Actualitate

Pentru dezvoltarea Bistriței s-au cheltuit, în 2020, doar puțin peste 50% din banii prevăzuți inițial

Până la termenul scadent pentru plată impozitelor și taxelor locale pentru anul 2020, care a fost 30 septembrie, municipalitatea a încasat 87,69% din sumele pe care și le-a propus la capitololul venituri proprii în 2020.

Bugetul general de venituri și cheltuieli al municipiului Bistrița pe anul 2020 a fost aprobat prin Hotărarea Consiliului Local nr.24/13.02.2020 la nivelul sumei de 329.557 mii lei, la venituri și în sumă de 335.991 mii lei la cheltuieli. Prin rectificarea acestuia, la data de 30.11.2020, Bugetul general de venituri și cheltuieli al municipiului Bistrița a ajuns la nivelul sumei de 316.082 mii lei la venituri și în sumă de 322.516 mii lei la cheltuieli.

Conform documentelor analizate de Consiliul Local în ultima ședință, veniturile proprii, sunt realizate în procent de 87,69% față de prevederile estimate la nivelul anului 2020, ceea ce înseamnă că cetățenii au fost conștiincioși și au achitat taxele și impozitele la timp.

La unele categorii procentul de realizare este mai ridicat, ca de exemplu:

  • Impozit și taxă pe clădiri persoane fizice – 99,43%
  • Impozit și taxă pe teren persoane fizice – 94,24%

Termenul scadent pentru plată impozitelor și taxelor locale pentru anul 2020 a fost data de 30 septembrie, motiv pentru care procentul de încasare a veniturilor proprii este în proporțiile mai sus menționate.

Cheltuielile secțiunii de dezvoltare reflectă decontarea acestora în raport cu prevederile bugetare (există însă realizări pentru care până la 30 noiembrie nu a fost efectuată plata) și au un procent de realizare de 52,11%, care se datorează în principal următoarelor motive:

  • în contextul pandemiei Covid 19, ritmul de lucru pe șantiere a fost redus și de asemenea constructorii întâmpina probleme în livrarea pe șantier a materialelor;
  • termenul mare de derulare a procedurilor de achiziții (incluzând perioadă de contestații ) până la semnarea contractelor de servicii și lucrări (Amenajare pista de cicliști în municipiul Bistrița-etapa I); reluarea procedurilor datorată neprezentării ofertanților au determinat realizarea cheltuielilor de capital în procentul mai sus menționat. Din cauza repetării ( de 4 ori ) a procedurii de achiziție pentru reabilitările termice, contractul de execuție pentru Bistrița 9 s-a încheiat târziu, urmând că plata lucrărilor să se facă în luna decembrie, iar pentru Bistrița 11 și 14 nu se vor mai putea executa lucrări anul acesta;
  • după semnarea contractelor de finanțare (Linie verde de transport public utilizând mijloace de transport cu motor electric , hibrid sau normă de poluare redusă, Reconfigurarea axei de transport public pe traseul Str. Gării– B-dul Decebal– str. Andrei Muresanu– str. Năsăudului, Intermodal și Reconfigurare Centru intermodal de transport public str. Gării-Tărpiului-Industriei) a urmat procedura de avizare a proiectelor tehnice și numai după avizarea acestora de către Autoritatea de management a fost demarată procedura de achiziție lucrări, astfel cheltuielile prevăzute în buget pentru plata avansurilor și primele luni de execuție nu au putut fi făcute până la această dată (unele proceduri de achiziție nici nu au fost încă finalizate ) în plus, pentru contractele încheiate, firmele contractoare nu au solicitat până la această dată întreg avansul prevăzut în buget.
  • de asemenea pentru contractele finanțate prin PNDL, plățile aferente lunilor octombrie și noiembrie încă nu au fost efectuate.

Consilierul PNL Daniel Brici a spus că merită observat că gradul de execuție la cheltuielile de dezvoltare a crescut de la sub 20% la 52%, ceea ce înseamnă că actuala administrație face eforturi în această direcție.

În ceea ce priveşte cheltuielile secţiunii de dezvoltare, până la data de 30 noiembrie s-au efectuat doar plăți pentru dotări la Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc” în sumă de 18 mii lei, la Poliția Locală în sumă de 26 mii lei, la celelate capitole fiind iniţiate procedurile de achiziţie pentru maşini, echipamente, iar pentru achiziţia terenurilor cuprinse în lista de investiţii este necesară clarificarea situaţiei juridice.

Cu 18 voturi ”pentru” și o abținere, HCL a fost adoptată.

Etichete

3 comentarii

  • Cred ca banii ramasi necheltuiti vor fi platiti preferential la sfarsit de an unor firme fara ca lucrarile sa fie executate la stadiul fizic pentru care se vor emite facturi.Chiar daca nu e tocmai legal … Ar fi si varianta de a se completa bugetul pe 2021 despre care aflam zilele trecute ca ar fi mai mic decat cel de anul acesta , varianta pur teoretica. Concluzie: Dragi constructori , emiteti facturi , ca bani sunt „cacalau”si e pacat sa ramana nefolositi!

  • Lucrurile au pornit gresit incă de la aprobarea bugetului Bistriței pe anul 2020 de către administratia Ovidiu Cretu. Din capul locului este vorba unele dezechilibre in alcătuirea bugetului local pe anul 2020, având in vedere că suma alocată numai pentru plata salariilor din primarie in valoare de 76,5 milioane de lei este mai mare decât suma reprezentând cheltuielile pentru bunuri și servicii, adică pentru întreținerea orașului, care este de 68,6 milioane de lei
    De aici rezultă că in prezent, este imperios necesară optimizarea structurii de personal, deoarece există prea multi tăietori de frunze la câini cu salarii mari in administratia locală. La primăria Bistrița, dupa unele surse, numai aparatul primarului are în componență 273 de angajați. În ceea ce privește totalul angajaților din structurile aflate în subordinea primăriei (toate direcțiile, inclusiv asistenții sociali), aceștia sunt în număr de 895, desi Bistrița are undeva între 70 și 80 de mii de locuitori. Potrivit primarului,numai in Primăria Bistrița lucrează peste 700 de persoane.
    Pe de altă parte, la conferinta extraordinară a organizației PSD Bistrița-Năsăud din 7 februarie, 2020 presedintele CJ, Radu Moldovan recunostea ca salariul mediu în economia reală din judetul Bistrița-Năsăud este mai mic decât în alte judete. El punea acest decalaj pe seama faptului că la Bistrita nu există universități sau hub-uri de IT și multe altele, fiind un județ mai mic în periferia Clujului și în apropierea Mureșului, normal că nu ai un salariu care să tragă media foarte sus.
    Vezi:https://timponline.ro/radu-moldovan-sa-ne-asumam-greselile-partia-nu-est

  • Pai dacă se doarme in primarie!!!! Cum adică nu s-au cheltuit??? Ce au făcut? Au stat cu banii in sertare??? Toată vara și toată iarna doar alegeri au avut in cap!!! Nu au nici o scuza !!!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS