Politică

Radu Moldovan: USL nu va avea nicio scuză dacă nu va reuşi să facă o Constituţie modernă

Liderul PSD Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a declarat că anul 2013 este unul istoric şi "decisiv" pentru România şi că nu va exista nicio scuză pentru USL dacă nu va reuşi să facă o Constituţie modernă, în condiţiile în care are o majoritate confortabilă în Parlament.

Liderul PSD Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, membru în Comitetul Executiv Naţional, a declarat, duminică, în faţa a peste 450 de social-democraţi mureşeni prezenţi la Palatul Culturii la Conferinţa Municipală a PSD Târgu Mureş, că populaţia a dat USL o majoritate confortabilă în Parlament şi că nu va exista „nicio scuză” dacă alianţa de la guvernare nu va reuşi să facă o Constituţie.

„Anul 2013 e un an istoric, un an decisiv pentru România şi prin modificările care trebuie aduse prin regândirea Constituţiei României, dar mai ales reorganizarea administrativ-teritorială a României. Populaţia ne-a acordat o asemenea încredere încât în momentul de faţă putem lua decizii, nu mai există nicio scuză – că nu avem majoritate, nu ne înţelegem cu UDMR, nu ne înţelegem cu nu ştiu cine. Nu vom avea niciun fel de scuză dacă nu vom reuşi să facem o Constituţie modernă, care să aibă o revizuire bazată pe principii şi negândindu-ne la partide şi la persoane. Şi eu cred că atât Victor Ponta, cât şi Crin Antonescu au capacitatea necesară să facă o Constituţie modernă pentru un stat modern, România”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

El a adăugat că reprezentanţii USL trebuie de asemenea să aibă, în problema reorganizării administrative, „capacitatea de a vedea dincolo de persoane” şi viziune, astfel încât regiunile să fie „un element care va putea să sprijine dezvoltarea comunităţilor respective”.

Moldovan a apreciat că, dacă modificarea Constituţiei şi reorganizarea administrativă nu vor fi făcute corespunzător şi ca atare nu vor putea fi atrase fondurile europene „care sunt principala resursă financiară de dezvoltare a României”, pe reprezentanţii USL nu îi va „ierta nimeni”.

În altă ordine de idei, Moldovan şi-a exprimat încrederea în capacitatea Guvernului condus de Victor Ponta de a face ca România să „redevină un partener” pentru ţările din Uniunea Europeană şi un stat membru important, după ce în vara anului trecut a fost tratată „profund incorect”.

„Modul în care primul ministru Victor Ponta a început să se mişte în Europa este unul extrem de important pentru România. Cred că România a fost tratată profund incorect în vara anului trecut de către partenerii noştri din UE. Profund incorect. Pentru că toate regulile democraţiei au fost respectate, am avut un minus de comunicare în exteriorul României, lucru care ne-a costat foarte mult şi din care cred că am învăţat foarte multe lucruri. România trebuie să redevină şi în UE ceea ce este de fapt, al şaptelea stat”, a spus Moldovan.

”Avem un Guvern care are o misiune externă foarte grea şi eu sunt extrem de încrezător, îl cunosc foarte bine pe primul-ministru Victor Ponta, am stat într-o bancă în Parlament mai bine de şapte ani, îl cunosc foarte bine, i-am urmărit evoluţia, ea este una extraordinară şi România începe să redevină un partener pentru ţările din Uniunea Europeană. Şi avem un ultim exemplu de succes de la finalul acestei săptămâni, modul în care primul-ministru al României a fost primit în Franţa, una dintre cele mai importante ţări ale UE. De la Palatul Elysee, la primul-ministru, la prelungirea parteneriatului strategic cu Franţa”, a menţionat preşedintele CJ.

El a adăugat că speră ca la anul să fie aleşi în Parlamentul European „patrioţi români, nu oameni care se duc la Bruxelles să denigreze ţara care le suportă indemnizaţia, diurna şi toate cheltuielile care nu sunt puţine deloc”.

„Aceia care nu au făcut altceva decât să uzeze de poziţia lor de europarlamentar doar pentru a denigra această ţară, aceia trebuie drastic sancţionaţi prin vot anul viitor”, a spus Moldovan.

Mediafax, Agerpres

3 comentarii

  • Radule voi nu respectati nici o lege ,oare o sa respectati constitutia !
    O sa faceti o constitutie pe placul USL -ului nici decum pentru Romani.

  • Cu greu am reuşit performanţa de a parcurge ideile exprimate de către onor marele politician Radu Moldovan de Bistritz, cel ce a stat în bancă cu cel mai cinstit prim ministru pe care l-a dat ţara asta, musiu Victor Viorel Ponta. Mă simt dator să fac şi eu câteva afirmaţii despre aceste idei, şi-i mare noroc că mai există internetul, că altfel nu prea cred că s-ar mai putea exprima poziţii critice la aşa o mare concentrare a puterii în mâinile unei struţo-cămile precum este USL.
    1) Populaţia care a acordat o aşa mare majoritate USL a fost în număr de 4.344.288 votanţi pentru Camera Deputaţilor şi aproape 4.500.000 votanţi pentru Senat din totalul de 7.694.180 persoane ce au votat, numarul total al cetatenilor inscrisi in listele electorale fiind de 18.423.066 persoane. Politicienii ce analizează aceste cifre văd doar partea plină a a paharului, fiind departe de adevărata reprezentare a tuturor cetăţenilor români, căci mai mult de jumătate dintre aceştia au acordat un vot de blam întregii clase politice româneşti prin neprezentare, neregăsindu-si protejate interesele de către nicio formaţiune politică. Cine priveşte realist aceste cifre poate trage nişte concluzii destul de amare. Iar, raportând aceste cifre doar la prezenţa de la referendumul de demitere a preşedintelui din vara trecută, se pot trage nişte concluzii nu tocmai favorabile USL, de genul celei că voturile obţinute nu sunt neaparat din dragoste… De studiat cu atenţie şi profilul electoral al votantului USL, spune şi acesta multe despre ce se intâmplă în societatea noastră.
    2) Trecând acum la o analiză calitativă a reprezentării cetăţenilor români în Parlamentul României, ups, constatăm nişte lucruri de-a dreptul jenante. Astfel, fostul coleg de bancă al preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa, domnul Radu Moldovan, si anume Primul Ministru al României, domnul Victor Viorel Ponta, este doctor în drept ca urmare a unui plagiat ordinar, lucru pe care îl ştie deja o lume întreagă şi nu-i face cinste deloc, nici personal, nici ţării noastre, din păcate. Apoi, criteriile de selecţie aplicate de partidele politice, au condus la penetrarea Parlamentului României de către personaje îndoielnice, de genul nevastă sau amantă de vechi politician, învinuiţi în dosare de crasă corupţie, gargaragii care nu pot să se laude cu nimic concret în viaţă, Gigi Becali, ajutoare de băgători de seamă, personaje fară personalitate, yes-meni abonaţi doar la aplaudarea şefilor, pentru care tot ceea ce zice şefu-i sfânt. O adunare colorată, ce nu sporeşte, din păcate, cu absolut nimic credibilitatea principalei institutii a statului de drept, dimpotriva.
    3) Când privesc la comisia ce se ocupă de proiectul de revizuire a Constituţiei, îmi dau seama că nu prea am la ceva bun a mă aştepta. Va fi ceva făcut în pripă, ce să corespundă intereselor majore de partid sau alianţă şi nu intereselor acestei ţări. Îi dau dreptate fostului prim ministru Călin Popescu Tăriceanu, că noi vom fi ameţiţi cu nişte poveşti de faţadă, căci dezbatere reală a acestui proiect nu va exista, din moment ce se personalizează decizia înntr-un cerc destul de restrâns, ce aplaudă frenetic absolut tot ceea ce debitează Crin George Laurenţiu Antonescu, fără nici un filtru critic.
    4) Regionalizarea sună cam în aceeaşi ordine de idei cu revizuirea Constituţiei. Ea tinde să răspundă doar cercurilor de putere ale baronilor locali, zău nu văd cum ar putea actuala putere a reforma prin regionalizare ceva. Se va crea o suprastructură peste actualul sistem de organizare teritorială, o struţo-cămilă ce va depinde de aceleaşi interese şi complicităţi politico-economice din prezent, cu o autonomie de faţadă, incapabilă a da o altă direcţie de dezvoltare decât cea dictată de sus. Astfel, politicile de atragere a fondurilor europene, în loc de o simplificare, se vor complica, rezultatul cumulat cu imensa noastră lipsă de credibilitate în rândul forurilor de decizie europene, va fi unul nepredictibil acum.
    Nu doresc să încarc acest text şi cu alte aspecte… mă doare lipsa de opoziţie la tot ceea ce gândeşte acestă putere, atât politică cât şi civică, toate interesele majore de mai bine ale societăţii româneşti în ansamblul său fiind înlocuite cu grija pentru supravieţuire proprie intr-o lume tot mai impredictibilă.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.