Actualitate Recomandări

Piatra păcii, a protecției și fericirii, la Salonul de minerale, fosile și geme din curtea Muzeului (FOTO)

Piatra păcii, a protecției, dar și fericirii a ajuns în curtea Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud unde s-a deschis o nouă ediție a Salonului de minerale, fosile și geme. Manu Nasiri, un iranian stabilit la Timișoara, a adus bijuterii cu turcoaz, despre care se spune că sunt probabil cele mai vechi bijuterii din istoria umanității, folosite ca talismane de regi, șamani și războinici.

Culoarea turcoazului natural este greu de definit, poate fi întâlnit în diverse nuanțe, de la albastru la verde albăstrui și gri-verzui, în tot cazul este diferită de ceea ce considerăm noi că ar fi culoarea turcoaz. Cel mai adesea e un joc de culori între albastru și verde. Din același motiv putem face ușor diferența între turcoazul de sinteză (cu o culoare bine definită, deci cu un aspect impecabil), și turcoazul natural (care prezintă impurități, culoare neuniformă și acel joc nedefinit de culori).

Turcoazul este piatra națională a Iranului și a Tibetului – acolo unde era folosit ca talisman și amuletă și se credea că protejează de rău, aduce longevitate și viață lungă.

La Salonul de minerale, fosile și geme au mai venit colecționari din Galați, Timișoara, Baia Mare, dar și din județ care vă așteaptă cu o gamă variată de accesorii, de la coliere, la inele, la brățări și mărgele, brelocuri sau pietre brute.

Târgul este deschis până duminică inclusiv, zilnic între orele 10.00 și 20.00.

Complexul Muzeal anunță că, dintre comorile subsolului românesc, sunt etalate spectaculoase ”flori de mină” din zona minieră Baia Mare, numeroase eșantioane minerale din România (Carpații Orientali, Munții Apuseni), dar și din alte colțuri ale lumii. Copiii sunt așteptați cu mici colecții de minerale, de diverse culori și forme, cu figurine realizate din diferite specii minerale, cu mici druze de ametist din Brazilia, figurine din Peru constituite din steatit, sticluţe cu pietricele şi sticluţe-medalion cu pietricele, minicolecţii de minerale fluorescente. Vizitatorii pot admira interesante colecţii de pietre semipreţioase şi ornamentale, lemn fosil, geode din cuarț, ametist și agat, floră și faună fosilă, care provin de pe aproape întreg globul. Dintre piesele de origine organică, pe lângă frumoasa cochilie de sidef a melcului Paua, amintim perlele de cultură, chihlimbarul şi coralul. Obiectele de podoabă (coliere, brățări, cercei, inele, pandantive,), expuse spre vânzare, sunt executate din pietre fine şi ornamentale cunoscute: ametist, cuarţ roz, ochi de tigru, aventurin, turcoaz, dar și din argint și cupru argintat. Dintre revelaţiile ultimilor ani (pietrele microfaţetate), sunt prezente rubinul, safirul, amazonitul.

Participanţii la Salonul de minerale, fosile şi geme 2022: geolog Oscar Edelstein, ing. geolog Claudia Groza, ing. chimist Emilia Morariu, Ştefan Strimb, Cătălina Hîruţa, Manu Nasiri, ing. Konrád Lőrinczi, Teodora Tănase, Cătălin Badiu. Coordonatori proiect: Cercetător Ştiinţific III dr. ing. Marius Horga, muzeograf Alina Lehaci.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS