Economie

Primăria intenţionează să cumpere cu 200.000 de lei prima şcoală românească

200.000 de lei. Atât a prevăzut în bugetul pe anul în curs Direcţia Patrimoniu din Primăria Bistriţa pentru cumpărarea imobilului de pe strada Crinilor în care a funcţionat prima şcoală românească. Direcţia de Administrare a Pieţelor cere 60.000 de lei pentru construcţia a zece chioşcuri de lemn care vor fi amplasate în zona pietonală.

Potrivit proiectului de buget, Primăria Bistriţa doreşte să treacă în proprietatea sa prima şcoală românească din Bistriţa, pentru a o include într-un circuit turistic. Anul trecut, la finalizarea amenajărilor menite să pună în valoare vestigiile cimitirului românesc de pe strada Crinilor, primarul Ovidiu Creţu anunţa că municipalitatea va încerca să cumpere şi şcoala veche, să o reabiliteze şi să o redea bistriţenilor sub formă de muzeu sau casă memorială.

Tot anul acesta, se intenţionează demararea lucrărilor de construcţie a unui nou sediu pentru Poliţia Locală. Acesta va fi situat pe strada Dobrogeanu Gherea. De la buget se alocă o sută de mii de lei pentru început. Cu banii respectivi va fi făcut un Plan Urbanistic de Detaliu, studii de fezabilitate, avize şi acorduri. Reamintim că, în prezent, Poliţia Locală are sediul în Piaţa Centrală în aceeaşi clădire cu Starea Civilă şi Evidenţa Populaţiei.

Direcţia Patrimoniu a Primăriei Bistriţa a mai cerut 66.000 de lei de la buget pentru continuarea lucrărilor la sediul de pe Gheorghe Şincai nr. 2, acolo unde se amenajează o clădire pentru birouri. Aceeaşi structură a municipalităţii mai vrea 734.000 de lei pentru construirea a opt locuinţe de necesitate în Viişoara, Dealul Viilor. Aceste locuinţe vor fi racordate la reţeaua de utilităţi şi va fi creat inclusiv un drum de acces în zonă.

Tot anul acesta se are în vedere începerea lucrărilor de restaurare a Complexului Sugălete. Numai expertiza şi studiile costă o sută de mii de lei, dar merită toţi bani acest ansamblu arhitectural care reprezintă o emblemă a oraşului Bistriţa.

Vor fi efectuate totodată studii, expertize şi proiectări pentru punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în curtea Centrului pentru persoane vârstnice, a fortificaţiei burgului Bistriţa (iluminat arhitectural) şi a Cetăţii Bistriţa, pentru amenajarea unui punct de Belvedere asupra oraşului, iluminatul artistic al Turnului Saşilor, etc.

4 comentarii

  • In inima orasului Bistrita, pe strada Crinilor se afla o vatra de spiritualitate romaneasca, comparabila (pastrand proportiile) cu ansamblul din Scheii Brasovului. Caci, biserica, cimitirul si scoala au fost intotdeauna izvorul spritualitatii la romani. Acest loc a infruntat vremurile si vremile, scapand si de asa-zisa sistematizare din perioada comunista, si care dupa multi ani a inceput sa fie scos la lumina din bezna de uitare si delasare, prin reabilitarea si resfintirea cimitirului. Totusi, lucrul nu va fi complect pana cand si vechea scoala confesionala care sta sa se prabuseasca, nu va fi reabilitata si redata circuitului spiritual, prin organizarea unui amplu ansamblu muzeal, evocator al primei vetre a comunitatii româneşti de acum 250 de ani la Bistrita.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS