Dacă în urmă cu doi ani la manifestările organizate de Ziua Naţională nu venea mai nimeni, de când se dă de mâncare gratuit, din căsuţele de pe pietonal, e buluc de lume. Nici frigul pătrunzător, nici cozile, nici mulţimea care şi face loc cu coatele nu îi sperie pe oamenii înfometaţi sau răpuşi de pofta de a mânca o porţie de fasole cu cârnaţi în văzul lumii. Aşa se explică aglomeraţia de luni, de la orele prânzului, când Bistriţa a ieşit din casă măcinată de patriotismul care trece prin stomac.
Ca şi anul trecut, jandarmii au montat garduri în aşa fel încât să nu se creeze înghesuială, dar unii tot s-au emoţionat într-o zi atât de importantă pentru ţară şi au scăpat pe jos mâncarea. Aşa cum puteţi vedea din fotografii, „pata” de fasole a fost ocolită de toţi, cu tact.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean nu au dorit să ofere prea multe detalii legate de numărul de porţii, cheltuielile care se fac, de către cine şi pentru câte persoane. „E o manifestare oorganizată prin intermediul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud”, a spus purtătorul de cuvânt al CJ, Bogdan Ivan. În 2013, au fost oferite oamenilor 6.000 de porţii de mâncare.
În timp ce lumea mânca, pe scena de pe pietonal a început spectacolul folcloric ”Noi suntem ai României”, în care pentru prima dată au fost reunite orchestrele Ansamblurilor ”Cununa de pe Someş” (dirijor Ioan Lazăr) şi ”Dor Românesc” (dirijor Anghel Urs). Au cântat Domnica Dologa, Ioan Dordoi, Mirela Petruş, Felix Gălan, Anuţa Motofelea, Nicolae Cioancă, Ioachim Spân, Cristina Retegan,Veronica Bălan, Petre Petruse, Mărioara Sighiartău, Ionela Lechinţan, Cristina Livia Scurtu, Adina Băieşiu, Elena Rusu, Anton Todică, Teodora Simionca, Ionuţ Zegrean şi David Viorel. Invitaţi de onoare, cu cântece patriotice, Mariana Deac, Ionuţ Fulea şi Alexandru Pugna, vicepreşedintele CJ fiind şi prezentator.
GALERIE FOTO DE LA MANIFESTĂRILE DE 1 DECEMBRIE
e post ma oameni buni……
In emisiune „Lumea lui Banciu” din 1 dec. 2014, acesta a ironizat modul în care s-au împărţit porţiile de fasole cu cârnaţ de Ziua Naţională, la Bistriţa. „Nu mai puţin de 6000 de vestite porţii de fasole cu cârnaţ, la care s-a adăugat şi vin fiert, asta contează mai puţin. Interesant este că la Bistriţa s-a făcut această intrare către porţiile de fasole pe bază de invitaţie”, a spus Radu Banciu la B1. Radu Banciu anticipa ironic, că în curând se vor rezerva porţiile de fasole pe Facebook.