Actualitate

Peste 18 milioane de lei plătește statul lunar copiilor și tinerilor din județ

Peste 58.000 de copii și tineri din județul Bistrița-Năsăud primesc alocații mai mari de la stat, începând cu acest an sumele fiind indexate cu rata inflației. Copiii cu handicap primesc 719 lei/lună, iar copiii între 2 ani și 18 ani 292 de lei/lună.

Din luna ianuarie a anului 2023, alocația de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației comunicată de Institutul Național de Statistică.

În anul 2023, la nivelul județului Bistrița-Năsăud, au beneficiat de alocație de stat, în medie, lunar, 58.610 de copii și tineri, iar AJPIS Bistrița-Năsăud a plătit beneficiarilor, în total, 215.585.227 lei.

Pentru luna Ianuarie a acestui an, beneficiază de alocație de stat 58.761 de copii și tineri, suma plătită de AJPIS Bistrița-Năsăud fiind de 18.074.882 lei, informează instituția într-un comunicat.

De la 1 ianuarie 2024, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau până la 18 ani pentru copiii cu handicap, cuantumul alocației este de 719 lei/lună, iar pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani alocația de stat este de 292 de lei/lună.

Alocația de stat pentru copii se acordă conform Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, cu modificările și completările ulterioare, iar de acest drept beneficiază toți copiii în vârstă de până la 18 ani. 

Primesc această alocație și tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani și urmează cursurile învățământului liceal sau profesional fără întrerupere, până la terminarea acestora, precum și tinerii cu handicap, care urmează o formă de învățământ preuniversitar, până la împlinirea vârstei de 26 de ani.

Tinerii cu vârsta de peste 18 ani, care repetă anul școlar, nu beneficiază de alocație de stat, cu excepția celor care repetă din motive de sănătate, dovedite cu certificat medical.

Alocația de stat pentru copiii în vârstă de până la 18 ani se acordă pe bază de cerere completată și semnată de reprezentantul legal al copilului, însoțită de originalul și copia certificatului de naștere al copilului și a actului de identitate al reprezentantului legal (părinte, tutore etc.), precum și de alte documentele din care să rezulte situația juridică a copilului față de reprezentantul legal, sau alte documente justificative.

Cererile pentru stabilirea alocației de stat pentru copii și actele din care rezultă îndeplinirea condițiilor legale de acordare a acestui drept se depun la primăria comunei, orașului sau municipiului în a cărei rază teritorială au domiciliul sau reședința reprezentanții legali ai copiilor.

În cazul tinerilor care au peste 18 ani, Inspectoratul Școlar Județean transmite la AJPIS, până la data de 1 octombrie a fiecărui an, situația centralizatoare privind elevii înscriși în anul școlar, care cuprinde numele și prenumele tânărului, codul numeric personal, adresa completă de domiciliu sau de reședință a acestuia, precum și unitatea de învățământ la care este înscris. Pe parcursul anului școlar, ISJ transmite lunar, până la data de 1 a fiecărei luni, situația privind tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani și care nu mai urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, respectiv sunt exmatriculați sau au renunțat la frecventarea cursurilor.

Beneficiază de alocație de stat pentru copii și copiii cetățenilor străini și ai persoanelor fără cetățenie, rezidenți, în condițiile legii, în România, dacă locuiesc împreună cu părinții.

Potrivit legislației din țara noastră și a celei europene, există două forme de protecție din partea statului: protecția internațională și protecția temporară.

Protecția internațională este reprezentată de statutul de refugiat sau de statutul conferit prin protecție subsidiară.

Protecția temporară are caracter excepțional și asigură, în cazul unui flux masiv sau iminent de persoane strămutate din țări terțe, care nu se pot întoarce în țara de origine, protecție imediată și temporară unor astfel de persoane, în special dacă există și riscul ca sistemul de azil să nu poată procesa acest flux fără efecte adverse pentru funcționarea sa eficientă, în interesul persoanelor în cauză și al altor persoane care au nevoie de protecție. Pe toată durata protecției temporare, beneficiarii se bucură de următoarele drepturi: de a li se elibera un document prin care li se acordă permisiunea de a rămâne pe teritoriul României; de a fi informați, în scris, într-o limbă pe care o înțeleg, cu privire la prevederile referitoare la protecția temporară; de a fi angajați de persoane fizice sau juridice, de a desfășura activități independente, respectând regulile aplicabile profesiei, precum și de a participa la activități educative pentru adulți, pregătire vocațională și experiență practică de lucru, în condițiile legii; de a beneficia, la cerere, de asistența necesară pentru întreținere, în situația în care nu dispun de mijloacele materiale necesare; de a primi gratuit asistență medicală primară și tratament corespunzător, asistență medicală spitalicească de urgență, precum și asistență medicală și tratament gratuit în cazurile de boli acute sau cronice care îi pun viața în pericol iminent, prin sistemul național de asistență medicală de urgență și de prim ajutor calificat. Aceste servicii se asigură, după caz, prin serviciul medical al centrelor de cazare sau/și prin alte unități sanitare acreditate și autorizate conform legii; dreptul beneficiarilor protecției temporare cu nevoi speciale de a primi o asistență medicală adecvată; dreptul de a avea acces la sistemul de învățământ de stat în condițiile prevăzute de lege pentru cetățenii români, în cazul beneficiarilor protecției temporare care nu au împlinit vârsta de 18 ani.

În condițiile enunțate anterior, beneficiile de asistență socială, respectiv alocația de stat pentru copii se acordă doar celor care au protecție internațională, respectiv statut de refugiat sau protecție subsidiară.

În plus, aceste drepturi sunt condiționate pentru cetățenii străini sau apatrizi de stabilirea domiciliului sau reședinței pe teritoriul României, în condițiile legislației române, a transmis AJPIS Bistrița-Năsăud.

Etichete

6 comentarii

  • Îmi place că alocația de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației, dar nu-mi place ca tarifele Aquabis se indexează și ele cu rata inflației.

    N-am înțeles, ni se dă sau ni se ia?
    Iar dacă tarifele și impozitele cresc cu rata inflației, pe 2023, cum o să scadă inflația în 2024?
    Ar fi scăzut dacă tarifele nu se indexau cu rata inflației.

    13
    • SIncer mie nu mi place sa muncesc! imi place sa mananc, sa dorm, si sa stau. Oare imi poate da statul bani de mancare si o casa sau un apartament unde sa dorm?

    • Se ia din banii nostri. De fiecare dată când statul da,.da din banii adunați la.buget din taxe și impozite adică din banii pe care noi îi plătim din munca noastră, proprietățile noastre, mașinile noastre fiecare. Deci statul nu da, ia din banii celor care muncesc și da celor care nu muncesc in numele așa zisei egalități socialiste.

  • As dori sa stiu daca,acei elevi”eminenti”‘ cu medii sub nota 5,mai primesc bursa de merit ! Pentru ce, merit ?

    7
    2
  • Da,”dracu” are dreptate!Sunt încurajate în continuare, lenea,disprețul fata de munca,autosuficienta, parazitismul,șmecheriile,profitorii,impostura,etc! Oare,cine semnează tâmpeniile astea?Cine le votează?

    3
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS