raza Parcului Național Munții Rodnei și a Siturile Natura 2000 ROSCI0125 Munții Rodnei și ROSPA0085 Munţii Rodnei. Angajații ocolului silvic in frunte cu șeful de ocol dr. ing. Pop Mihai, alături de rangerii parcului au igienizat drumurile forestiere pe pe Valea Cormaia, Valea Pietrelor, Urdee. Resturile menajere, PET-uri şi sticle au fost colectate în peste 10 de saci manageri. Mănuşile și sacii menajeri au fost oferiţi de Let’s Do IT România filiala Bistrița.

https://www.facebook.com/ParculNationalMuntiiRodnei/posts/4297078213724813

3 comentarii

  • E bine ca mai sunt voluntari care aduna gunoaiele. Din pacate sunt prea multi „voluntari” care le arunca. In Parcul National Muntii Rodnei s-ar parea ca rangerii nu au luat masurile de preventie necesare. Este greu sa ajungi in zona si sa nu fii reperat . De asemenea este greu de presupus ca acele grupuri de turisti care ajung in zona nu sunt indrumati si urmariti in actiunile pe care le intreprind in parc. Si atunci de unde tot apar gunoaie? Este imposibil ca cei mai multi turisti sa fie necivilizati si sa nu-si adune resturile la plecarea spre casa. Mai avem nevoie de timp …

    • Toate aceste scăpări se pot rezolva simplu :
      – fiecare rangers sa monteze câteva camere de supraveghere în locuri știute doar de el, sa le monitorizeze și să aplice sancțiunea legală însoțită de poza care incriminează contravenientul.
      După primele sancțiuni aplicate, garantat nu vor mai fi gunoaie și contravenienți.
      Important este că românul sa înțeleagă de frica ….cu vorba buna nu ține.
      In tarile , civilizate frica păzește aproape toate sferele sociale, dar că acolo nu există prea multă indulgenta , iar legea se aplica .

  • E o activitate care se vrea mai mult educativă, a nu se crede că în sarcina rangerilor cade această responsabilitate. Înainte de ei este proprietarul, administratorul de pădure /drum, primăria… Închipuiți vă ce ar însemna ca 9 rangeri să facă curat în 3 județe: bn mm sv:de la Săcel la Cosna și de la Carlibaba la singeorz băi. Mesajul este: gunoaie exista, ele trebuie înlăturate iar cei care le arunca pot fi pedepsiți

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS