Politică

Ioan Oltean: Codul Insolvenţei, prăpădul economiei, falimentul României

Preşedintele PDL Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Oltean, a afirmat într-o declaraţie politică susţinută în Parlament că ”măsurile prevăzute de noul Cod al Insolvenţei sunt de natură a destabiliza şi confuza mediul de afaceri într-o proporţie cu adevărat îngrijorătoare, generând situaţii grave de faliment, ceea ce, în mod cert va afecta şi mai dur economia naţională”.

“Codul Insolvenţei, prăpădul economiei, falimentul României”

Recent, cu ocazia unei alte declaraţii politice, aminteam despre Guvernul Ponta, acest guvern al ne-Urgenţelor, şi implicit despre aprecierile acestuia complet haotice şi aiuristice privind oportunitatea, necesitatea, prilejul favorabil şi consecinţele adoptării unei ordonanţe de urgenţă.  Renumit pentru situaţiile clasice de “beţie cu apă rece” şi minciună patologică, guvernul Ponta loveşte în plin, din nou, economia României, prin simpla măsură (ar spune acesta), de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 91 din 2 octombrie 2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

Cu toate că, iniţial, premierul făcuse o promisiune solemnă către Fondul Monetar Internaţional prin care îşi asuma angajamentul de a aduce până la sfârşitul lunii octombrie, în faţa Parlamentului, proiectul nou al Codului Insolvenţei, în aşa fel încât toate părţile implicate să fie consultate înainte de adoptarea acestuia în Parlament, domnul prim-ministru, după consultări serioase cu echipe de experţi în domeniul legislativ, economic şi financiar, atât din partea Ministerului Justiţiei, Ministerului de Finanţe, Băncii Naţionale a României, Asociaţiei Române a Băncilor, Asociaţiei Societăţilor Financiare, precum şi cu practicieni în insolvenţă şi judecători sindici, pune pe masa Guvernului un Cod al Insolvenţei pe care, deloc surprinzător, îl şi aprobă. Nu îl aprobă însă aşa cum a promis, ca proiect de lege susceptibil de a intra în vigoare abia după dezbaterea în Parlamentul României, şi implicit cu avizul acestuia, ci îl aprobă în stilul caracteristic USL, mişeleşte, prin Ordonanţă de Urgenţă. Caracterul urgent, şi de această dată, a fost justificat de celeritatea adoptării unui Cod al Insolvenţei care pur şi simplu va mutila economia României, lăsând-o în foarte scurt timp, fără suflu, fără nicio şansă sau speranţă de revigorare.

Iată cum Guvernul Ponta se află în situaţia absolut iresponsabilă şi jenantă a unei noi abateri, şi anume încălcarea unei alte promisiuni făcute în cuprinsul acordului cu Fondul Monetar Internaţional, în care iniţial, şi-a asumat responsabilitatea de a trimite amendamentele propuse pentru Codul Insolvenţei la Parlament, tocmai în ideea de a fi analizate şi dezbătute. Guvernul Ponta, maestru desăvârşit al operaţiunior “tace şi face”, precum şi “una zice, alta face“, nu numai că a încălcat flagrant o promisiune oficială, adoptând astfel Codul Insolvenţei prin Ordonanţă de Urgenţă, ci a şi modificat puncte esenţiale ale documentului, fără a mai solicita puncte de vedere avizate în acest sens.

Conform opiniei specialiştilor în insolvenţă, amendamentele aduse procedurii insolvenţei prin dispoziţiile acestei ordonanţe de urgenţă afectează în mod radical toţi participanţii la procedură, indiferent de faptul că aceştia sunt societăţi debitoare, practicieni în insolvenţă sau creditori.

Efectul firesc, direct, de redresare şi revigorare a economiei pe care orice proiect de insolvenţă îmbunătăţit ar trebui să-l genereze, este nemilos transpus de guvernul Ponta în dispoziţiile unei triste ordonanţe de urgenţă care distruge practic orice posibilitate de revenire şi redresare a oricărei societăţi intrate în insolvenţă. În speţă, dispoziţiile privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă îngreunează în mod vizibil desfăşurarea procesului de reorganizarea a companiilor, favorizând falimentul acestora.
Contrar curentului european care stimulează şi încurajează crearea unui cadru legislativ cu efect direct de redresare, Ordonanţa de Urgenţă nr. 91/2013 constituie un real regres faţă de precedenta lege a insolvenţei, procedura de reorganizare în sine fiind aproape imposibil de accesat. Aceasta afectează întreprinderile mijlocii şi mari susceptibile de reorganizare, generând imposibilitatea redresării acestora într-un interval de timp foarte scurt, în speţă un an de zile, conducând la efecte devastatoare prefigurate, însă suprinzător acceptate, chiar premeditate: îngroparea companiilor intrate în insolvenţă prin falimentul lor confirmat, desfiinţarea locurilor de muncă, creşterea deficitului bugetar, întrucât nu se vor mai încasa taxe şi impozite, iar Guvernul va fi nevoit să se împrumute din nou la FMI.

În mod cert, Codul Insolvenţei susţine şi încurajează economia doar la nivel declarativ, întrucât la o simplă analiză a textului de lege putem constata că, de fapt, proiectul îşi subminează propriile principii privind planurile de redresare. Consider pe această cale că măsurile prevăzute de noul Cod al Insolvenţei sunt de natură a destabiliza şi confuza mediul de afaceri într-o proporţie cu adevărat îngrijorătoare, generând situaţii grave de faliment, ceea ce, în mod cert va afecta şi mai dur economia naţională.

Unde sunt, domnule prim-ministru Victor Ponta, promisiunile făcute şi angajamentele luate în timpul campaniei electorale care garantau acele facilităţi fiscale desprinse parcă din poveşti sau acele credite cu dobânzi mici destinate persoanelor juridice ? De ce, domnule prim-ministru Victor Ponta, continuaţi să elaboraţi proiecte de lege “pe genunchi”, la ceas de noapte, pe care preferaţi să le adoptaţi prin ordonanţe de urgenţă chiar şi atunci când, în realitate, acestea nu-şi justifică caracterul urgent?

De ce, domnule prim-ministru Victor Ponta, continuaţi să guvernaţi după ureche, neluând în calcul faptul că poate, la un moment dat, Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană sau Banca Mondială vor spune stop minciunii patologice, lipsei competenţei, lipsei profesionalismului, respectului şi bunului simţ ?

Deputat PDL Ioan Oltean

2 comentarii

  • Falimentul Romaniei esti tu si cei ca tine care de 20 de ani capuseaza tarisoara asta! Nu ti-e rusine sa mai iesi cu declaratii politice cand tu ai bube mai mari decat capul pe la DNA?

  • esti cel mai mare mincinos,om fara caracter…ai div.pe doris moldovan de sotul ei si …nu am cuvinte la adresa ta,gunoiule

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.