Actualitate

Primarul Ovidiu Creţu a admirat oraşul din turnul Bisericii Evanghelice (FOTO)

Liftul amplasat în interiorul turnului va funcţiona zilnic până în 17 iunie în regim de gratuitate pentru cei care doresc să vadă Bistriţa de la balconul exterior al bisericii, după care accesul publicului se va face numai în week-end-uri, contra unei taxe de intrare.

Cu puţin timp înainte de 12.00, ora anunţată pentru prima cursă cu liftul modern montat în interiorul Bisericii Evanghelice, primarul Ovidiu Creţu a mers să inspecteze stadiul amenajărilor şi a măsurilor de siguranţă luate pentru publicul care va urca în turn.

Cum totul era în regulă, edilul Bistriţei a declanşat operaţiunea liftul.

”Ca urmare a contractului de comodat semnat de municipalitate cu Parohia Evanghelică şi validat în ultima şedinţă de Consiliu Local, am putut să facem lucrările necesare şi să-l deschidem publicului. Liftul este operaţional şi va funcţiona până în 17 iunie în regim gratuit, după următoarele reguli: vizitatorii vor intra pe un culoar de acces amenajat, câte 5, însoţiţi de un angajat al Primăriei, care îi va conduce în turn şi retur. Vor avea acces pe balconul exterior maximum zece persoane în acelaşi timp. După terminarea acestei perioade, adică după 17 iunie, liftul va funcţiona numai în week-end, de vineri până duminică şi contracost. O să stabilim în perioada următoare care va fi taxa de urcare”, a precizat Creţu.

Apoi, primarul oraşului a urcat cu liftul în turn pentru a admira priveliştea.

Despre turnul Bisericii Evanghelice

În secolul XV, datorită unor probleme structurale, turnul nordic a fost demolat şi în locul său a fost ridicat, începând cu anul 1481, actualul turn. Acesta a avut încă de la început un rol militar, de supraveghere a fortificaţiilor şi de prevenire a eventualelor incendii. Aflat în administrarea judelui oraşului, turnul a fost completat cu o scară de acces exterioară, amplasată pe latura de vest a bisericii, pentru un acces independent în turn.

A fost construit în mai multe etape: nivelul doi era gata în 1487, nivelul al treilea în 1509, al patrulea în 1513, iar al cincilea în 1519. În 1544 turnul a fost completat cu un balcon, la etajul al patrulea, astfel încât rolul de supraveghere al zonei era şi mai bine accentuat.

Programul de refacere a fost definitivat între anii 1560-1563, şantierul fiind coordonat de Petrus Italus din Lugano, renumit meşter italian.

Biserica a fost afectată de o serie de incendii, aşa cum s-a întâmplat în 1857, când împreună cu o parte a caselor din zona centrală s-a aprins şi turnul Bisericii Evanghelice. Între 1858 şi 1861 turnul a fost refăcut şi s-au montat noile clopote şi un ceas mecanic.

În 1926 biserica a fost restaurată de arhitectul Hermann Phleps din Danzig, interiorul edificiului căpătând aspectul actual. În 11 iunie 2008, schela ce trebuia să asigure restaurarea turnului s-a aprins şi o parte din acoperişul navei şi întregul turn au fost distruse.

Biserica Evanghelică din Bistriţa este în prezent într-un intenes program de restaurare care cuprinde arhitectura şi elementele de patrimoniu din interiorul bisericii.

Pe pagina noastră de facebook puteţi vedea mai multe imagini panoramice din turnul Bisericii Evanghelice!

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS