Având în vedere că se apropie sărbătorile pascale, 27 martie pentru romano-catolici și evanghelici și 1 mai pentru ortodocși și celelalte culte, Primăria Bistriţa a amenajat un punct de sacrificare a mieilor în piaţa de pe strada Tărpiului, care va funcţiona în perioada 24-25 martie şi 26-29 aprilie.
Punctul de sacrificare va funcţiona între orele 8.00 -18.00, sub supraveghere sanitară-veterinară.
DSVSA BN demarează acţiunile specifice perioadei premergătoare Paștelui. În scopul prevenirii apariţiei toxinfecţiilor alimentare, când în mod tradiţional consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte, DSVSA-BN a dispus măsuri specifice, precum şi intensificarea controalelor sanitare veterinare, în vederea verificării condiţiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de miel şi ouale destinate consumului uman, alături de alte alimente de origine animală. Controalele urmăresc respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, comercializare şi unităţile de alimentaţie publică.
Sacrificarea mieilor se va realiza în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea de ovine. Mieii destinaţi sacrificării trebuie să fie identificaţi cu două crotalii în exploataţia de origine. Transportul mieilor spre locul de sacrificare sau către târgurile de animale se face cu mijloace de transport autorizate sanitar veterinar şi documente sanitare veterinare (formular de mişcare şi certificat de sănătate).
În gospodăriile populaţiei, proprietarii pot să-şi sacrifice mieii în mod tradiţional, urmând să predea crotalia medicului veterinar, iar carnea rezultată va fi utilizată numai pentru consum propriu.
Foto: arhivă
Adaugă comentariu