Economie

O nouă rectificare a bugetului local pe 2013

Consiliul Local Bistriţa discută joi rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru acest an. Printre altele, vor fi repartizaţi bani pentru cheltuieli de personal, reparaţii curente la şcoli şi utilităţi aferente, cultură, investiţii la Poliţia Locală. După modificări, bugetul va rămâne la valoarea de 172.793.000 lei. Veniturile şi cheltuielile realizate în trimestrul III sunt mai mici din cauza neînceperii sau începerii cu întârziere a lucrărilor finanţate cu bani europeni.

Bugetul general de venituri şi cheltuieli al municipiului Bistriţa pe anul 2013 a fost aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr.32/28.03.2013 la nivelul sumei de 166.231.000 lei.

Având în vedere necesitatea redistribuirii unor sume în cadrul proiectelor de investiţii prevăzute în bugetşi decizia nr.139/2013 a AJFP Bistriţa-Năsăud privind modificarea nivelului maxim al cheltuielilor de personal pe anul 2013 la unităţile administrativ-teritoriale, în proiect se propune:

1. LA VENITURI:Nu se suplimentează

2. LA CHELTUIELI:propunerile de modificare sunt între cele doua secţiuni

a. SECŢIUNEA DE FUNCŢIONARE  se majorează cu suma de 1.648.000 lei astfel:

„Autorităţi publice” se majorează cu suma de 500.000 lei, reprezentând cheltuieli de personal, urmare primirii noului plafon conform Deciziei nr.139/2013 a AJFP B-N.

„Servicii publice comunitare de evidenţă a persoanelor” se majorează cu suma de 95.000 lei pentru cheltuieli de personal.

cap. 5502 „Tranzacţii privind datoria publică şi împrumuturi” se diminuează cu suma de 120.000 lei (economii rezultate din diminuarea dobânzii la împrumut).

cap. 61.02 „Ordine publică şi siguranţă naţională” se diminuează cu suma de 84.000 lei ca urmare: suplimentării cu suma de 46.000 lei a cheltuielilor de personal aferente SVSU, diminuării transferurilor cu suma de 130.000 lei reprezentând cheltuieli de personal la Poliţia Locală, urmare neangajării posturilor vacante.

„Învăţământ” se majorează cu suma de 666.000 lei necesară pentru:

300.000 lei utilităţi aferente anului 2013.

366.000 lei reparaţii curente la şcoli.

„Cultură, recreere şi religie”(Centrul cultural Municipal) se majorează cu suma de 41.000 lei (transfer pentru utilităţi – 21.000 lei; Uniunea Artiştilor Plastici pentru „salonul anual jubiliar 25 – 20.000 lei).

„Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică” se majorează cu suma de 550.000 lei (subvenţie transport local 350.000 lei, apă meteorică 200.000 lei).

b. SECȚIUNEA DE DEZVOLTAREse diminuează cu suma de 1.648.000 lei, potrivit anexei la prezentul raport.

II. BUGETUL INSTITUȚIILOR PUBLICE FINANȚATE DIN VENITURI PROPRII ŞI SUBVENȚII DIN BUGETUL LOCAL.

1. LA VENITURI:se diminuează cu suma de 80.000 lei, astfel: 

a. SECŢIUNEA DE FUNCȚIONAREse diminuează cu suma de 89.000 mii astfel:

„Ordine publică şi siguranţă naţională” se diminuează cu suma de 130.000 lei reprezentând transfer la Poliţia Locală.

„Cultură, recreere şi religie” se majorează cu suma de 41.000 lei reprezentând transfer la Centrul Cultural Municipal. 

b. SECȚIUNEA DE DEZVOLTAREse suplimentează astfel:

„Ordine publică şi siguranţă naţională” se suplimentează cu suma de 9.000 lei reprezentând transfer pentru investiţii la Poliţia Locală.

2. LA CHELTUIELI:se diminuează cu suma de 80.000 lei astfel:

a. SECŢIUNEA DE FUNCŢIONARE – se diminuează cu suma de 89.000 lei astfel:

„Ordine publică şi siguranţă naţională” se diminuează cu suma de 130.000 lei reprezentând cheltuieli de personal la Poliţia Locală, urmare neangajării posturilor vacante.

„Cultură, recreere şi religie” se majorează cu suma de 41.000 lei pentru utilităţi la Centrul Cultural Municipal.

b. SECȚIUNEA DE DEZVOLTARE se suplimentează cu 9.000 lei:

„Ordine publică şi siguranţă naţională” se suplimentează cu suma de 9.000 lei.

Bugetul general rectificat de venituri şi cheltuieli al municipiului Bistriţa pe anul 2013  nu se modifica decât în structură, rămânând la suma de 172.793.000 lei.

Consiliul Local are pe ordinea de zi şi proiectul privind aprobarea execuţiei bugetului local si bugetului instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii din bugetul local pe trimestrul III 2013.

Buget local – La secţiunea de funcţionare veniturile sunt realizate în procent de 75,52%, iar la cheltuieli în procent de 73,08%. La secţiunea de dezvoltare, atât la venituri cât şi la cheltuieli, realizările sunt în proporţie mai mică din cauza neînceperii sau începerii cu întârziere a lucrărilor de investiţii cu finanţare pe fonduri europene, respectiv: Parcul Industrial, Regenerare urbană a centrului istoric-Axa turistică 1.2.3., Centrul Cultural Municipal, Reabilitare Centrul comunitar pentru tineret, Eficienţa energetică a blocurilor de locuit.

Bugetul instituţiilor – La secţiunea de funcţionare, cheltuielile sunt realizate doar în procent de 58,65%, datorită neefectuării plăţilor pentru reparaţii curente la faţade clădiri şi amenajări parcări în municipiu, lucrări care sunt în derulare. La secţiunea de dezvoltare, realizările sunt în procent mai mic datorita neangajării cheltuielilor, în principal pentru: construire locuinţe de necesitate; achiziţie teren pentru realizare de locuinţe sociale; achiziţie imobil din strada Crinilor „Prima şcoală românească”, aceste obiective aflându-se în diverse stadii de realizare.

1 comentariu

  • La rectificarea bugetului local din vara, era prevazuta suma de 200.000 lei pentru: ‘achiziţie imobil din strada Crinilor „Prima şcoală românească”, in vederea reabilitarii clădirii şi transformarii sale în muzeu şi ulterior includerea ei în circuitul turistic. Pana in prezent achizitionarea imobilului respectiv nu a fost indeplinita, din lipsa de bani. Numai ca intre timp o suma aproape echivalenta (180.000 de lei) a fost irosita cu organizarea unui referendum inutil, pe tema centurii ocolitoare, care s-a dovedit un fiasco sub aspectul participarii la vot si care inca nu a facut obiectul unei analize in consiliul local.
    Revenind la subiect, reamintim ca in inima orasului Bistrita, pe strada Crinilor se afla o vatra de spiritualitate romaneasca, comparabila (pastrand proportiile) cu ansamblul muzeal de pe langa Biserica Sf. Nicolae din Scheii Brasovului. Caci, biserica, cimitirul si scoala au fost intotdeauna izvorul spritualitatii la romani. Acest loc a infruntat vremurile si vremile, scapand si de asa-zisa sistematizare din perioada comunista, si care dupa multi ani a inceput sa fie scos la lumina din bezna de uitare si delasare, prin reabilitarea si resfintirea cimitirului. Totusi, lucrul nu va fi complect pana cand si vechea scoala confesionala care sta sa se prabuseasca, nu va fi reabilitata si redata circuitului spiritual, prin organizarea unui amplu ansamblu muzeal, evocator al primei vetre de spiritualitate a comunitatii româneşti de acum mai bine de 250 de ani la Bistrita.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS