Actualitate

Pietrele care dau culoare vieții și au chiar efecte terapeutice, pentru al 25-lea an consecutiv la Muzeu

(FOTO) Ediția 25 a Salonului de minerale, fosile și geme de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, cea mai longevivă manifestare de gen din țară, a început vineri, fiind prezenți colecționari din țară cu pietre semiprețioase de toate felurile, mărimile, culorile, pe care le puteți asorta cu succes la aproape orice îmbrăcăminte sau le puteți folosi ca obiecte decorative și – de ce nu? – terapeutice.

Cercetătorul Ioan Chintăuan care, în urmă cu un sfert de secol făcea parte din conducerea muzeului, cel care a inițiat acest salon, este prezent și de data aceasta, încă de la intrare, cu o colecție impresionantă de bijuterii, inclusiv din fildeș, aduse de la africanii din Franța.

”Mi-e greu să cred că au trecut 25 de ani, dar ceea ce cred că trebuie remarcat este faptul că sunt 25 de ani neîntrerupți, cu salon în fiecare an, pe care nu i-a avut niciun muzeu și nicio localitate din România. Au fost ani în care era și un salon de toamnă, și unul de iarnă, dar salonul de vară invariabil a rămas. Totul a pornit de la concrețiunile grezoase care sunt mari și grele. Prima dată le-am adunat la muzeu, iar apoi am vorbit cu profesorul Ghiurcă care el a organizat o asociație a mineralologilor, paleontologilor și geologilor amatori din România cu mineri, maiștri mineri, cine a vrut. A discutat o dată cu mine și i-am spus că vreau să fac un salon de minerale și i-am cerut adrese de geologi și colecționari. Așa am început. În primii ani, au venit și țiganii care aveau eșantioane foarte valoroase. După aceea au început să vină geologi din ce în ce mai titrați și chiar străini. Parte din ei au mers și la târguri din străinătate, apăreau piese rare, valșoroase științific. Au început să vină colecționari din străinătate, din Ungaria, Franța, Germania, chiar și din India. S-au adăugat treptat și fosilele că unii erau pasionați și de ele. Din momentul în care s-au închis minele au început să apară mai mult bijuterii. Suntem primii și văd că singurii care am scos pentru salon și reviste: Cristal, Salonul. Suntem singurii care tot din 1994 ținem o revistă care nu a clacat, sesiuni de comunicări care nu s-au oprit. Am încercat să facem tot ce am putut ca să fim aproape de public. Eu îmi doresc ca acest salon să fie continuat cu pasiune de cei care au venit după mine. Dacă au pasiune, ideile vin”, a spus Ioan Chintăuan.

La ediția 2019 a Salonului de minerale, fosile și geme, Ioan Chintăuan a adus coliere din Africa: ”Le-am procurat de la africanii din Franța care le aduc la târgurile de antichități. Sunt foarte căutate de franțuzoaice și le-am adus și aici fiindcă sunt spectaculoase, sunt altfel”.

Încă de la prima ediție a Salonului Kato Csaba, geolog din Satu Mare, cu o ofertă bogată.

”Am fost și la prima ediție. De atunci, piața aceasta a pietrelor semiprețioase a evoluat mult. Am reușit și noi să mai ieșim în lume, să participăm la expoziții internaționale mari. Primele orașe unde s-au organizat astfel de târguri au fost la Cluj și Bistrița. Ce putem observa este că tot mai multă lume utilizează pietrele pentru terapie. Noi, geologii, suntem mai mul colecționari, venim cu noutăți. Astăzi, la Bistrița am adus coralii, minerale din India, din Bulgaria cuarțuri verzi, iar din țară de la Roșia Poieni am adus vivianitele, care e un fosfat de fier hidratat cu o culoare superbă, verde de smarald. Pietrele sunt sub formă de bijuterii cele mai multe, dar avem și pietre decorative. Sunt mulți oameni care cumpără pietre pentru terapia caselor și a persoanelor. De exemplu, cristalele de cuarț se cumpără pentru eliminarea energiilor negative din casă. Am auzit, eu nu mă ocup cu așa ceva. Mai avem melci și scoici fosilizate pe ere geologice”, a spus geologul sătmărean.

Emilia Morariu, artizan și membru al Asociației Produs în Bistrița-Năsăud, nu putea lipsi de la acest eveniment.

”Vin la Salon de 10 ani și mă bucur să întâlnesc acești oameni minunați care vin din toate colțurile țării ca să bucure bistrițenii. Aștept o domnișoară care vrea opal imperial ca să îndrum spre cei care au. Opalul imperial e o piatră scumpă. În scara pietrelor ar fi la nota 10. Cum aurul simbolizează opulența, opalul simbolizează pentru o femeie integrarea în univers, echilibrul și alte lucruri plăcute. Pietrele conțin mult carbon și siliciu, iar noi, oamenii, conținem ceva siliciu și foarte mult carbon. Undeva ne întâlnim. Facem un troc energetic care ne dă senzația de bine. Din păcate, așa cum vinul e falsificat, și pietrele se falsifică. În mineral există trei niveluri de culori: nivelul total opac, nivelul opalescent și nivelul de deasupra care este total transparent. Acel nivel conține cristale pure. Este mult mai scump și mai rar. Piața pietrelor e nișată. Cei îndrăgostiți de pietre vor purta toată viața pietre. Când ai început să le porți nu le mai poți lăsa și, spre încântarea mea, chiar tineretul vrea. Suntem aici până duminică și avem coliere, brățări, broșe, obiecte decorative, lămpi. Dacă nu purtați pietre, eu vă recomand ca măcar să aveți în casă o geodă, o piatră preferată pe care să o priviți și să o atingeți, să vă împrieteniți cu ea. Viața voastră va fi mai colorată și mai veselă”, a spus Emilia Morariu.

Târgul este deschis până duminică în curtea Muzeului de pe strada General Grigore Bălan.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS