Actualitate Economie

Proiectul de punere în valoare a Casei Argintarului, aprobat pentru finanţare

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud se reuneşte luni 25 februarie, la ora 15.00, în şedinţă extraordinară, pentru a schimba câteva detalii financiare necesare contractării proiectului „Crearea Centrului German din Bistriţa prin reabilitarea clădirii istorice Casa Argintarului”, care va fi realizat cu fonduri europene.

Ordine de zi:

1. Proiect de hotărâre privind modificarea hotărârii Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud nr. 29/2012 privind aprobarea proiectului „Crearea Centrului German din Bistriţa prin reabilitarea clădirii istorice Casa Argintarului”.

Iniţiator: Emil Radu Moldovan – preşedinte Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud

2. Diverse.

”Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a iniţiat proiectul „Crearea Centrului German din Bistriţa prin reabilitarea clădirii istorice Casa Argintarului” pentru  care urmează să fie depusă documentaţia în vederea contractării finanţării solicitate din Fondurile Structurale (Programul Operaţional Regional 2007-2013 – Axa prioritară 5 „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”, Domeniul major de intervenţie 5.1 – „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, crearea şi modernizarea infrastructurilor conexe”). Conform adresei nr. 3538/05.02.2013 a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, respectiv adresa nr.1834/20.02.2013 a Agenţiei de Dezvoltare Regionale Nord-Vest, s-a comunicat aprobarea finanţării proiectului cu condiţia trecerii costurilor amenajării peisagistice, parcării, lucrărilor de construcţii şi dotările aferente acestei suprafeţe în categoria de cheltuieli neeligibile”, spune preşedintele CJ Radu Moldovan.

Bugetul total al proiectului va fi de 2.463.437,08 lei, valoarea totală a cheltuielilor eligibile  – 1.804.860,03 lei, contribuţia CJ de 2% la cheltuielile eligibile – 36.097,20 lei, cheltuieli neeligibile suportate de CJ – 184.148,99 lei,  din care 58.682,00 lei au fost deja asiguraţi prin HG 1424/2007, în vederea finanţării întocmirii studiilor tehnice la proiect.

Aprobarea proiectului de hotărâre care va fi dezbătut luni de CJ este necesară pentru semnarea contractului de finanţare.

CJ a aprobat în iulie 2012 reabilitarea, păstrarea valorii istorice şi introducerea Casei Argintarului în circuitul turistic, sub denumirea de Centrul German.

Obiectivul general este ”creşterea atractivităţii turistice a municipiului Bistriţa ca factor de stimulare a creşterii economice în judeţul Bistriţa-Năsăud, prin valorificarea moştenirii istorice şi culturale a saşilor transilvăneni care au locuit în vechea cetate medievală a Bistriţei”.

Obiectivele specifice ale proiectului: restaurarea, consolidarea, protecţia şi conservarea clădirii de patrimoniu Casa Argintarului din Bistriţa, str. Dornei nr. 5, şi promovarea turistică a acesteia prin transformarea ei într-un Centru German; creşterea vizibilităţii de expunere a exteriorului şi interiorului clădirii prin asigurarea iluminatului interior şi exterior, precum şi a celui decorativ, amplasarea de reclame şi indicatoare; punerea în valoare a obiectivului de patrimoniu de reabilitat prin amenajarea peisagistică a curţii şi realizarea de locuri de parcare; creşterea siguranţei clădirii prin instalarea de echipamente şi dotări pentru asigurarea condiţiilor de siguranţa la foc şi antiefracţie, a iluminatului de siguranţă; îmbunătăţirea utilităţilor obiectivului de patrimoniu prin realizarea de instalaţii noi (energie electrica, alimentare cu apă, canalizare); creşterea capacităţii de utilizare muzeală a clădirii prin asigurarea de dotări pentru expunerea şi protecţia patrimoniului cultural mobil şi imobil; creşterea medie a numărului anual de turişti care vizitează obiectivul de patrimoniu Casa Argintarului cu peste 100 %; creşterea vizibilităţii şi atractivităţii turistice Bistriţei ca veche cetate medievală transilvană (săsească); promovarea Bistriţei ca obiectiv turistic prin crearea unor circuite turistice cu specific săsesc şi stabilirea unor legături cu alte foste cetăţi medievale transilvane; întărirea şi diversificarea legăturilor dintre autorităţile publice, mediul economic şi cetăţenii autohntoni cu cei din mediul vorbitor de limbă germană; intensificarea schimburilor între şcoli şi universităţi din judeţul Bistriţa-Năsăud şi cele din ţările vorbitoare de limbă germană; crearea unui număr de 5 de noi locuri de muncă directe şi stimularea creării de locuri de muncă indirecte în reţeaua de servicii turistice din zonă; asigurarea unor standarde înalte de calitate prin angajarea de personal specializat.

Casa Argintarului a fost construită între anii 1560 – 1563 de pietrarii italianului Petrus Italus de Lugano. Clădirea păstrează, în mod unitar, cea mai frumoasă arhitectură renascentistă a unei locuinţe de patrician din Transilvania. Ferestrele cu profile de piatră, vizibile pe faţada principală, sunt completate în interior de o serie de uşi şi detalii originale. Portalul carosabil este încadrat de pilaştri dispuşi pe piedestaluri înalte, după modelul arhitecturii florentine din secolul al XV- lea. Fereastra din partea estică a faţadei se termină în arc circular, pe exteriorul căruia sunt sculptate două potire, simbol al breslei. Meşteşugul prelucrării aurului şi argintului era foarte dezvoltat în Bistriţa, mai ales că metalele preţioase erau exploatate direct din minele de la Rodna, aflate în apropiere. Casa Argintarului păstrează un plan tipic pentru arhitectura acelor vremuri, cu ateliere la parter şi camere de locuit la etaj, şi este una dintre cele mai frumoase construcţii medievale din Bistriţa. În prezent aici funcţionează Şcoala de Arte şi Meserii.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISSFM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS