Actualitate

520.000 de lei pentru salarii la DGASPC. CJ așteaptă bani de la Guvern. Radu Moldovan: Dacă nu, găsim soluții

ACTUALIZARE Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a rectificat în ședință de îndată, pentru a șaptea oară în acest an, bugetul județean pe 2016, de data aceasta pentru a aloca bani Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, în vederea asigurării salariilor pe luna octombrie.

La şedinţă au fost prezenţi 25 de consilieri judeţeni, proiectul fiind aprobat cu 26 de voturi „pentru”, unul fiind al preşedintelui Radu Moldovan.

„Am asigurat cheltuieli din punct de vedere administrativ, modernizări, cofinanţări de proiecte. Am tot aşteptat rectificarea care se pare că nu vine şi atunci v-am convocat pentru astăzi pentru că oamenii au salariile pe care le au, şi-au exprimat nemulţumirile şi am considerat că este de obligaţia noastră să găsim soluţii pentru oameni în urma muncii prestate. E vorba de o sumă de 520.000 de lei care asigură restul de plată pentru luna octombrie. Mai avem nevoie de 1,627 milioane lei care să asigure restul de plată la DGASPC în decembrie pentru noiembrie. Am văzut din comunicare publică că săptămâna viitoare va avea loc o şedinţă de rectificare de buget. Sper să fim prinşi. Dacă nu, pentru sfârşitul lunii, vom încerca să găsim soluţii împreună cu colegii de la Direcţia Economică şi să le aducem în faţa dumneavoastră”, a spus Radu Moldovan.

ŞTIREA INIŢIALĂ

”Având în vedere faptul că până la această dată nu a fost promovată de către Guvernul României o rectificare a bugetului de stat care să asigure plata integrală a salariilor pentru luna octombrie 2016 (cu termen de achitare  cuprins între 9-10 noiembrie 2016), pentru personalul din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială şi Protecția Copilului Bistriţa-Năsăud propunem diminuarea cu suma de 520.000 lei a creditelor bugetare aprobate la capitolul 51.02.01.03 “Autorități executive”, secţiunea de funcționare, Titlul I ”Cheltuieli de personal”, și suplimentarea cu aceeași sumă a prevederilor bugetare la capitolul 68.02 “Asigurări și asistență socială’’, secţiunea de funcționare, Titlul I ”Cheltuieli de personal”. Prin această rectificare bugetară se asigură resursele financiare pentru achitarea drepturilor de personal pentru salariații Direcției Generale de Asistență Socială şi Protecția Copilului Bistriţa-Năsăud pentru luna octombrie 2016. Facem precizarea că încă din luna martie 2016 au fost efectuate demersuri către Guvernul României, respectiv Ministerul Finanțelor Publice, prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice  Bistriţa-Năsăud în vederea asigurării cheltuielilor de personal pentru anul 2016. De asemenea au fost transmise solicitări detaliate și fundamentate către Guvernul României cu privire la faptul că nu sunt asigurate resursele financiare pentru asigurarea salariilor”, se arată în proiectul CJ.

Zeci de angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, inclusiv asistenţi maternali, au ieşit în stradă în 15 noiembrie (foto), nemulţumiţi că, luna aceasta, nu au primit decât 60% din salarii. Oamenii au întrebat conducerea CJ de ce nu le plăteşte drepturile, iar autorităţile judeţene au dat vina pe Guvern pentru că nu le-a suplimentat bugetul.

”E o situaţie specială. Banii pentru DGASPC şi învăţământul special vin direct de la Guvern cu destinaţie specială şi nu intră în aprobarea bugetului CJ, cum e la celelalte instituţii. Avem o situaţie delicată în momentul de faţă pe care am semnalat-o de mai multe ori. Promisiunile de la Guvern au fost că, până în jurul datei de 15 noiembrie, se vor găsi soluţii de rectificarea bugetului şi asigurarea sumelor necesare. De fapt, aşa s-a întâmplat în fiecare an. Niciun Guvern nu a asigurat sumele integral, dar toate guvernele, la rectificările din iulie, august, septembrie veneau şi completau sumele. Noi am început încă din martie să sesizăm Guvernul că nu avem acoperit bugetul până la finalul anului. La DGASPC lucrurile sunt rezolvabile pentru că legislaţia ne dă voie nouă să găsim soluţii. E mult mai complicat la învăţământul special, unde legea ne interzice să intervenim într-un fel sau altul. Mai avem nevoie de încă 1,6 milioane de lei pentru plata drepturilor salariale aferente lunii noiembrie care trebuie achitate până în 9 decembrie. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Dacă nu vin banii de la Guvern, le-am cerut colegilor de la serviciul economic şi de buget să găsească soluţii pentru ca aceşti oameni să îşi poată primi drepturile pentru muca prestată. Eu sper că Guvernul va înţelege că e iarnă, că oamenii aceştia au de plătit întreţinere, rate, de întreţinut copii şi în şedinţa de săptămâna aceasta sau măcar în cea viitoare vor asigura banii. Apoi, v-am mai spus: bugetul CJ BIstriţa-Năsăud a fost diminuat cu 40% faţă de 2015”, a spus şeful CJ Radu Moldovan.

Etichete

10 comentarii

  • Uita ca se poate,banii existau în buget,dar îi ținea Radu Moldovan sa-și ia mașină cu 100000 de Euro.Se întâmplă lucruri grave la Consiliul Județean, din cauza lor nu iau banii profesorii.Nu au construit corect bugetul.La ce oamenii angajează în funcții cheie Radu Moldovan,adică fără experiență e explicabil.

  • Nu infiinteaza nimeni un nou partid socialdemocrat mai competent si cu oameni cinstiti? Vad ca apar partide liberale si ultraliberale ca ciupercile dupa ploaie, insa partide sociademocrate nu infiinteaza nimeni.
    N-am cu cine vota. Tot ceea ce mi se ofera e PSD, partide liberale, ultraliberale, comuniste si nationaliste.
    Vreau o alternativa la PSD un nou partid de centrustanga.

  • Danciu tu vorbești fără să cunoști.Consiliul județean primește banii doar de la Guvern din bugetul statului.Deci la început de an a primit o suma pentru salariile angajaților și pentru cheltuielile de funcționare. EI a luat din banii de salarii și a vrut sa-și ia mașină de 100000 euro.Pentru tine notiunea de buget local se folosește doar la Primarii.

  • n-apare la voi..e citat din fratele mai mare :
    „Radu Moldovan a declarat presei că există însă o problemă cu sumele necesare pentru luna viitoare fiind nevoie de 1.620.000 de lei pentru plata celor peste 600 de angajați ai sistemului de asistență socială.”
    face cineva o imparteala si aflam cat castiga fiecare angajat?
    bineinteles ca matematica nu ajuta..
    bietii oameni..cum sa-ti bati joc de ei dupa ce muncesc in conditii de rahat?

    • ”Mai avem nevoie de încă 1,6 milioane de lei pentru plata drepturilor salariale aferente lunii noiembrie care trebuie achitate până în 9 decembrie”. Din prezenta știre. Mai cu atenție.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.