Actualitate

Pensii speciale și pentru profesori?

Profesorii din învăţământul preuniversitar, cu o vechime efectivă de 30 de ani în învăţământ, ar putea beneficia, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni, potrivit unui proiect depus la Parlament.

După ce au votat, înainte să plece în vacanţă, pensii speciale pentru ei şi pentru aleşii locali, parlamentarii vor acum pensii speciale pentru profesori. Mai mulți deputaţi şi senatori, majoritatea de la PSD, a depus un proiect de lege privind acordarea unor drepturi speciale personalului didactic din învăţământul preuniversitar, invocând „stresul”, „uzura psihică şi fizică” la care sunt supuşi profesorii, a căror muncă este, spun ei, la fel de dificilă ca cea a magistraţilor, care primesc pensii speciale.

Proiectul are un articol unic care prevede că „personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control, cu o vechime efectivă de cel puţin 30 de ani în învăţământ, beneficiază, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării”.

În expunerea de motive se precizează că, în prezent, Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 prevede la art 284, alin.1 că personalul didactic beneficiază de pensie în condiţiile legii privind asigurările sociale şi pensile din sistemul public. În acelaşi timp, spun iniţiatorii, legea defineşte învăţământul ca „prioritate naţională”. Autorii propunerii mai susţin că, la fel ca magistraţii, profesorii sunt îndreptăţiţi să beneficieze de pensii speciale.

„Uzura (fizică şi psihică) generate de exercitarea muncii de formare a tinerilor e cel puţin egală cu aceea a magistratului. Complexitatea meseriei de dascăl cere un efort susţinut şi permanent de pregătire şi perfecţionare pe toată durata activităţii. Dascălul este nevoit să facă faţă stresului accentuat al meseriei în aşa fel încât să nu se resimtă efecte negative în interacţiunea cu elevii”, se arată în expunerea de motive.

La secţiunea impact macro-economic, iniţiatorii au precizat că „proiectul nu se referă la acest subiect”. În schimb, ei precizează, la capitolul impact social, că o astfel de lege asigură „recunoaşterea statutului cadrelor didactice în societate, precum şi echitate în raportul cu alte categorii bugetare care beneficiază de pensii în condiţii speciale”.

Iniţiatorii mai spun că proiectul a fost trimis spre consultare federaţiilor sindicale din învăţământul preuniversitar. Proiectul depus la Camera Deputaţilor, la finalul sesiunii parlamentare, se află în consultare publică. Senatul este for decizional.

8 comentarii

  • Cred ca numai Inginerii, Economistii (care nu sunt la curtea de conturi) si poate Tractoristii au ramas fara PENSII SPECIALE. Prostimea e bine cum e. Nu au ce sa mai umble la pensia lor, eventual sa se mai reduca.

  • Mereu profesori,medici, respect pentru profesionisti, dar m_am saturat mereu :profesori, medici. Au salarii nu trebuie sa_i plangeti . Ati vazut mefici la mitinguri. Nu. De ce? Plicul o sa existe in veci. Profesorii? Ore suplimentare la toate materiile, vacante 3 luni pe an platite. Asa ca nu mai exagerati, vorbiti de cei din mediul privat chiar de bugetari din care 60%au salariul minim pe economie si daca nici nu are trecere la primar precum prisi,nevasta lui naghiu, arhitecta cu cea mai mare trecere, sefa fondurilor europene care au niste salarii de te sperii, restul nu exista pentru dl primar, iar cei din mediul privat cei de la leoni vai de ei peste catva ani nu va mai fi forta de munca. Lasati profesori o duc f, bine, mult peste celelalte categorii.

    • Stimate d-nule Alex nu cred ca este bine sa generalizati in privinta medicilor si a profesorilor, nu ies in strada pentru ca au demnitate, si respecta elevii si familiile acestora. Meditatii nu se dau la toate materiile ( la sport „sar singuri calul”,la religie se roaga singuri deci…) iar cei care opteaza pentru acestea sunt parintii.
      Daca aveti vreun of local nu incurcati borcanele domnule.

    • Esti profesoara…eu privat salar minim pe economie
      Tu iei salar indiferent de rezultate….eu muncesc si daca nu-mi fac norma tot platesc impozit sa ai tu salar
      Tu ai concediu 3 luni….eu ciucicu
      Tu la fiecare schimbare de guvern beneficiezi de mariri….eu ciuciu
      Tu pensie suplimentara….eu ciuciu daca ajung la ea
      Tu comentezi frumos……..eu…eu?
      EU DE DIFERENTA DE SALARIU DINTRE NOI IMI PERMIT SA-MI BAG P…LA IN EA TARA DE IPOCRITI…SUGACI… PARVENITI… LENESI!

  • NU SE OPRESC DIN …PENSI SPECIALE…SALARII SPECIALE….CONTRIBUTII SPECIALE…..ALOCATII SPECIALE?
    unde e vocea STRAZII?
    IN SPATELE VOCII STRAZII A STAT UN PARTID VICLEAN… acum noi cei ce facem bugetul
    (adica salariile pentru profesori, medici, functionari, parlamentari, etc) NU MERITAM NICI SALARIUL MINIM PE ECONOMIE SA NE FIE TRECUT IN CARTE DE MUNCA!!!!
    LE E FRICA CA TREBUIE SA NE DE-A PENSII AFERENTE SALARIULUI????

    • Hai mai fi serios si termina cu ” din banii mei platesc medicii si profesorii „. Taxa si impozitul e lege si o obligatie cetateneasca , majoritatea banilor pt. salariile lor provin din alte directii. Impozitul tau ajunge la bugetul local pe cand un salariul unui medic din bugetul M.S. …administratia locala mai degraba jongleaza cu banii tai desi sunt convins ca sunt putini ( daca ti le platesti si nu te iarta Cretu de penalizari ) si sunt o singura taxa / an. Astea sunt vrajeli si prosteli basiste cum tu esti platit din banii mei si cel slab tine in spate pe cel gras.

    • IMI PARE RAU FLAVIUS CA NU AI INTELES PANA ACUM
      sa fac un efort sa vad daca intelegi
      Dintr-un leu de mine muncit ca si privat (plus valoare) cheltuit in romania eu platesc la stat in jur de 60% IMPOZIT PE PROFIT…TVA… CAS.. IMPOZIT SALARIU… dupa care din RESTUL DE 40% ce-mi ramane ca si salariu urmeaza… din nou TVA 24%…ACCIZE .. IMPOZITE LOCALE..SI ALTE IMPOZITE platite ca persoana fizica)
      Tu te-ai referit doar la impozitele locale pe care le plateste toata lumea (nu sunt putini, te asigur, sunt peste 3000lei)
      TOTI ACESTI BANI merg la bugetul mare si foarte putin impozitelor locale..
      SALARIILE BUGETARILOR care muncesc dar nu contribuie direct la bugetul mare (si impozitele platite de ei e tot din munca mea) E ALIMENTAT DIN BUGETUL MARE!!!

      care e diferenta dintre un bugetar si privat din punctul meu de vedere?
      SALARIILE BUGETARILOR SUNT MARITE PE SEAMA CRESTERII PRODUCTIVITATII MELE…
      SI NU INVERS!!!
      restul e can-can!

  • Doamna emilia cu tot respectul pentru profesie,va intreb nu aveti 3 luni de vacanta platita.? Nu sunt zile din saptamana cand aveti o ora doua sau chiar 3 pe zi si pe urma plecati acasa in timp ce privati sau bugetari atat de criticatiau cate 8,9 sau chiar 10 ore pe zi,cei din mediul privat .Leoni de axemplu nu pot merge nici la baie daca nu au inlocuitori , au fost cazuri cand au facut nevoile pe ei, bugetari cu cel msi mic salar daca treceti pe la primarie o sa vedeti si la ora 7-8-9 seara .la cate birouri este lumina, faceti lucrul asta din curiozitate, si nu sunt platiti pentru ore suplimentare, de aceia sunt revolat . O seara frumoasa

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS