Actualitate

Respirăm aer curat, asigură Protecţia Mediului, însă staţia de monitorizare e în Parcul Municipal

Staţia automată de monitorizare a calităţii aerului, situată în Parcul Municipal, rareori înregistrează probleme privind poluările atmosferice. Praful, periculos pentru sănătate, nu ajunge până în curtea Agenţiei de Protecţiea Mediului unde se fac măsurători, aşa că, teoretic, aerul din oraş e curat.

Practic însă, am văzut cu toţii că, în zilele calde, se ridică nori de praf de pe toate străzile după ce antiderapantul aruncat în timpul iernii a rămas la marginea drumurilor şi nimeni, în afară de ploaia anemică din ultimele zile, nu l-a mai spălat.

Cu toate acestea, directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Bistriţa-Năsăud, Sever Roman, a declarat, miercuri, într-o şedinţă a  Colegiului prefectural, că aerul pe care îl respirăm e unul curat.

„Staţia automată de monitorizare a calităţii aerului se află în curtea APM Bistriţa-Năsăud şi este una automată, de fond de urban. Ea  face parte din reţeaua naţională de monitorizare a calităţii aerului alături de alte 132 de asemenea staţii şi măsoară dioxidul de sulf, oxizii de azot, monozidul de carbon, pulberile în suspensie, ozonul, benzenul şi parametri meteorologici. Datele din staţia automată sunt prelucrate de Serviciul de monitorizare, validate primar şi apoi sunt trimise Centrului naţional de evaluare a calităţii aerului, la Bucureşti, unde sunt validate. Mai departe ajung la Agenţia Europeană de mediu la Bruxelles”, a explicat Sever Roman.

Anul trecut, la dioxidul de sulf şi monoxidul de carbon nu s-au înregistrat depăşiri la Bistriţa, a spus Roman: „În perioada de iarnă, datorită traficului şi a încălzirii casnice, valorile concentraţiei au crescut, dar nu am înregistrat depăşiri. În schimb, la indicatorul pulberi în suspensie – PM 10 – adică la praf, am înregistrat câteva depăşiri. Aceste particule sunt periculoase pentru sănătate. Poartă metale grele, dar şi viruşi şi bacterii. Depăşirile sunt periculoase pentru populaţia mai sensibilă, copii şi persoanele vârstnice. Am înregistrat cinci depăşiri la praf în 2014. Conform Legii aerului 104/2011, abia la 35 de depăşiri într-un se lansează programe de gestionare a calităţii aerului, ceea ce nu a fost cazul”, a mai declarat Sever Roman.

El a explicat că, şi în laboratorul APM e verificată calitatea aerului, cu  patru puncte de monitorizare din Bistriţa, dar şi din toate oraşele judeţului. „Nici pe analize manuale nu am înregistrat depăşiri nici pe principalii parametri care sunt responsabili de calitatea aerului”, a adăugat şeful ASPM.

Subprefectul Ovidiu Frenţ, care a prezidat şedinţa, a spus că i s-ar părea oportună extinderea măsurătorilor şi în alte zone din oraş pentru ca să avem o imagine clară a ceea ce se întâmplă în alte zone mai poluate, nefiind cazul Parcului Municipal ude sunt mulţi copaci şi verdeaţă. Şeful APM i-a răspuns că, în cazul în care instituţia va mai primi o staţie de monitorizare, aceasta va fi amplasată în altă zonă, cu trafic mai intens.

Cei interesaţi pot verifica pe site-ul www.calitateaer.ro situaţia şi din judeţul nostru.

6 comentarii

  • Aerul ca aerul, dar cum stați cu gunoaiele din județ? Ați văzut ce mizerii sunt pe malurile râului Bistrița ? (ex: malul stâng al râului în zona stației de epurare, steagurile de pungi de pe malurile râurilor din județ).
    La Beclean, din drum se vede un platou dezolant plin cu gunoaie. Parcă această rampă trebuia închisă nu folosită. Apartenența la roșu nu vă permite să vă legați de primarul din Beclean? Tot noi, cetățenii, vom plăti penalități pentru aceste gropi de gunoi care numai pe hârtie sunt închise. Unde sunt cei care trebuie să vă verifice? Nu aveți voie să-l supărați pe dl. Moldovan, domnilor șefi de la agenția de mediu și de la garda de mediu? Sau vă temeți pentru scaune pe care acesta va uns?

  • Dacă tot avem onoarea să vă cunoaștem, vă întreb, cunoașteți legile de mediu? Dacă îmi răspundeți cu da, atunci cum puteți permite încălcarea legii spațiilor verzi prin mutilarea parcului din Eminescu. Dacă nu este voie a se construi pe spațiul verde de ce nu-i spuneți primarului din start să nu se mai chinuie cu proiectarea, cu săpăturile, cu forajele, fiindcă nu puteți să-i dați acceptul. E păcat de energia consumată degeaba de primar.

    • tu nu intelegi ca toata parcarea o sa intre subteran si la suprafata toata zona o sa fie tot un parc?

    • Eule, se pare ca tu nu sti ce inseamna o constructie de acest gen. Eu nu ma refeream la iarba si flori. Cum crezi ca se vor mai dezvolta arborii daca radacina le va fi afectata. Chiar daca nu decoperteaza si fac sapaturi ca la metrou (ceea ce nu cred ca vor face) vegetatia arborescenta va disparea, pomii nu se mai pot dezvolta si se vor usca. Cati ani crezi ca le-a trebuit acestor pomi sa creasca 3-4 m? Cel putin 20 de ani. Insa tu cu aceasta atitudine si toti cei ca tine nu-i veti mai prinde crescand, fiindca noxele va vor invada plamanii. Ei sunt cei care ozoneaza aerul pe care il inspiram il curata de noxe. Ar trebui sa avem cu totii mai mult respect pentru natura.

  • Dle Director. Va rugam aduceti statia de masurare a particolelor de praf si noxe, precum si cele aflate in suspensie, in intersectia de la POSTA VECHE. Aici oricum nu mai avem perdea verde din grija primariei, si veti putea constata cu usurinta ca lucrurile nu sunt roz deloc. Va spun eu cum am constatat asta. Prin proba drapelului, fara statii si citiri electronice compilcate. Am pus un drapel nou ca tot romanul de 1 DEC la geamul sediului de pe INDEPENDENTEI, aproape de marea intersectie. Dupa o saptamana galbenul era cenusiu. L-am mirosit l-am spalat fara detergent, si am udat cu apa rezultata o feriga de camera tanara. Rezultatul : dupa 4-5 zile feriga a sucombat. PE CUVANT!…Iata ca si babeste se pot face masuratori si pot fi verificate daca doriti.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS