Sănătate

Atelier de reciclare a plasticului și expoziție pro ape curate, timp de două zile, la Bistrița

Peste 400 de elevi de la grădinițe și școli din Bistrița sunt așteptați astăzi și mâine să afle metode de reciclare și refolosire a plasticului. Organizațiile care implementează proiectul ”Un Someș fără plastic” le arată ce obiecte interesante pot obține dacă reciclează PET-urile și nu le aruncă în natură.

Proiectul ”Un Someș fără plastic” este opera coaliției formată din Societatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare, Asociația Multisalva și Asociația Ecohuman Life Tree Satu Mare, organizații care au pus la cale această caravană de informare având și o expoziție mobilă despre problema poluării Someșului cu plastic.

”Noi abordăm atât problema macroplasticului, pe care o vede toată lumea pe râurile din România, dar vorbim și de microplastic și problemele create de el. Microplasticul este peste tot în apă, în alimente, apare chiar și în viețuitoarele care trăiesc în ape și pe noi le asimilăm mâncând pește. Acest microplastic se acumulează în țesuturile noastre și creează probleme grave de sănătate“. Proiectul nostru este clădit pe trei mari activități”, a spus Szabolcs Fulep, președinte Asociația Multisalva.

Caravana, pe care o găsiți astăzi și mâine în parcarea magazinului Lidl de pe strada Andrei Mureșanu (compania Lidl fiind cea care finanțează prouectul – n.r.), a mai fost prezentă în orașele Satu Mare și Baia Mare.

”Această caravană prezintă tipurile de deșeuri care ajung în apă, dar dorim să aratăm și metode de reciclare, că există posibilitatea să reducem poluarea cu plastic și din plastic putem realiza tot felul de obiecte utile. Avem aici un miniatelier de reciclare, practic tocăm capacele de flacoane care sunt măcinate. După aceea, putem turna tot felul de obiecte interesante. Nu se face în mod industrial. Se face demonstrativ pentru a arăta copiilor că există posibilitatea de a recicla plasticul. Noi așa gândim că tânăra generație este cea mai receptivă la aceste probleme și am constatat că și copii au influență asupra părinților și bunicilor. Povestind acasă despre reciclare, pot avea influență asupra întregii populații”, a mai spus acesta.

Directorul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, Sever Roman, a declarat că peste 400 de elevi de la școli și grădinițe din Bistrița vor afla, pe rând, în cele două zile cum poate fi reciclat plasticului și vor putea privi, prin ochelari speciali concepuți pentru realitate virtuală, cum arată râul cu gunoaie, dar și fără ca să-și dea seama de diferență.

”E liber oricine să vină să vadă conceptul zero waste și să afle cum, din deșeuri, se pot face diferite produse. Eu am în mână un pahar ecologic realizat din dopuri de plastic topite și măcinate, mai am ancore care le sunt oferite copiilor ca amintire pentru că au intrat în acest atelier. Sunt lucruri simple, dar cu mesaj puternic pentru că reciclând plasticul putem obține produse. Cel mai important este ca acest plastic să nu ajungă nici în apă, nici în păduri, nicăieri în mediul înconjurător. Cu toții trebuie să contribuim la un mediu sănătos”, a spus Sever Roman.

Proiectul ”Un Someș fără plastic” face parte din programul ”Cu Apele Curate”, implementat cu sprijinul Lidl România. Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților săi, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile vizate.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS