Recomandări Social

Poliția are în lucru zeci de dosare cu autori necunoscuți care au tăiat ilegal mii de arbori

”Nu tot ce confiscă Poliția sau Garda Forestieră de pe drumurile publice este lemn tăiat ilegal”, a declarat subinspectorul de poliție Cătălin Țermure, împuternicit șef Birou pentru Combaterea Delictelor Silvice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.

”Bistrița-Năsăud are probleme cu tăierile ilegale pentru că este un județ care are suprafața împădurită peste media europeană. Undeva la 36% din suprafață județului e ocupată de fond forestier, respectiv 192.498 de hectare din care 2100 de ha mai e suprafață neadministrată, redusă de la 7000 de ha. Ei, tăierile ilegale apărute au fost inclusiv în cele 5000 de ha neadministrate, și acesta a fost una din direcțiile pe care s-a axat Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, în colaborare cu Garda Forestieră Bistrița-Năsăud. Am militat preluarea în pază de către un ocol silvic ca să nu mai existe fenomenul de pădure neadministrată, nepăzită de nimeni. Avem foarte multe dosare penale acum cu autori necunoscuți întrucât s-au preluat în pază aceste suprafețe, iar pădurarul care le-a luat în pază a fost nevoit să inventarieze fiecare cioată existentă pentru a nu fi cel care plătește la controlul care se face anual. Sunt mii de cioate provenind din tăieri ilegale. Dosare penale cu autori necunoscuți sunt câteva zeci”, a spus subinspectorul Țermure.

Potrivit acestuia, de pe fiecare suprafață de pădure care a fost preluată de un pădurar, s-au inventariat toate cioatele și s-a întocmit un singur dosar penal cu autori necunoscuți.

Întrebat dacă nu se taie lemne ilegal și din pădurile administrate, a răspuns: ”Suntem un județ atipic față de alte județe din țară. Avem foarte multă pădre în proprietate privată sau a unităților administrativ-teritoriale, a primăriilor. Suprafața pădurii de stat cred că e în jur de 13.000 de hectare. Majoritatea primăriilor au propriile ocoale. Colaborare avem cu fiecare ocol, inclusiv cu Direcția Silvică pentru proprietatea statului, iar cu Garda Forestieră colaborăm în tot județul. Am găsit prejudicii, dar furturile și tăierile de arbori ilegale sunt mult mai mici în pădurile administrate pentru că acolo se fac controale planificate de fond și foarte puține au fost cazurile în care au riscat șefii de district sau inginerii de la pază au riscat. Garda Forestieră trebuie să-și facă treaba și să identifice prejudiciile, iar acele prejudicii, tăierile ilegale, sunt centralizate de Garda Forestieră și eu au datele oficiale privind tăierile ilegale. Ce vreau să vă spun este că nu tot materialul lemnos confiscat de Poliție cu ocazia controalelor provine neapărat din lemn tăiat ilegal. Pot să intervină erori în SUMAL, în modul de completare și în evidențele pe care le țin firmele. Există posibilitatea să fie și arbori tăiați ilegali. Vreau să precizez că nu tot ce confiscă Poliția sau Garda Forestieră de pe drumurile publice este lemn tăiat ilegal. Dacă statistica se face pe baza a tot ceea ce se confiscă, atunci normal că o să crească nereal volumul de materialul lemnos”, a spus el.

Subinspectorul Țermure a menționat că: ”Sunt partizi pentru populație, omul are dreptul la lemn, dar în momentul în care îl comercializează își pierde legalitatea, documentele legale, motiv pentru care, dacă îl depistăm pe transport, la instalații, la societăți care achiziționează lemn tăiat legal, dar provenit de la persoane care și-au cumpărat lemnul pentru ele la un preț subvenționat de către primării, pentru populația locală, atunci materialul se confiscă, dar nu înseamnă că e tăiat ilegal”.

În prezent, polițiștii nu mai confiscă mijloace de transport care transportă lemn tăiat ilegal fiindcă articolul respectiv din lege nu mai e în vigoare: ”A fost în vigoare până în luna iulie o prevedere în Legea 171/2010 care permitea confiscarea mijlocului de transport. În momentul de față, nu mai există și nu se mai dispune confiscarea mijlocului de transport. În schimb, în primele 9 luni ale anului în curs, Poliția a confiscat 441 de metri cubi. Pe linie silvică, avem 207 dosare penale înregistrate în primele 9 luni ale anului, ceae ce înseamnă tăiere, furt sau alte fapte asimilate persoanlului silvic, fapte în legătură cu serviciul, toate sunt cuprinse aici”.

În ce-i privește pe silvicultori, subinspectorul Țermure spune că recent nu au fost raportate acte de violență asupra silvicultorilor. ”Cu privire la complicitatea acestora la tăieri ilegale și furturi, am avut în instrumentare în 2017 și chiar a fost trimis în judecată pădurarul. S-au cules probe din care rezulta că a avut 2-3 persoane care tăiau pentru pădurar, la indicațiile lui. S-au făcut cercetări, dosarul penal e în judecată. La Sângeorz-Băi avem acum un dosar în lucru, așteptăm raportul final al Gărzii Forestiere pentru evaluarea prejudiciului. Nu-l așteptăm stând. Noi ne facem partea noastră de cercetare penală, doar că nu putem furniza mai multe informații fiind în etapa de urmărire penală care nu e publică. Se va da soluția legală prin Parchet”, a spus Țermure.

Ca și modalități de săvârșirea unor fapte ilegale pe raza județului, Țermure a spus că majoritatea contravențiilor sunt pentru transport.

”Din ce în ce mai puțin, zic eu, găsim transporturi chiar fără niciun document legal de proveniență. În principiu, sunt două modalități prin care se săvârșesc aceste contravenții: sau transportă un volum mai mare de material lemnos pentru care prezintă un aviz în care e menționată o cantitate mai mică sau cu același aviz transportă de două ori cantitatea de material lemnos. În principal, acestea sunt modalitățile de săvârșire a contravențiilor în domeniul silvic. În domeniul penal, avem de la tăierile ilegale de către persoane fizice. La noi, majoritatea oamenilor se încălzesc cu lemn de foc. A crescut mult prețul lemnului, iar atunci e tentant furtul pentru unii fiind un venit sigur și semnificativ. Și atunci intervine fenomenul de tăiere ilegală și furt de arbori, în special este lemnul de foc, nu neapărat cu complicitatea personalului silvic. Nu vrem să-i blamăm. Noi colaborăm foarte bine cu inginerii de la pază, de la ocoale silvice private și de stat. Ei sunt obligați în termen de 24 de ore să anunțe orice tăiere pe care o identifică pe raza cantonului, iar cercetările se fac prin parchetul competent. Competența de soluționare, inclusiv a dosarelor penale sau de constatare a contravențiilor silvice o au toți polițiștii de ordine publică de pe raza județului. Biroul de Combatere a Delictelor Silvice se ocupă în principal de coordonare a acestei activități de prevenire și combatere a delictelor silvice”, a mai spus subinspectorul Țermure.

Reamintim că Bistrița-Năsăud se află în top 10 al județelor din România în care s-au făcut cele mai multe tăieri ilegale din păduri, arată Raportul Greenpace pentru anul 2018 și pe locul doi în ce privește volumul masei lemnoase recoltate ilegal, cu peste 17.000 de metri cubi, avansând două poziții față de 2017.

8 comentarii

 • Mergeti pe strada paralela cu Tarpiului… Anemonei parca… si vedeti (cel putin aseara) plin de lemne si in curte si in strada!!! (trunchiuri de copaci intregi) … verificati daca’s taiate legal… Eu nu cred asta… dar cine-s eu???? Carate cu caruta… dar repet… pana acum poate ca sunt deja distribuite. Probabil ca sunt mana in mana cu organele!!!!

 • Nu exista furturi mari de lemne ,de ordinul zecilor de mc,fara complicitatea padurarilor,sefilor de ocoale sau a primarilor.Mafia in acest domeniu e la fel de mare ca in cazul drogurilor,traficului de persoane,mergand pana la cel mai inalt nivel.Stim doar recent numirile ministrilor care nu au nici o treaba cu acest domeniu,ei au fost numiti de mafie sa le apere interesele,iar daca nu au respectat ordinele au sevit mercur sau au luat un sut in cwr.
  Nu ve-ti gasi cioate ,deoarece au grija silvicultori sa aplice ciocanul pe toate,la marcat pe hartie se trece o grosime si inaltime mica ,in realitate e cel putin dublu.Da, transportul se face cu acte false,cantitatea de lemn in masina sau in vagon e dubla fata de cea din acte.Si uite asa vinovat e acarul paun,bietul om care isi curata locul si duce o caruta de crengi va fi amendat,iar marii taietori de lemne vor fi premiati de Camera de Comert.
  PAREREA MEA!

 • Biata noastră poliție, cât o să mai poată duce în spate toată hoția țării.
  Apăi, cioatele ale au fost bravi copaci și nu s-au teleportat .Ele au fost transportate pe drum, ziua sau noaptea, iar pe tot drumul ioc organe. Erau în altă parte.

 • Pana nu bagati Jandarmeria si Armata in patrulari neanuntate nu veti obtine nimic. Sa va fie clar !Pana nu veti proceda ca Albania si sa instaurati prohibitia totala la lemn pe 10-15 ani vor suna vesele drujbele hotilor .Lemnul pt incalzire trebuie inlocuit treptat cu surse de gaze pt. ca avem destul in Marea Neagra.

  • Nea mustață ala din Marea Neagră lo dat mutu pe un chipiu la americani,șapoi românul de rând nu-si mai permite un concediu la mare d-apoi să aducă gazul până pe Bârgaie,iarăși te bagi-n seamă ne-ntrebat,este gaz cât vrei mult mai aproape la Sărmaș da ala e vândut canadienilor din păcate de alti vânzători de neam și țară.

 • Domnu Bălan pe Valea BARGAULUI cu ce sa ne încălzim iar pădure este peste tot se vede si asa este o problemă care aveti gaz e simplu sa vb!!!!!

 • Domnule Cititor care nu citești…..te rog dă o geană peste art.9 Hotărârea 743/2015, și o să înțelegi niște chestii printre care, faptul că, Gărzile forestiere nu au atribuții de pază, paza fiind asigurată de personalul silvic din cadrul ocoalelor silvice……

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS