Politică

Oltean: Sunt soluţii pentru înlăturarea unei ”poveri insuportabile”, numărul mare de parlamentari

Preşedintele filialei Bistriţa-Năsăud a PDL, deputatul Ioan Oltean, a spus că nu există niciun suport constituţional şi niciun temei legal pentru comasarea alegerilor pentru Parlamentul European cu cele prezidenţiale, iar Victor Ponta, care este „un jurist eminent”, ştie acest lucru.

”Preşedintele Traian Băsescu e preşedintele României încă un an şi jumătate, să-l lăsăm să-şi facă treabă. Cine ar fi prezidenţiabili din partea PDL? Mai mulţi, nu dezvăluim acum, e prea devreme. Vă dau în scris că un an şi jumătate va fi preşedinte şi că alegerile vor fi la termen. Cu cât candidatul este anunţat mai devreme, cu atât uzura se produce mai repede, e ca o maşină care funcţionează şi tot timpul plăcuţele se distrug. Emil Boc este primarul municipiului Cluj-Napoca. Am spus, eu îl susţin pentru Primăria Cluj, acolo este şi trebuie să-şi facă treaba. Mihai Răzvan Ungureanu este senator şi acolo îşi face treaba. Toţi îşi fac treaba acolo unde sunt. În momentul acesta PDL are două preocupări fundamentale: de a se comporta ca un impecabil partid de opoziţie, analiza şi restructurarea. După ce ne restructurăm, ne gândim şi la candidatul pentru preşedinţia României. Asta nu înseamnă că nu avem o gândire în acest sens, dar nu este preocuparea noastră principală în acest moment”, a afirmat el.

„Guvernul este preocupat permanent de a identifica teme neoportune care nu duc la rezolvarea problematicii generale, dar care stârnesc interesul presei de partid şi pot să abată atenţia cetăţeanului de la problemele de zi cu zi. O astfel de temă este comasarea alegerilor pentru Parlamentul European cu cele prezidenţiale. Deşi ei (USL –n.r) ştiu mai bine decât mine pentru că Victor Ponta este un jurist eminent că nu există niciun suport constituţional şi niciun temei legal pentru a realiza această comsare, cu atât mai mult cu cât Curtea Constituţională a declarat anul trecut neconstituţională comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, totuşi, au creat o temă artificială care a stârnit foarte mult interes”, a declarat Ioan Oltean într-o conferinţă de presă.

Liderul PDL a citat apoi din Constituţie paragraful în care scrie că mandatul preşedintelui României este de cinci ani şi nu poate fi întrerupt, doar prelungit.

„În Constituţie, la articolul 85 nu se stipulează vreun temei care să precizeze că mandatul preşedintelui ar putea fi scurtat într-un fel sau altul. La acest articol scrie că mandatul preşedintelui poate fi doar prelungit prin lege organică în caz de război sau de catastrofă. Nu avem nicio prevedere în care să se menţioneze că mandatul de cinci ani al preşedintelui poate fi scurtat, ori fără o asemenea prevedere constituţională, comasarea alegerilor europarlamentare cu cele prezidenţiale s-ar putea realiza într-o singură situaţie: prin demisia sau demiterea preşedintelui, realizată de Parlament şi de populaţie prin referendum, ceea ce este practic imposibil”, a spus el.

Ioan Oltean a adăugat că în acelaşi timp, suntem în faţa a două alegeri cu caracteristici diferite.

„În alegerile europarlamentare tema principală de discuţie trebuie să fie participarea României la îmbunătăţirea legislaţiei europene, la dezvoltarea relaţiilor României cu celelalte state europene pentru că alegerile europarlamentare vor avea loc simultan în toate cele 27 de state, iar alegerea preşedintelui e o temă strict naţională, cu alte conotaţii şi cu altă importanţă. Iată de ce, în opinia noastră, această temă a fost creată artificial de către premierul Ponta pentru a distrage atenţia populaţiei de la principalele evenimente şi preocupări ale vieţii zilnice”, a spus Oltean.

El a precizat însă că există posibilitatea comasării alegerilor prezidenţiale cu cele parlamentare în situaţia în care şi preşedintele şi Parlamentul ar demisiona.

„Cred că este o chestiune care poate fi luată în discuţie. Pentru asta e nevoie de un act normativ care vizează alegerile pentru Parlamentul României agreat de toate forţele politice din România, adoptat rapid, consensul forţelor politice că actualul număr de parlamentari e o povară uriaşă pentru România şi subscrierea la demisia tuturor celor 588 de parlamentari şi evident alegerea unui Parlament de 300 de parlamentari, aşa cum poporul a hotărât în urma referendumului din 2007”, a declarat el.

Oltean a spus că există premise pentru a pune în aplicare şi această „dorinţă a actualei puteri” şi nimic nu o împiedică să facă acest lucru.

„Are o majoritate copleşitoare care îi permite să adopte de urgenţă actul normativ şi, în acelaşi timp, prin negociere cu forţele politice ale opoziţiei să decidă prin consens un asemenea demers politic. Eu asigur puterea că PDL subscrie, în totalitate, unui asemenea demers politic, Parlament de 300 de parlamentari, demisie şi alegeri. În această situaţie, şi preşedintele Traian Băsescu a spus-o foarte clar că e dispus să demisioneze”, a declarat liderul PDL Bistriţa-Năsăud.

Ioan Oltean a mai spus că există şi „soluţii rezonabile, legale, constituţionale”, care să ducă la înlăturarea Parlamentului cu 588 de aleşi.

„Există soluţii rezonabile, legale, constituţionale care să ducă la înlăturare acestei poveri totalmente insuportabile, recunosc, pentru români”, a declarat Oltean.

El a mai spus că până la realizarea unui asemenea demers, toţi cei 588 de parlamentari sunt legal aleşi.

„Suntem în faţa unui Parlament legal constituit, cu legitimitate totală. Niciun parlamentar nu e mai legitim decât celălalt. Parlamentul a fost constituit în temeiul unei legi care nu a fost declarată neconstituţională, o lege de care au profitat în 2008, şi cei care au intrat în Parlamentul României de pe poziţiile 2,3 şi 4, dar niciodată nu s-a făcut o diferenţă între cei 450 de parlamentari existenţi între 2008 şi 2012”, a declarat Oltean.

El a spus că i se pare „totalmente inadmisibilă” afirmaţia că, în Parlamentul României, trebuie să rămână cei care au strâns 50% din voturi, iar ceilalţi să plece acasă.

„Este inadmisibil ca preşedintele celei mai democrate instituţii din România, Camera Deputaţilor, să facă o asemenea afirmaţie. Este condamnabilă şi regretabilă. Rămân surprins că distinsul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, un om cu atâta experienţă politică şi parlamentară, a putut să facă o asemenea afirmaţie. Eu cred că lucrurile trebuie să intre într-o normalitate şi într-un respect total faţă de cei pe care poporul, într-un fel sau altul, i-a ales. Altfel, nu e exclusă nici varianta ca cei peste 30% care sunt aleşi aşa cum spun ei nu sunt legitimi sau au intrat pe uşa din dos să plece şi să lăsăm Marea Adunare Naţională să-şi exercite puterea. Dacă asta vor, să o spună foarte clar, altfel Parlamentul e legal constituit şi fiecare parlamentar, deputat sau senator, are temeiul legal pentru a-şi exercita dreptul conferit prin Constituţie şi prin statut”, a spus Oltean.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS