Politică

Proiectul legii alegerilor locale, finalizat de comisia parlamentară. Ce prevede noul sistem electoral

Comisia de Cod electoral a finalizat proiectul de lege pentru alegerile locale, care prevede că preşedinţii Consiliilor Judeţene vor fi aleşi indirect, prin vot secret al consilierilor judeţeni cu majoritate simplă, la fel vicepreşedinţii CJ şi viceprimarii, în timp ce primarii vor fi aleşi uninominal, într-un singur tur.

Proiectul de lege elaborat de Comisia parlamentară din care face parte şi copreşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Oltean, va fi trimis spre dezbaterea Senatului, iar apoi la Camera Deputaţilor.

Proiectul prevede că preşedinţii Consiliilor Judeţene, dar şi vicepreşedinţii şi viceprimarii, vor aleşi în mod indirect, prin vot secret de consilierii judeţeni, cu majoritate simplă, revenindu-se astfel la sistemul din 2004. Ei pot fi demişi la iniţiativa a cel puţin o treime din numărul consilierilor judeţeni, cu majoritate calificată, adică voturile a două treimi din numărul total, şi motivat.

Primarii se vor alege într-un singur tur, ca şi în prezent.

În cazul în care consilierii părăsesc partidele pe listele cărora au candidat, prefecţii vor fi cei care vor constata încetarea mandatului şi nu prin votul consilierilor, cum era până acum. Prin această prevedere se doreşte să se evite situaţia în care, deşi partidele decid retragerea sprijinului politic unor consilieri, încetarea mandatului nu se pune în practică deoarece nu se votează în consiliu.

Toate candidaturile vor trebui să fie însoţite de liste de susţinători de minimum 1% din numărul total al alegătorilor, dar nu mai puţin de 100 de susţinători pentru comune, 500 pentru oraşe de rangul 2 şi 3 şi 1000 de susţinători pentru municipii.

Comisia a mai stabilit că toate cheltuielile din procesul electoral se vor recupera de la bugetul de stat, nu de la bugetele locale, cum este în prezent, precum şi implementarea registrului electoral al AEP pentru gestionarea cetăţenilor cu drept de vot şi introducerea sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi a votului.

De asemenea, partidele politice se vor putea împrumuta cu bani de la persoane fizice şi juridice şi pot face bani din diferenţa de curs valutar, vânzarea de bilete sau din taxele de participare la acţiuni culturale, sportive şi distractive precum şi la întruniri şi seminarii cu tematică politică, economică, socială, dobânzi bancare, vânzarea materialelor tipărite cu însemnele partidului, servicii oferite de către membrii partidului pentru organizarea evenimentelor, emiterea carnetelor şi a legitimaţiilor de membru al partidului politic.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS