Actualitate

Reţelele de apă şi canalizare ajung şi pe văile Bistriţei. Unirea nu va mai avea probleme cu debitul

Veşti bune pentru bistriţenii care locuiesc pe Văile Căstăilor, Jelnei şi Rusului. Cu banii economisiţi la alte licitaţii, Aquabis va extinde reţelele de apă potabilă şi de canalizare şi în aceste zone. De asemenea, în cartierul Unirea va fi rezolvată problema debitului scăzut de care se plâng locuitorii de pe strada Principală.

Consiliul Local Bistriţa a aprobat joi, în şedinţă extraordinară, darea în administrare, cu titlu gratuit, către SC Aquabis SA, a unor terenuri în suprafaţă totală de circa 4000 de mp pentru extinderea reţelor de alimentare cu apă, canalizare, tratare ape uzate şi branşamente individuale, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu.

Este vorba de realizarea unei conducte de aducţiune a apei potabile, de reabilitarea reţelei de apă pe str. Principală, din carierul Unirea, extinderea reţelelor de apă în Valea Căstăilor, dar şi în Valea Rusului. Proiectul presupune şi reţea de canalizare în Valea Rusului.

Mai mulţi consilieri au întrebat de ce se refac reţelele în Unirea, unde este deja apă, şi nu este racordat la reţea şi cartierul Slătiniţa care are mari probleme cu apa mai ales în perioadele secetoase.

Directorul Aquabis, Ioan Şandru (foto), le-a explicat că, la Unirea, Aquabis nu mai poate asigura debitul necesar fiindcă reţeaua făcută în 1991 nu a fost concepută pentru a deservi atât de mulţi beneficiari, proiectantul de atunci neavând datele necesare să estimeze dezvoltarea oraşului.

Totodată, Ioan Şandru, a mai explicat că anul acesta se vor face lucrări care pot fi realizate din economiile la licitaţii pe prima etapă la Fondul de Coeziune. „Am depus ceea ce aveam în proiect. Dacă stăteam după un studiu de fezabilitate, nu mai apucam să-l depunem şi să mai accesăm fonduri şi să terminăm lucrările în decembrie 2015. Discutăm de 19 proiecte pe 11 localităţi”, a spus Ioan Şandru.

Directorul Aquabis a adăugat că, de regulă, UE nu acceptă să finanţeze reabilitări, doar extinderi de reţele. „I-am convins pentru prima etapă să ne accepte câţiva kilometri, am reuşit să îi convingem să accepte câţiva kilometri în Bistriţa şi pentru etapa a doua, la conducte de transport prin municipiu şi pe relaţia Bistriţa – Lechinţa”, a spus el.

În ce priveşte a doua etapă din proiect, care va demara luna viitoare, Ioan Şandru a explicat căaici vor fi incluse şi acele zone în care apa şi canalizarea nu au ajuns încă. „După discuţiile purtate la nivel tehnic la Primăria Bistriţa am cuprins zonele care nu aveau apă şi canalizare şi le-am inclus în etapa a doua. Discutăm de zeci de kilometri în Bistriţa care nu beneficiază la această dată de alimentare cu apă şi nu au nici canalizare. Etapa a doua va demara destul de repede pentru că, în luna martie, se vor deschide ofertele pentru consultant. Firma care va câştiga va trece la întocmirea proiectelor şi va începe licitaţiile pentru ca în 2018-2020 să fie lucrările terminate. În etapa a doua va intra şi canalizarea la Sărata şi o staţie de epurare. Discutăm de 17 milioane de euro la reţele de apă şi de 11,6 milioane de euro la canalizare, în total aproape 30 de milioane de euro pentru Bistriţa, inclusiv acoperirea decantoarelor bazinelor de la staţia de epurare”, a spus directorul Aquabis.

Pentru lucrările ce se realizează din economiile de la prima etapă a proiectului, Consiliul Local a aprobat şi studiul de fezabilitate, indicatorii tehnico-economici şi cofinanţarea proiectului menţionat.

Valoarea totală a investiţiei este de 7,7 milioane de lei, adică 1,76 milioane de euro. Cu aceşti bani vor fi realizate şi două rezervoare de înmagazinarea apei, două staţii de pompare, 13.054 m reţea de alimentare cu apă, 1.726 m reţea de canalizare, 121 branşamente apă, 120 racorduri canal. Zonele cu care Bistriţa este cuprinsă în această investiţie de infrastructură de apă şi apă uzată sunt Valea Căstăilor, Valea Jelnei şi Valea Rusului.

Terenurile date în administrarea Aquabis vor fi utilizate pentru amplasarea staţiei de pompe şi a bazinelor de apă.

2 comentarii

  • –UNDE DRACU RACORDATI RETEAUA DE CANALIZARE DE PE VALEA RUSULUI?
    –CHIAR NU STITI CA NU EXISTA CANALIZARE DECAT TEORETIC ( TUB 300 MM) INTRE BISTRITA SI UNIREA, RETELELE DE DRENARE AU FOST DISTRUSE, –.PARAIELE DE COLECTARE A APELOR PLUVIALE SUNT DEGEABA DEOARECE TRECEREA PE SUB DN ESTE COLMATATA DE 25 DE ANI PRIMARIA EXTINDE RETELE CA SA CE ?
    –CA SA INTRE TOTA APA MIZERABILA IN CURTILE LOCUITORILOR DIN ZONA?
    –––-BRAVOS AQUABIS !!!!!!!
    –––-BRAVOS PRIMARIE !!!!!!
    LA VALE CU MIZERIA IN ORASUL FARA CANALIZARE SI CU STATIE DE EPURARE DEPASITA !!!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS