Actualitate

Primăria Bistrița, dispusă să apeleze la ”soluții amuzante” ca să alunge ciorile

Ciorile care își fac veacul prin copacii din centrul orașului nu se mai sperie de sunetele emise de dispozitivele de alungare a păsărilor și continuă să umple cu mizerii băncile. Mai mulți consilieri locali au semnalat problema în ultima ședință a legislativului, cerând o rezolvare cât mai rapidă.

”E o mare problemă cu ciorile. Ele se obișnuiesc cu sunetele pe care le auziți, după care nu mai reacționează. Există constrângeri legate de factorii de mediu, de legislația de mediu, nu putem face orice pentru a scăpa de ele, trebuie să ne subsumăm unui cadru legal. S-a discutat inclusiv cu oameni din străinătate, pentru că aceasta este o problemă peste tot în Europa, nu doar la noi. Încercăm diferite soluții. Nu are rost să fac o expunere a acestor soluții pentru că unele sunt poate chiar amuzante”, a spus primarul Bistriței, Ioan Turc.

Cioara de semănătură, în perioada de cuibărit este o specie protejată în toate țările membre UE. În România, nu pot fi vânate aceste păsări în perioada 31 ianuarie – 31 august, iar în perioada de cuibări, păsările nu pot fi deranjate sub nicio formă. Păsările cuibăritoare ocupă cuiburile de la mijlocul lunii martie și până la sfârșitul lunii mai. De ce se mută în orașe? Ar putea fi mai multe motive, unul ar putea fi arborii înalți, propice pentru cuibărit, unde se simt în siguranță. Clima localităților este mai blândă, ajung la mai multe surse de mâncare – mai ales din gunoaie, dar au și mai puțini dușmani naturali.

În ultimii ani, angajații Primăriei Bistrița au fost solicitați de tot mai multă lume să vină și să distrugă cuiburile ciorilor sub pretextul că păsările fac multă gălăgie și multă mizerie.

Biologul Ciprian Samoilă de la Asociația ”Harta Verde România” a catalogat drept injustă o astfel de acțiune: ”Săptămâni întregi au muncit aceste ciori de semănătură (Corvus frugilegus) pentru a-și întemeia cuiburile în grădina din fața blocului. La două săptămâni, toate cuiburile lor au fost distruse odată cu coronamentul arborelui suport la comanda unor locatari și execuția celor de la Primăria Mun. Bistrița. Mi-e milă de acei locatari că poate nu putea dormi, dar mi-e mai milă de bietele păsări care și-au pierdut casa în mai puțin de o oră. Rezultatul a fost că păsările au revenit o vreme pe arborele ciopârțit și probabil și-au căutat loc în altă parte. Judecați și voi”

Potrivit ornitologilor, în cuiburile de cioară îşi depun ouăle şi le clocesc două specii de păsări protejate: ciuful de pădure şi vânturelul roşu. Aşadar, în zonele în care trăiesc aceste păsări, distrugerea cuiburilor de cioară periclitează şi înmulţirea lor.

12 comentarii

    • Daca toaletarea copacilor din zona centrala a orasului (Decebal) ar fi facuta, nu ar mai avea ciorile pe ce sa-si mai faca cuib o vreme si ar mai pleca. Dar cum zona este lasa-ta de izbeliste…. sa vina ciorile sa se cace pe masini.

  • Pe strada Năsăudului gălăgia păsărilor venite de la spitalul județean depășește cu mult decibelii permise.

    • Achizitionati un electrosoc cu 50-60 lei si folositi la caderea intunericului. Acelasi lucru si langa Biserica Evanghelica.

  • Da-le naibii de ciori, ele își vor găsi din nou un adăpost, pe când omul nu. Mai lăsați vrăjeala cu protejarea păsărilor când voi vânați excesiv soiuri mult mai blânde! Rușine sa căscați gura și sa începeți o fraza!!!

  • La radio Erevan: anul 3045…ursii, ciorile, porumbeii, maidanezii au cucerit orasele…in timp ce omul incearca sa supravetuiasca in salbaticie…

  • Ciocârli, privighetori, cinteze, etc. nu au loc de ciori. La unii le place mai mult cum croncane ciorile decât trilurile ciocârliilor de exemplu. Și se pare că sunt tot mai mulți. Și ciorile tot mai multe. Oare oamenii nu contează? Ce urmează? Să fie și șobolanii specie protejată? Sunt cumva ciorile specie pe cale de dispariție?

    • Pentru Bistrițean!

      Ar trebui sa-l întrebam pe biologul Ciprian Samoila, mare fan al ciorilor, gândacilor, etc…oare oamenii nu mai contează deloc, nici în așezările umane???
      Maine nu o sa mai fie voie sa asuprim șoarecii, șobolanii…pai sa-i ia frate acasă la el, sa-i culce cu el în pat…

    • Va dati voi seama sarakilor cat muncesc ciorile ?Da oamenii nu muncesc cercopitecule…De unde apar tor mai multi betegi ? Parasiti casele,orasul,sa aiba loc Samoila si prietenii lui sa stea sa i cace ciorile in cap…Anul trecut iubitorii de ciori faceau valva cu poze cu 2 pui de cioara cazuti din copaci.Betegilor,cand vedeti copii necajiti de ce nu va emotionati? Ar trebui sa va urcam in copaci si sa traiti acolo cu ele.

    • exact. Asa cum se folosesc soimii pentru porumbei in orasele turistice spre „vest”, asa s-ar putea si aici. Doar ca nu stiu daca se sperie ele de 1-2 soimi antrenati, ei fiind cu sutele.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS