Actualitate

Raportul salariaţi-pensionari în judeţ este aproape unu la unu. Ce se întâmplă cu populaţia

În Bistriţa-Năsăud lucrează cu acte în regulă puţin peste 60.000 de persoane, în timp ce 56.000 sunt retrase la pensie. De asemenea, în judeţ mai sunt şi peste 6000 de şomeri, ceea ce înseamnă că pensionarii şi şomerii au depăşit, per total, cu peste 2000 numărul oamenilor care muncesc.

Potrivit Direcţiei Regionale de Statistică Bistriţa-Năsăud, la sfârşitul anului 2014, efectivul salariaţilor din judeţ era de 60563 persoane, în scădere cu 262 de persoane faţă de luna anterioară şi cu 904 persoane peste nivelul lunii corespunzătoare a anului anterior. Ponderea salariaţilor judeţului în efectivul de salariaţi pe ţară la sfârşitul lunii era de 1,3%.

Câştigul salarial mediu brut pe judeţ a fost de 1869 lei, cu 9,7% mai mare decât în aceeaşi lună a anului 2013 şi cu 0,3% peste nivelul lunii anterioare. Câştigul salarial mediu net înregistrat la nivelul judeţului a fost de 1353 lei, cu 0,3% mai mare faţă de luna anterioară şi cu 8,9% mai mare faţă de luna corespunzătoare din anul precedent. Câştigurile salariale medii lunare brute şi nete pe judeţ s-au situat cu 27,6% şi respectiv 27,5% sub nivelul mediu al acestor indicatori la nivel naţional.

În trimestrul III 2014, numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat din judeţ a fost de 56475 persoane, în creştere cu 345 de persoane comparativ cu trimestrul III al anului 2013. Faţă de trimestrul anterior numărul pensionarilor a crescut cu 56 persoane.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost în trimestrul III al anului 2014 de 710 lei, situându-se cu 3,8% peste nivelul trimestrului III al anului precedent şi mai mică cu 0,1% faţă de trimestrul anterior. Comparativ cu pensia medie la nivel naţional pensia medie la nivelul judeţului s-a situat cu 16,0% sub nivelul acesteia.

Numărul şomerilor aflaţi în evidenţele AJOFM Bistriţa-Năsăud la sfârşitul lunii era de 6042 persoane, în creştere cu 241 de persoane faţă de luna anterioară şi cu 601 persoane mai mic faţă de aceeaşi lună a anului 2013. Din numărul total al şomerilor 45,6% erau femei. Rata şomajului a fost de 4,4%, cu 0,2% mai mare decât luna anterioară şi cu 0,9% sub rata şomajului la nivel naţional.

În ce priveşte perspectivele, acestea nu sunt deloc încurajatoare. În decembrie 2014, la nivelul judeţului s-au înregistrat: 262 de născuţi vii – în creştere cu 32 faţă de luna precedentă şi în scădere cu 25 faţă de luna corespunzătoare a anului anterior; 312 de decese – cu 36 peste nivelul lunii anterioare şi cu 30 mai multe decât în aceeaşi lună din anul precedent; 47 căsătorii – cu 37 sub nivelul lunii precedente şi cu 14 mai multe comparativ cu aceeaşi lună din anul trecut; 28 divorţuri – cu 16 mai multe decât în luna anterioară şi cu 19 peste numărul celor înregistrate în aceeaşi lună a anului precedent; 2 decedaţi sub 1 an, cu 1 mai mulţi decât în luna anterioară şi la acelaşi nivel cu luna decembrie a anului trecut.

3 comentarii

  • In aceasta situatie de declin pe toate palierele socio-demografice, masurile care trebuie luate de urgenta sunt: demararea WONDERLANDULUI, si PARTIA de schii de sapte milioane de euro. Modernizarea HEIDENFELDULUI, si amplasarea a cateva sute de STRUTI si MERE din poliester care sa incante pe zecile de mii de turisti, de aceiasi categorie care tranziteaza in viteza orasul.

  • In primul si in primul rind foarte urgent si pe punctul unu pe lista ar trebui se fie ceva infrastructura pentru ei si daca tot se creaza totul in jurul distractiei, trebuie gindit si la ei.
    In al doila rind locuri de munca pentru restul care mai creaza valoare si plateste pana la urma pensiile.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS