Proprietarii localurilor din centrul istoric al Bistriței intenționează să protesteze împotriva noilor măsuri fiscale care împovărează toate companiile. Vor închide cu toții localurile în aceeași zi în care angajații vor fi liberi fără să fie plătiți.
Antreprenorii din Bistrița s-au adunat miercuri seara și au discutat despre noile măsuri legislative prevăzute de Legea nr. 296/2023 care pun încă o povară grea pe umerii celor care muncesc 14 ore zilnic, dintre care 10 pentru a alimenta cu bani bugetul de stat. Administratorii din domeniul HoReCa, cu afacerile șubrezite în ultimii ani de pandemia de Covid-19 și inflația peste media ultimilor ani, se pregătesc de proteste fiindcă se tem că noile măsuri impuse de Guvern ca să adune bani la bugetul de stat îi vor duce în pragul falimentului pe cei mai mulți dintre ei.
Deja, măsura limitării plăților cu cash, deși una asupra căreia s-ar fi revenit, le-a dat fiori reci multora dintre ei care s-au uitat mai atent la ce comisioane le percep băncile pentru aceste tranzacții.
Nelu Șomodean, care deține ”Casa Verona”, a spus că, într-o singură zi, banca i-a perceput 60 de lei comisioane pentru plata consumației cu cardul.
”De mâine (de joi – n.r) le dau discount de 5% din nota de plată celor care achită cu bani cash. E ceea ce pot face eu împotriva băncii pentru că banca este cea care a negociat cu Guvernul României. Guvernul le ia băncilor impozit de 2%, iar ca statul să nu se împrumute mai scump de la bănci, bancherii trebuie să recupereze banii ăștia, de la 18 milioane de proști. Dacă într-o singură zi banca ia de la mine comisioane de 60 de lei, vă dați seama cât ia de la noi toți? Eu ofer acest discount clientului, de 5% din nota de plată dacă achită cu bani cash. Așa lovim în stat, nu cu protest în stradă în care să ieșim 25 de oameni și să stăm în fața unei instituții, acel gen de protest nu va avea niciun efect”, a spus Nelu Șomodean.
Ceilalți administratori de restaurante, cofetării sau gelaterii au spus că îi vor urma și ei exemplul și vor oferi discounturi clienților care plătesc consumația cu bani lichizi.
La propunerea lui Zorin Diaconescu de la ”Casa Doamnelor”, antreprenorii au convenit să adopte ca formă de protest închiderea tuturor localurilor în aceeași zi (în curs de stabilire – n.a.) în care îi vor trimite acasă pe toți angajații lor, un semnal de alarmă pentru stat care riscă să nu mai încaseze bani de la ei și să se trezească și cu sute de șomeri, ceea ce s-ar putea întâmpla cu adevărat dacă Guvernul va continua să pună presiune pe antreprenori.
La întrunirea în care s-au pus la cale aceste viitoare proteste au mai participat administratorii restaurantelor ”Taverna Dogarilor”,”Lordinu”, ”Casa cu Bere”, ”Plan B”, dar și ai gelateriilor ”Merigo” și ”Aniela”.
Organizațiile din care fac parte IMM-urile din Bistrița sunt invitate și ele să se alăture inițiatorilor de proteste pentru ca vocea antreprenorilor să fie cât mai puternică și să se facă auzită.
Saracii, legea a revenit cum era in 2015. :)))
Citeste atent , nu toate masurile au revenit la legea din 2015, numai ceea ce tine de persoanele fizice. Pentru firme ramane plafonul cash 50.000 ,mai pe intelesul tau nu poti avea cash in firma mai mult de 50,000 lei. Restul trebuie sa ii versi la banca. Banca ia comisioane, banii pot fi controlati sau blocati de stat cand vor ei. Poti plati cash la un furnizor maxim 1000 de lei, restul prin banca, deci alte comisioane pentru tranzactie. Si platile cu cardul sunt taxate tot firmelor, clientul nu plateste comision.
„Patronilor”, oare la preturi va uitati!? In amaratul oras Bistrita ajungi sa platesti pentru o cafea mai mult ca in Italia. O pizza costa in cele mai multe restaurante mai mult decat Napoli. Un burger sau o bere costa mai mult ca in Germania si un pahar cu vin mai mult ca in Franta. Cum justificati aceste preturi atata timp cat angajatii vostri sunt platiti cu niste salarii mizerabile? O sa vina vremurile cand o sa va bucurati ca intra un client in restaurant. O sa vedeti cum va fi cand oamenii vor adopta ca forma de protest mancatul doar acasa.
Vrei cafea mai ieftina? Este la aparat.
Dar acolo nu ai masa sa o servesti, ospatar care sa o serveasca, ai pahar de unica folosinta, deci nu trebuie spalat, nu ai muzica… Toate astea costa.
Locul pe care sta masa la care servesti cafeaua e inchiriat, ospatarul care o serveste trebuie platit, cel care o prepara si spala ceasca in care bei la fel, pentru muzica oe care o asculti se platesc drepturi de autor, etc… Toate astea se adauga la pretul cafelei pe care o bei.
Pe langa asta, pretul selecteaza clientela.
Pentru NICU:exact ceea ce-ai descris tu există și afară.Intrebarea mea este de ce sunt prețurile mai mari decât afară în condițiile în care ospătarii sunt plătiți mult mai slab.Exact asta întreba și Marcel dar, ca să înțelegi îți trebuie creier.
simplu dnu Marcel … cafeaua e din ITALIA , faina pt pizza tot din Italia sau Ungaria , drojdia Turcia , carnea de vita tot import , berea nu e scumpa aici ai gresit dar tot patronat strain este , vin daca alegi un vin local posibil sa umbli bine . cat despre plata angajatilor imi dau seama din ce ai scris ca nu ai dat salariu niciodata numai ai primit . asa ca de unde preturi mici cand peste tot ai de platit .
Numai tâmpeni faceți pe strada Liviu Rebreanu şi acum vreți să şi protestați .
https://timponline.ro/patronul-unui-local-cu-terasa-pe-centru-amendat-de-trei-ori-de-politia-locala-ce-a-facut/
@Sandu, daca citeai tot comentariul gaseai si raspunsul. Pretul selecteaza clientela. Unde e scump nu merge oricine.
În alte țări, chiar și est-europene, prețurile sunt mai mari, cam de 2-3 ori, depinde de oraș. Nu cred că în Napoli mănânci o pizza cu 6 euro și bei o bere cu 2 euro. Nu mai rostogoliți minciuna asta.
Inainte de protest ar fi bine sa mai aruncati uleiul din fripteuze,painea personalului de prin bucatarii si sa actualizati in acte salariile personalului de la salariul minim la totalul cu tot cu banii in mâna pe langa salariu si declarea integrala chiriilor pe care le platiti juma-juma la proprietari.Ca abia asteapta organele de control (anpc ,anaf)conduse de liberali sa va demonstreze ca reforma fiscala propusa de ministerul finantelor pe baza datelor de la anaf ,minister condus de liberalul Bolos ,era necesara si benefica…ca uite au ramas bancile cu buza umflata tocmai cand au marit comisioanele .Acum cand MF va mai cere imprumuturi de la banci sa plateasca 2 milioane de bugetari si atarnatori de buget,vor zice pas.Asa ca esecul aplicariii masurilor fiscale nu e al psd …Iar le a tras o Ciolacu la ,,partenerii”de gu vernare.
Baiu-i altu, nu comisioanele mari de la bancă-i dor cel mai tare și obligativitatea emiterii de bon fiscal ptr.tranzacției cu cardul ptr.că seara nu mai pușcă totalurile din rapoarte, la restaurant Terra de exemplu ai reducere la plata cu cardul, or fi acționari la vreo bancă cei de la Terra?sau și-au dat seama mai repede ca ceilalți că vremea haiduciei a cam trecut.
Cand este organizat protestul?Vrem sa aratam ca nu suntem de acord sa platim impozite mai mari pt ciumele lui ciolacu&co!!Va recomand sa l angajati pt o zi pe chelnerul sef al bn,sa vada cat de greu se castiga banii in privat!!
Chelner, nechelner, deocamdată plebea prin vot la instalat Baciul Județului. Și după cum se aude prin târg mai poate prinde un mandat. Căile Domnului prin hățișurile democrației sunt întortocheate. Până atunci nimeni nu scapă de impozit către Cezar.
Deja guvernul a intrat în panică că se închid crâşmele de pe pietonal 🤣😆🤣😂🤣.
Urmare protestului o să constați cã nu va plânge nimeni după voi , că nu sunteți deloc vitali, că Bistrița va trăi bine mercy şi fără voi ca şi înaite poate chiar mai bine.
Cum să nu ar avea efect ar enerva bețivii care ar intra în sevraj.
Singura măsură de protest cu care crâşmele de pe strada Liviu Rebreanu ar putea enerva guvernu este să servească BĂUTURĂ GRATIS 🍺🍻🍷🍸.
Dacă se dă băutură gratis vin şi eu la acest protest şi stau acolo tot timpu, atâta timp cât este nevoie adică cât timp este băutură.
Erată-„l-a”!
Şi „fetițele” ce o să se facă dacă voi închideți crâşmele de pe Liviu Rebreanu ?
https://timponline.ro/un-tanar-care-a-lovit-si-agresat-sexual-o-femeie-in-pasajul-de-la-gara-a-fost-retinut/
Subscriu la cele postate de Marcel. Prețurile din Toscana, Sardinia sau Napoli sunt comparabile cu cele de la noi, la mâncare de cele mai multe ori mai mici. Mai e diferența că acolo proprietarii sunt implicați activ în munca din restaurant. O altă diferență e că ei nu țin restaurantele deschise 14 ore pe zi ci 6. La noi restaurantul e deschis de la primele ore poate vine vreunul de trebuie să se dreagă cu o ciorbă după vreo beție. Apoi la capitolul optimizare costuri totul se reduce la suplimentarea adaosului comercial la produsul vândut. Dacă s-ar merge pe modelul vestic cu 6 ore pe zi (2 prânz și 4 seara) ar scădea drastic cheltuielile cu personalul și utilitățile. Pentru cei care totuși vor să socializeze există cafenele sau alte tipuri de localuri. Asta cu eficientizarea e grea, toți patronii blamează guvernul că nu reduce cheltuielile dar aceeași problemă nici ei nu o pot rezolva in propria ogradă. Guvernul crește taxele, patronii cresc prețurile, atâta s-a putut.
OFF CE SA SPUN „”TOTII DUCEM GREUL SI POVARA FISCALITATII DAR *SI MICII NEGUSTORII AR TREBUI SA FIE CORECTII CU FISCALITATEA ,SI STIM CUM SE PROCEDEAZA LA ANUMITE EVENIMENTE SI NU NUMAI .REALITATEA ESTE **SI MICII NEGUSTORII AU DREPTATE **DAR STATUL CARE ESYE PE PICOR MARE CU TOATAE ***HIENELEE STATULUI LE TREBUIE BANI DE PE URMA IMMREURILOR **FACETII DOMNULE O REFORMA SI REORGANIZARE IN CURTEA TUTUROR INSTITUTILOR ALE STATULUI ODATA SI VETI REDUCE CU BUGETUL BUGETAR .NU POVARA PE MICI AFACERISTI !!