Economie Politică

Primul obiectiv din Wonderland ar trebui să fie un ring de box. Cine sunt ”luptătorii” deja antrenaţi

Amenarea zonei de agrement Wonderland rămâne un subiect de dispută între primarul Ovidiu Creţu şi grupul consilierilor PNL din Consiliul Local. În timp ce edilul acuză opoziţia că îi pune beţe în roate, lucru neînţeles nici de ”79.000 de bistriţeni”, liberalii au explicat de ce se opun proiectului megalomanic.

Consiliul Local Bistriţa, întrunit joi în şedinţă ordinară, prezidată de Alexandru Toniuc (PER), a discutat mai întâi un proiect ce avea ca scop preluarea bunurilor dezafectate ale Armatei de pe un teren cedat Consiliului Local de Ministerul Apărării Naţionale, teren aflat la baza Dealului Cocoşului, acolo unde municipalitatea vrea să amenajeze Complexul sportiv şi de agrement Wonderland.  La o precedentă introducere a proiectului pe ordinea de zi a legislativului local, el a fost respins întrucât s-a cerut cvorum de două treimi, iare PNL a votat împotrivă, aşa că, în prima şedinţă din 2015, primarul a repus documentul pe ordinea de zi şi a explicat de ce.

„Noi am acceptat transferul acestor bunuri, per total. Acum aprobăm lista bunurilor pentru că transferul l-am aprobat în totalitate. Această listă de bunuri nu văd de ce ar trebui aprobată cu două treimi. Nu e vorba de patrimoniul nostru. După ce aceste bunuri vor intra în patrimoniul nostru, lucrurile se vor schimba. Acum noi hotărâm dacă obiectivul pentru care am spus da se compune din următoarele elemente din listă. Data trecută s-a greşit când s-a impus cvorum de 14 voturi. Am revenit pentru a corecta o greşeală şi a intra în normal. Înţeleg atitudinea politică faţă de Wonderland, nu o accept,  însă situaţia, de data aceasta, este cât se poate de limpede din punct de vedere legal”, a spus Ovidiu Creţu.

Consilierul Gheorghe Tuţă – copreşedinte PNL Bistriţa – a simţit apoi nevoia să explice de ce opoziţia din Consiliul gheorghe tuta 16 sepLocal se opune proiectului Wonderland.

„Domnul primar crede că poate intra cu buldozerul indiferent de consens, de cvorum sau de o anumită consultare şi e dispus chiar să încalce prevederile normative. Este datoria mea să readuc în memorie că atâta vreme cât a existat consens, proiectul a făcut paşi. Atâta vreme cât ne-a spus că acest proiect va fi finanţat în parteneriat public-privat, că va fi finanţat prin fonduri europene, am fost de acord cu amenajarea pârtiei de schi. În maniera aceasta ne-am dat acceptul. Acum a venit cu proiectul pârtiei de schi cu care suntem împotrivă fiindcă se vrea realizarea ei prin credit bancar. Dacă primarul vrea să realizeze proiectul acesta, trebuie să aibă consens, nu doar în Consiliului Local, ci şi a concetăţenilor. Dacă vreţi, ne uităm la case mai mari, la Guvernul României, cu problema Masterplanului de transport şi chiar preşedintele dumneavoastră de partid a spus că trebuie semnat un Memorandum pentru un consens de natură politică pentru un astfel de proiect de anvergură. Dumneavoastră ce aţi făcut? Chiar şi cu centura aţi vrut să intraţi cu buldozerul. Aţi determinat oameni să acţioneze împotriva propriei conştiinţe. Sunt consilieri care în particular spuneau că nu e bine aşa, dar că, din motive politice trebuie să voteze aşa cum spuneţi dumneavoastră. Acum, cu împrumutul, ne despărţim din nou. În rest, nu mai ţineţi permanent teoria că cineva vrea să vă încurce şi nu vă lasă să lucraţi fiindcă nu e adevărată. Se va vedea acum câţi bani nu aţi putut cheltui anul trecut fără să vă încurce nimeni, cu un buget aprobat, repet, fără să vă încurce nimeni. Ar fi mai bine să încercaţi să convingeţi oamenii şi să creaţi acel consens fără să ocoliţi, pe ici, pe colo, poziţiile de decizie. Ne tot acuzaţi că noi vrem să vă punem beţe în roate, dar nu este vorba de aşa ceva. Noi nu suntem de acord cu amenajarea pârtiei de schi din împrumutul bancar. Aceasta este povestea şi o spunem direct, deschis. Când veţi avea consens şi susţinere ne alăturăm şi noi. Aşa se face. Nu încerci tot timpul cu buldozere să faci una-alta, la limită„, a spus Gheorghe Tuţă.

Primarul Ovidiu Creţu a răspuns: „Dumneavoastră vreţi mereu să arătaţi că eu nu înţeleg anumite atitudini ale dumneavoastră. Este adevărat! Nici eu, nici 70.000 de bistriţeni nu le înţeleg, să ştiţi. Referitor la Complexul de Sport şi de agrement Wonderland am spus de la început că dimensiunea acestui obiectiv poate fi realizată doar dacă se vor forma parteneriate şi dacă vom reuşi să atragem fonduri europene pentru că investiţia de acolo trece de 200 de milioane de euro. Însă, dacă noi, administraţia, nu vom da semnalul clar că dorim că se facă şi nu alocăm bani pentru „cârlige” li se spune ovidiu cretu 22 dec 14la acele investiţii care au darul de a atrage – şi unul dintre ele şi cel mai important este pârtia de schi – deci dacă noi nu facem pasul şi nu alocăm fonduri, nici ceilalţi care şi-au cumpărat terenuri în zona respectivă nu vor face nimic. Cu toţii stau în expectativă ca să vadă dacă reuşeşte primarul să treacă proiectul de hotărâre, dacă reuşeşte să mai treacă de o dezbatere publică, dacă reuşeşte să asigure finanţarea pentru primul obiectiv sau este din nou blocat, aşa cum se întâmplă de şase ani. Eu spun că această pârtie de schi se poate realiza cu fonduri din împrumuturi şi poate să determine o mişcare importantă acolo. Lucrăm la două proiecte importante acum. Unul se referă la aquapark. Intenţionăm să depunem cererea de finanţare pe POR 2014-2020 şi un alt obiectiv important se referă la utilităţile din zona respectivă. Acest proiect l-aţi solicitat să fie retransmis pentru a se solicita şi canalizarea din zona respectivă. Chiar dacă argumentele mele că acea canalizare e prinsă pe Masterplanul Aquabis şi se va realiza poate mai repede decât acesta, aţi insistat să trimitem cu scopul clar de a întârzia şi acel proiect. Eu sper să finalizăm proiectarea şi să depunem proiectul pe POR. Ştiu şi înţeleg argumentaţia politică, şi cea spusă, şi cea nespusă. Nu e vorba de niciun buldozer aici, deşi abia aştept să intre buldozerele în Wonderland – dar acest vot şi acest proiect de hotărâre nu are legătură cu pârtia de schi, cu împrumutul, nu are legătură cu alte lucruri, dar cu toate acestea încercaţi să blocaţi pentru că orice se referă la Wonderland încercaţi să blocaţi, să se stopeze, să se prelungească, să se amâne. Eu înţeleg, chiar dacă nu sunt de acord. Cei care nu înţeleg sunt cei 79.000 de bistriţeni”.

Alexandru Toniuc – consilier local PER– preşedinte de şedinţă către grupul PNL: „Ce nu înţeleg eu este dacă v-aţi schimbat opinia al toniucîntre timp. În 2010, Consiliul Local, cu majoritate de două treimi, şi-a dat acordul pentru preluarea în proporietatea publică construcţiilor şi a instalaţiilor existente. Hotărârea a fost adoptată cu 18 voturi pentru din 20 de consilieri. Astăzi ar trebui să trecem la pasul următor şi să preluăm în proprietatea publică. Dacă vreţi să reveniţi asupra acelei hotărâri, puteţi, dar acum vorbim la ducerea la îndeplinire a acelei hotărâri din 2010″.

Gheorghe Tuţă: „Domnule Toniuc, nu puteţi deveni portavocea domnului primar. Pe de altă parte, nu pot să nu intervin când domnul primar dezinformează cu bună ştiinţă. Eu informez opinia publică că acest proiect (al pârtiei -n.r.) a fost evaluat la 13 milioane de euro, cu acordul domnului primar, şi după respingerea lui, au venit proiectanţii şi au propus o sumă de 7 milioane de euro. Asta înseamnă tergiversări la domnul primar. Eu am datoria să exprim adevărul. Noi nu am respins acel proiect pentru ca să îl încurcăm, ci pentru că valorile erau nemaiîntâlnite. Au venit proiectanţii aici, în sală, şi au recunoscut că, într-adevăr, proiectul se poate realiza cu 7 milioane de euro, nu cu 13. Proiectul iniţial avea acordul primarului, al Direcţiei Economice şi al tuturor celor responsabili cu acest lucru, iar dacă asta vă deranjează că vă încurcăm, vă spun că vă vom încurca în continuare fiindcă modul cum se cheltuie banii publici e responsabilitatea tuturor şi nu numai a noastră, şi a dumneavoastră, domnule primar”.

În final, proiectul de hotărâre propus de primar a fost aprobat. Au mai existat discuţii şi legate de alipirea unor terenuri din Wonderland, cerută de firma Eurocompozite care vrea să extindă pista aerodromului.

7 comentarii

  • Bistrita are o singura gradina publica numita generic parc, odata cu dezvoltarea orasului dispar si spatiile verzi pe suprafete extinse. Sa ne uitam la zona Han unde ” parcul de la Han” a fost taiat pe jumatate pe la inceputul anilor 2000 pentru a face o benzinarie. Imi doresc ca OMV sa-si stranga butoaiele dupa expirarea contractului de concensionare si Primaria sa refaca zona verde. Fostele zone industriale se transforma in zone de locuit, dar nu vad spatii destinate pentru formarea unui parc. Daca mergi spre Unirea o sa vezi o sumedenie de case – un lan cu beton se intinde in toate directiile. Inconjuram Bistrita de case, constructii pana ajungem la stadiul de sufocare. Aquapark, partie de ski intr-un oras unde „turistul” e doar in tranzit ? Wonderland poate sa fie inceputul unei centuri verzi pentru orasul Bistrita !

  • Proiectul la cere se referea dl. Tuta facand trimitere la ce spunea dl primar este cel privind introducerea utilitatilor: „alt obiectiv important se referă la utilităţile din zona respectivă. Acest proiect l-aţi solicitat să fie retransmis pentru a se solicita şi canalizarea din zona respectivă. Chiar dacă argumentele mele că acea canalizare e prinsă pe Masterplanul Aquabis şi se va realiza poate mai repede decât acesta, aţi insistat să trimitem cu scopul clar de a întârzia şi acel proiect. Eu sper să finalizăm proiectarea şi să depunem proiectul pe POR.” Si consilierii PER au votat impotriva. In privinta partiei, SF-ul a fost adoptat cu mult inainte de a ajunge PER in Consiliul Local si, urmare a aprobarii acestuia procedura de selectie a executantului a fost initiate in 2014 fiind in prezent in faza de evaluare a ofertelor depuse. Deci proiectul de executie al partiei este practic intrat in linie dreapta spre semnarea contractului. Proiectul pentru drum si utilitati este in stand by.

    • Domnule Toniuc, deci se va realiza partia dar nu exista nici macar proiectul pentru drum si utilitati. Traim in Romania, e adevarat.

    • Cam asa ceva. Eu n-am vazut SF-ul pentru partie fiind aprobat inainte de a ajunge noi in Consiliu (ca de altfel si finantarea prin contractarea unui credit bancar). Este posibil ca sa fie prevazute in proiect utilitatile necesare partiei: alimentare cu energie electrica, alimentare cu apa etc. Utilitatile la care se referea dl. primar erau cele prevazute pentru dezvoltarea zonei si care se doreste a fi realizate odata cu drumul de acces.

  • Tara arde si baba se piaptana. Un primar idiot vrea sa toace bani publici din imprumuturi bancare pe partie de schi costisitoare intr-o zona cu izoterma anuala de peste 8 grade Celsius, desi la mai putin de 50 km poate fi amenajat un domeniu schiabil in zona montana cu izoterma de sub 6 grade. Ba mai mult este o ineptie si mai mare sa cheltui banii ca sa faci canalizare pe o pasune din Unirea in vreme ce orasul Bistrita si in special zona de peste Podul Budacului se inunda de fiecare data dupa cate o ploaie mai serioasa.

  • Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiţii: „Amenajare pârtie de schi, inclusiv utilităţi, în cadrul Complexului Sportiv Polivalent din extravilanul municipiului Bistriţa, localitatea componentă Unirea, varianta 2” a fost adoptat in sedinta şedinţa ordinară a Consiliului local al municipiului Bistriţa din 28 iulie 2011 cu 17 voturi „pentru” şi 4 „abţineri”. Au votat pentru Avram George, Benţa Gavrilă, Bilegan Mihai Ştefan, Bria Dumitru Alexandru , Cordovan Gabriel, Ilieşi Cornel, Illyes Istvan, Kozuk Andrei Ioan, Moisil Filip, Paşca Marius Vasile, Rad Aurora, Rus Constantin, Rusu Andrei , Seica Mărioara, Seserman Alin, Tabără Camelia, Tuţă Gheorghe.

    S-au abtinut: Calo Viorica, Găurean Florin Nicolae, Molnar Laurenţiu Dănuţ, Ţărmure Gavrilă. Procesul verbal al sedintei poate fi consultat pe site-ul primariei. Premisele SF-ului erau acelasi si in 2011 ca si azi. Nici dealurile Bistritei nu s-au inaltat intre timp nici temperaturile medii sau cantitatea de precipitatii nu au crescut/scazut spectaculos. Indiferent de ce sursa de finantare a fost avuta in vedere, aprobarea SF-ului a vizat exact proiectul contestat astazi de o parte a celor care l-au votat cu seninatate in 2011.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS