Actualitate Recomandări

Pășunatul, permis doar după sărbătorile pascale

Pășunatul va începe anul acesta în data de 26 aprilie și se va încheia în 30 octombrie 2022, a stabilit Consiliul Local Bistrița în ultima ședință care a avut loc joi.

Consilierul Daniel Ciobănică (Partidul Verde) a intervenit în timpul dezbaterilor și a cerut, în numele unor cetățeni care au animale cu care a discutat, ca data de începe a pășunatului să fie devansată cu 10 zile fiindcă vin sărbătorile pascale, mulți își vând mieii și nu mai au ce face cu oile: ”Nu știu dacă putem face ceva în acest sens, dar este o dorință a oamenilor care au animale”, a spus el.

Gheorghe Moțoc, responsabil de pajiști din partea Ocolului Silvic Bistrița, a spus că nu poate fi devansat termenul fiindcă nu este iarbă pe pajiști. El a mai invocat și Legea Vânătorii, potrivit căreia între lunile decembrie și final de aprilie, pășunatul este interzis pe pajiștile din domeniul public.

”Am avut întâlniri cu utilizatorii de pajiști și, de comun acord, am stabilit această dată de începere a pășunatului. În mod tradițional, începerea pășunatului a fost legată de sărbătorilor pascale, dar nu cred că producția de masă verde va permite începerea pășunatului mai devreme”, a spus el.

Momentul optim de începere a păşunatului se poate stabili cu aproximaţie şi după criteriul înălţimii plantelor care este de 8 – 15 cm pe pajiştile naturale destinate pașunatului cu bovinele și la 6-10 cm pentru pășunatul cu ovinele și caprinele.

Se evită începerea păşunatului prea devreme, care poate afecta perioada de regenerare, sănătatea şi supravieţuirea plantelor. Încetarea păşunatului se face cu 3-4 săptămâni (20 – 30 de zile) înainte de apariţia îngheţurilor permanente la sol, ceea ce înseamnă sfârșitul lunii octombrie.

În ultimele ierni, înghețul a survenit mult mai târziu și uneori perioada cu sol înghețat a fost foarte scurtă.

”Această situație nu ar trebui să determine abateri de la perioada de pășunat deoarece prin rămânerea animalelor pe pășune în perioada de iarnă se taseaza pășunea excesiv, sunt consumați lăstarii iarovizați și se va întarzia și reduce producția anului următor. Dacă pajiştea este în pantă şi solul se erodează, pierderile sunt şi mai mari, până la scoaterea ei din circuitul productiv”, a justificat Ocolul Silvic propunerea privind perioada de pășunat.

Anul acesta, Paștele ortodox se va sărbători în 24 aprilie.

1 comentariu

  • E plina pădurea Ghinzii de lână și excremente, glumiți? Ce să mai spun de sticle și alte mizerii. Urcați pe poteca din spatele Cimitirului Evreiesc: șanțuri făcute de localnici, găini și lemne tăiate, chiar se poate orice in tara asta, nu poți să ieși cu un copil in aer curat. De Raul Bistrița ce să mai spunem, plin de mizerii, mă refer la partea nevăzută. Nu înțeleg cât ne mai putem bate joc!!!!!!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS