Actualitate

Primarul Crețu așteaptă frigul: ”Se va schia mai bine ca la Toplița”. Ce nu și-a putut imagina

Primarul Ovidiu Crețu a declarat că, din punctul de vedere al execuției, pârtia de schi din Wonderland de 4 milioane de euro este ca și finalizată, fiind construite toate obiectivele cuprinse în proiect.

”Suntem foarte aproape de final. Pârtia este gata 100%, nu mai avem de montat nimic, ultimul șurub a fost pus. Urmează autorizarea, atestarea. Sunt o multititudine de certificate pe care trebuie să le obținem, suntem în căutare de operator pentru echipamente. Constructorul e în faza finală, face probe, teste în vederea punerii în funcțiune. Problema deosebită de dificilă e că nu avem oameni calificați care să opereze cu astfel de echipapente, sunt tot felul de specializări care nu există în Bistrița. Cine vrea să opereze telescaun, ratrac, echipamente de producere a zăpezii artificiale trebuie să aducă oameni calificați, nu pot câștiga licitația și nu pot opera altfel. Dacă îmi imaginam la început că e atât de complicat să dai drumul la o instalație, că sunt atâtea condiții impuse, renunțam la varianta telescaun și adoptam o variantă mai simplă. Nu mi-am imaginat că vor fi atâtea piedici în calea punerii în funcțiune a pârtiei de schi”, a spus Crețu la AS TV.

El a adăugat că au fost pregătite caietele de sarcini și în curând va fi lansată licitația pentru stabilirea operatorului: ”Se va putea schi la noi acasă în condiții mai bune ca la Toplița. Să vină frigul, dacă avem frig avem și zăpadă. În Austria, la Ischgl, acum câțiva ani a început sezonul cu 100% zăpadă artificială, nu căzuse niciun fulg. Se anunță o iarnă cu zăpadă. Este necesar să fie o iarnă cu temperaturi sub zero grade, pentru a produce zăpadă artificială. Firma care va opera va putea deschide unități de alimentație, iar închirierea schiurilor o vor face tot ei colaborând cu alte firme. Se găsesc de cumpărat și schiuri la mâna a doua. Eu personal schiez cu astfel de schiuri cumpărate cu 100 de lei perechea. Nu vor fi bilete pentru urcare pe pârtie, va fi un card de acces la telescaun, cu prețuri diferențiate. Adulții vor plăti 30 de lei și vor urca de câte ori vor dori între orele 9.00 și 16.00. Tinerii și pensionarii plătesc 20 de lei. Avem și intervalul de nocturnă, 18.00-21.00, care înseamnă 20 de lei pentru oricine, separat de tariful de zi. Se va putea achiziționa și card pentru o săptămână”.

La sfârșitul lunii august, Primăria Bistrița anunța că vrea să încheie un contract de colaborare cu un operator pentru deservirea instalației de telescaun a pârtiei de schi, întreținerea pârtiei, instalație de produs zăpada și servicii conexe. 120.000 de lei vor fi folosiți pentru pentru achiziția serviciului de întreținere a pârtiei de schi și deservirea telescaunului de acces pe pârtie.

Anul acesta, Primăria Bistrița a alocat 7.021.000 lei de la bugetul local și 14.327.000 lei din creditul bancar pentru pârtia de schi din Wonderland (Unirea), care costă în total 23,5 milioane lei, din care s-au făcut în 2015 lucrări de 3.632.000 lei. 961.000 lei costă branșamentul electric. Lucrările de 19,5 milioane de lei (peste 4 milioane euro) sunt realizate de SC Kranz Eurocenter SRL în asociere cu SC Elcompet SRL, echipamentele fiind asigurate de Doppelmayr (Austria). În proiectul pârtiei de schi sunt prevăzute defrişări, nivelări, amenajări, instalaţie de transport pe cablu, construcţie clădiri, instalaţii de producere a zăpezii artificiale, construirea unui post de transformare, lucrări de drumuri şi platforme betonate. Elementele de bază sunt: telescaun fix cu 4 locuri, pârtia propriu-zisă iluminată nocturn, stație de plecare, drum de acces și parcare, bileterie.

Telefericul monocablu tip telescaun fix are 4 locuri și este alimentat de o bandă transportoare cu capacitatea de 4 persoane, viteza de deplasare fiind de 2,8 m/sec. Vor fi 57 de scaune. Traseul va fi susţinut de 9 piloni metalici. Accesul pe platforma staţiei se va face pe o scară amplasată la capătul staţiei. Lungimea traseului telescaunului va fi de 1182,71 m, cu o capacitate de 1.200 persoane/h.

Taxa de acces la telescaun este diferenţiată în funcţie de vârstă: între orele 9.00 – 16.00: 1. Persoane adulte: 30 de lei pe zi/ 150 de lei pentru 6 zile, 2. Tineri între 15-18 ani inclusiv şi seniori (peste 65 ani): 20 de lei pe zi / 110 lei pentru 6 zile, 3. Copii pînă la 14 ani inclusiv: 10 lei pe zi / 50 lei pentru 6 zile, 4. Nocturnă (orele 18.00 – 21.00): 20 lei pe zi.

Operatorul care va fi desemnat la licitație va prelua instalațiile de transport pe cablu, de producere a zăpezii artificiale, de iluminat nocturn și clădirile anexe, iar municipalitatea va asigura întreținerea drumului de acces și parcarea, dar și reviziile tehnice ale instalațiilor. Banii din taxele de acces pe pârtie și din închirierea diferitelor suprafețe pentru agenții economici care prestează servicii de alimentație publică vor merge la bugetul local.

Persoanele făă schiuri sau plăci vor avea accesul restricționat pe pârtie, pentru a evita producerea de accidente.

24 comentarii

  • Prețurile sunt super bune! În comparație pe alte partii din România poate sa coste intre cinci și zece lei o urcare. Cat despre zăpadă nu-mi fac probleme pentru ca se poate schia excelent pe zăpadă artificiala. Aștept cu nerăbdare deschiderea!

  • Ischgl e la 1400 de metri altitudine și mai la nord, având toate pârtiile orientate spre nord, iar Dealul Cocoșului e la 500 de metri altitudine, latitudine mult mai sudică, cu pârtia orientată spre vest. Nu trebuie să fii inginer ca să vezi diferența. Sau trebuie??

    • Amenajarea nu este pe „Dealul Cocosului”, orientarea partiei este catre nord (folositi Google Maps si veti vedea), iar altitudinea la baza este +400 m cea maxima este +600 m … In concluzie orientarea este foarte buna, cu zapada si temperaturile ridicate pe timp de iarna din ultimii 20 de ani stam prost.
      Greseala d-lui primar este ca nu s-a documentat inainte de face investitia (pe care in parte a si recunoscut-o) Acum este gata, trebuie gasite solutii pentru ca investitia facuta sa poata fi utilizata. Altfel , va da bine doar in pliante.

    • Statiunea Ischgl este la la 1400 m altitudine dar partiile de ski sunt la peste 3000 m altitudine zona unde depasesti zona de nor deci nu ninge niciodata. Este adevarat ca temperaturile favorizeaza zapada artificiala dar haideti sa nu fim carcotasi chiar pentru orice si sa ne bucuram ca putem petrece o dupa amiaza la ski fara sa fim nevoiti sa mergem nu stiu pe unde. Cat priveste zapada artificiala am vazut ca se poate obtine in conditii mai „calduroase” de pilda am vazut ca faceau zapada artificiala in desertul Sinai unde temperaturile sunt foarte ridicate si culmea este ca zapada rezista 24 de ore.

  • cel mai naspa o sa fie când pleaca dupa mandatul asta; o sa declare ca nu si-a putut imagina cât de greu e sa fii primar dar a avut noroc cu turma de fraieri docili care l-au suportat.

    acuma pe bune, hoarda aia de personal de la primarie la ce foloseste?
    nu stau aia între 2 pauze de cafea sa studieze cum se autorizeaza toate chestiile astea pe care se sparge banul public?
    poate patim ca la cinema, totul e gata si asteptam o ultima autorizare vreo 2 luni, numai bine cât sa treaca iarna si sa schiem la primavara….

  • De abia astept inaugurarea acestei partii… Ma bucur mult ca primarul Cretu a reusit sa finalizeze acest proiect de mare amploare…

    • Adelino, pentru ce atâta nerăbdare?…pentru utilitatea pârtiei, sau îți plac inaugurările? Oricare ar fi motivul, din păcate vei mai avea muuult de aşteptat…chiar foarte mult…

  • Primarul pe care il avem chiar a facut multe ca orasul sa dezvolte si se vede lucrul asta cu ochiul liber. Chiar s-a implicat si a facut lucruri importante si necesare pentru noi.

    • Da, Tinule dai exemplu Catavencii care critica cam tot ce se face in Romania si mai ales de catre cine? De marele revolutionar/poet/bucatar/realizator de emisiuni de doi bani Miiiiiiircea Dinescuuuuuu! Marele revolutionar „uite ba un terorist acolo impusca-l” care mai are tupeul sa-si scoata capul si sa critice un primar. O sa vreau sa vad dupa ce o sa fie anchetat pentru evenimentele din decembrie 1989 alaturi de celelalte gunoaie Iliescu, Roman, Gelu Voican Voiculescu, Caramitru ce satira o sa mai faca! Si apropo articolul respectiv nu se referea la Cretu ci la monumentul eroilor care s-a facut pe vremea lui Vasile Moldovan!

    • Și încă ceva Ținute, ce fel de om poți sa fi (mă refer la Catavencii) sa râzi de un monument dedicat eroilor romani care si-au jertfit viata care probabil s-a vrut a fi în forma de lumânare și pe care acești jurnaliști l-au comparat cu un penis?????

  • Cretu face din nou comparatii idioate. El compara Bistrita cu orasul Ischgl din Tirolul Austriac. In primul rand, orasul Ischgl este situat in muntii Alpi la o altitudine de 1377m si face parte din cea mai mare arie schiabila din Austria si chiar din lume avand in vedere ca se invecineaza si este conectata cu domeniul schiabil Samnaun din Elvetia. In schimb orasul Bistrita se afla in depresiunea cu acelasi nume la o altitudine de 356 m, fiind inconjurat de dealuri a caror inaltime nu depaseste 650 m. Dar, din punct de vedere schiabil pentru Bistrita, cel mai important parametru este temperatura, stiut fiind ca zăpada artificială se produce undeva în jurul temperaturii de minus 5 grade. Dupa cum se stie, la Bistrita temperatura medie anuală (izoterma anuala) este de 8,3 grade Celsius, comparativ cu Predeal este de doar 5 grade. Chiar si la Colibita, izoterma anuala este de doar 6,5 grade. In aceste conditii, o investitie asa de mare pentru o partie de schi dotata cu tunuri de zapada la Bistrita nu se justifica, avand in vedere ca zapada artificiala nu se produce si nici nu se mentine decat daca temperatura aerului este negativa. Prin urmare, adevarata problema este legata de eficienta investitiei in partia de schi de la Bistrita. Eventual, putea fi luata in considerare la Bistrita o investitie mai mica pentru o partie de schi fara dotari speciale costisitoare .
    De altfel si Cretu recunoaste cu jumatate de gura ca a facut o investitie paguboasa, afirmand ca : „Dacă îmi imaginam la început că e atât de complicat să dai drumul la o instalație, că sunt atâtea condiții impuse, renunțam la varianta telescaun și adoptam o variantă mai simplă”.

  • „Dacă îmi imaginam la început că e atât de complicat să dai drumul la o instalație…”
    cu asta ramai in istorie Ovidiu .. PeSeaDa Familia

  • Pregătirea documentației de atribuire și lansarea licitației până la semnarea unui contract și operarea efectivă sunt pași care vor dura până anul viitor, după terminarea sezonului de schi.

  • Să dai al treilea mandat unui astfel de om spune mai multe despre noi ca bistrițeni decât despre el ca primar…

    • Aici ai zis-o bine, nimic de reproșat. Mai bine îi dădeam 3 mandate lui Costan decât acestui zevzec priceputean în toate dar habarnist suprem!

  • Vatra Dornei este la o alta altitudune, dar probleme cu zapada au cu duimul in ultimi ani.
    Din 3 partii se schiaza pe doua cu intreruperi,chiar daca au si instalatii de zapada artificiala.
    Din cauza temperaturilor ridicate si la Toplita sunt probleme cu zapada.
    Acum 2 ani pe valea Prahovei s-a schiat doar la cota 1200 tot din cauza temperaturilor rididcate.
    Dar nu va faceti probleme la noi va fi frig si va ninge ca asa doreste primul edil al urbei.
    Si daca nu va fi asa cu telescaunul ne vom plinba.
    P.S. -drumul spre Cavnic este terminat de anul trecut , este bun si acolo chiar daca este mai scump ai zapada.

    • La Vatra Dornei primaria/consiliul local , administratorul Veverita da dovada de imensa indiferenta si o prostie monumentala. In timp ce la Suior (la privat) se schia din Decembrie la Vatra Dornei „baietii” nu au pornit tunurile de zapada, probabil ca sa faca economie (nu de bani, de efort) si au asteptat „sa dea domnul”. Si in ultimul an nu a dat. Asa ca au inceput prin Februarie. Conditiile climaterice la Vatra Dornei sunt mai bune decat cele de la Suior pentru practicarea schiului, temperatura medie pe timp de iarna este cu 2-3 grade mai jos. Altitudinea la partii pleaca de la 850 m pana la 1050 m (Veverita) sau 1200 m la telescaun
      Conditiile din Vatra Dornei pentru practicarea sporturilor de iarna nu se compara cu cele de la Bistrita, doar ca mai trebuie si niste oameni pasionati si interesati sa faca ceva pentru comunitate. Acolo… lipsesc sau sunt plecati la munca in Italia. Sa speram ca primaria noastra va fi mai eficienta… desi ma cam indoiesc.

  • Dragi bistrițeni, în aşteptarea frigului şi a zăpezii ce NU o să vină, haideți mai bine să nu stăm cu mâinile în sân şi să inventăm un nou sport prin noroi, astfel poate reuşim să dăm o utilitate pârtiei…Ce ziceți, veniți cu propuneri?

  • Oricum am privi lucrurile, un lucru e cert : in momentul in care avem de a face cu investitii de o asemenea amploare, ar trebui ca edilul sa intrebe contribuabilii daca sunt de acord cu ele.
    Exista internet, se poate face pe site-ul primariei o pagina de „referendumuri”, iar cei interesati pot vota.

    • Aceasta este din ciclul „dai Doamne romanului mintea de pe urma „. Curtea de conturi ce pazeste ?

  • Bukovel!
    Ati auzit de el?
    Se schiaza aproape ca in Austria , dar la jumate pretul, si e la 100 km de Sighetu Marmatiei.
    Cavnic si Toplita si altele… nu vei mai merge aici daca ai fost o data la Bukovel!
    Problema e ca vei dori sa mergi, apoi, in Austria! Daca ai cu ce…
    Va doresc sa aveti cu ce!

    Good night, Wonderland!!! Rest in Peace!

    • Da, adevarat , dar asta doar daca ai in dotare tanc sau un monster track, dupa cei 100 de km drumurile de la Borsa la Carlibaba sau de la Vatra Dornei la Bicaz le vei adora 🙂

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS