Timp de gândire

Salve Telciu, comună bărbată!

Dincolo de scandalul apei, pe care și-au adus-o singuri în sat cu ajutor elvețian și s-au trezit acum că le-o facturează alții, sătenii din Telciu au dreptate să spună că Sever Mureșan nu e gospodarul care să reprezinte comuna cu cea mai mare suprafață de pădure din țară și care arată și se comportă ca și cum nu ar avea nimic.

Format la școala oltenească de politică, primarul Sever Mureșan – care declara acum un deceniu că a fost ”foarte important rolul deputatului Oltean” în înscrierea sa în PDL, dar colaborarea ”este la fel de bună cu Ioan Andreica sau preşedintele Liviu Rusu” – ne-a arătat de-a lungul numeroaselor sale mandate că a fost la fel de bun gospodar ca și amintiții.

Ce-a rămas în urma celor trei? Dosare de corupție mai mult sau mai puțin dovedite, averi nesimțite pentru ei făcute pe seama banului public și nimicuri pentru județ, gen câte un centru de informare turistică unde nu e turism și câte o palmă de asfalt într-o mare de drumuri prăfuite.

PDL a avut oameni la vârful Guvernului, a avut oameni la vârful partidelor, a avut ”pretin” premier și nu a fost în stare să facă în timpul guvernării sale un drum mai larg până la Cluj. Ce să mai vorbim de altele? Cam acestea sunt realizările mărețe ale celor care au fost idolii lui Sever Mureșan. Ei, cu Boc al lor cu tot, pus iar pe ascensiuni, și lăudat acum de corul tineretului-rezervă din PNL, au rămas în istorie ca și tăietori de salarii și pensii.

Dar cine este Sever Mureșan? Un inginer mecanic cu rădăcini în Telciu care a lucrat prin Bacău, la o firmă româno-italiană, ”după care chiar director de firmă, al unei firme de încălţăminte”. ”Interesant a fost faptul că italienii erau foarte interesaţi să angajeze oameni fără CV-uri impresionante, care să crească cu firma, să înveţe să facă afaceri în acest sector destul de sensibil”, a mărturisit Sever Mureșan într-un interviu acordat în 2010. Și fără CV impresionant a rămas până în zilele noastre.

Comuna pe care o conduce acum pentru un salariul brut lunar care depășește 10.000 de lei nu s-a remarcat cu absolut nimic în afară de scandalul de acum al apei. Nu ne e clar nici până astăzi pentru ce a tăiat cu nemiluita păduri, pentru ce a închis ochii la partide ilegale de vânătoare cu sângeorzeni și alte specii. Cu absolut nimic nu s-a ales Telciul de pe urma acestei bogății inestimabile. Nici măcar atâta nu a reușit să valorifice faptul că în această comună s-a născut Valeria Peter Predescu, o interpretă de renume național.

Să-mi spună și mie domnul primar care a trecut la ce partid a trebuit ca să rămână la ciolan (recte la ALDE) care este cea mai mare realizare a dânsului. În afară că și-a schimbat stăpânii și a trecut de la idolii olteni la cei cu țintă ca să fie tot la borcanul cu miere are vreuna?

Îl întreb toate acestea pentru că are legătură cu scandalul apei. În timp ce alți primari de comună din zonă i-au întrebat pe localnici mergând din poartă în poartă la fiecare dacă vor să treacă sistemele de aducțiune a apei comunale făcute de ei la Aquabis (ex. primarul din Romuli) și să intre în ADI Apă-Canalizare, Sever Mureșan a executat ca un soldat disciplinat comanda politică de la gruparea PSD-ALDE (ce conducea Consiliul Județean) și a vârât rapid comuna în ADI Apă-Canalizare manevrând votul din Consiliul Local Telciu, cam cum fac toți primarii. Nu l-a interesat părerea celor care l-au ales nicio secundă.

Mai pe românește, oamenii din Telciu s-au trezit că vin alții, le pun contoare pe conductele existente și le emit facturi ca pentru abonații de la oraș, deși apa nu e pompată de nicăieri, iar ”investițiile” sunt mai degrabă stricăciuni de asfalt și de trotuare decât îmbunătățiri ale vechii rețele făcută de elvețieni. De ce stricăciuni? Pentru că așa au lucrat firmele pe proiecte europene. Au licitat la cel mai mic preț ca să câștige cu orice preț și au făcut totul de mântuială fără să le intereseze mai mult decât poza de la recepția lucrării postată de vreun politician pe Facebook și masa de după.

Ascuns apoi în spatele lui ”acum nu se mai poate face nimic”, primarul Mureșan se pitește de localnicii nemulțumiți și își cheamă avocați de la vechiul PDL să-l acopere de hârtii ca să rămână în funcție liniștit și eventual să apuce să ia pensie specială. Casa de avocatură din care face parte fostul președintele al CCR, pus la rândul lui de PDL în funcție, este cea care îi reprezintă primarului din Telciu interesele, dovadă că PDL nu a murit, numai un pic s-a pitit de ochii lumii. Îl vedem cum renaște din propria cenușă chiar la nivel național, hrănit de grupuri de interese ahitiate după puterea de altădată.

Da, oamenii din Telciu au dreptate când spun că nu este firesc să facturezi la același tarif apa pe care tu o duci din Munții Bârgăului la Bistrița cu apa care cade din Munții Rodnei la Telciu, că nu este normal să vii și să iei o rețea făcută de alții bine și să o administrezi tu prost.

Au ieșit în stradă după ce s-au tot dus la ședințe de consiliu local și nu i-a băgat nimeni în seamă. Au ajuns acum să vrea să scape de primar după ce s-au trezit și cu pușcașii de la Poliție printre ei, trimiși să apere sistemele strâmbe care au secătuit de bogății fiecare comunitate ca să-i îmbogățească pe unii care nu au făcut nimic în viețile lore decât să se mufeze la bugete.

Da, oamenii din Telciu au dreptate să ceară referendum!

Îi avertizez doar că există un risc: să-l aleagă pe altul care va face la fel, fiindcă puterea le place tuturor în egală măsură și puterea îi corupe pe toți.

Oricum, indiferent de cum se va termina această poveste, cred că a lua atitudine, a nu te lăsa călcat în picioare este mai mult decât a sta și a îndura deciziile strâmbe ale nu știu cărui politruc.

Dacă Bistrița ar fi fost ceva mai bărbată, nu se făcea pârtia sinistră, nu se aruncau banii publici pe satisfacerea orgoliului nimănui, poate se făceau lucruri utile pentru întreaga comunitate.

Dar Bistrița nu a fost niciodată bărbată și va trebui probabil să ne obișnuim că va rămâne o adunătură de indivizi de pe văi care va tot comenta și niciodată nu va acționa.

41 comentarii

  • Mascarada lui Dolha & C.O.
   O alta gluma de prost gust facuta de un PNL divizat in judet. Pe cine sa credem: pe Dolha, pe presedintele vostru Turc sau pe Sighiartau? Voi nu stiti la ce caruta trageti si acuma va agatati de scandalul asta sa mai bifati un primar. Normal ca Prefectul declara referendum.
   Nu stiu de partea cui este dreptatea, cert e ca PNL are de castigat. Am vazut cate au facut de cand guverneaza Romania. Nu mai zic ca au si Presedinte.

 • Avem nevoie de telceanul Ion magdau sa rezolve și situația de la Bistrița unde autoritățile PSD și acum PNL fac proiecte fără sa consulte populația, ma refer la desființarea locurilor de parcare de pe Decebal și Andrei Mureșanu fără sa ofere înainte alte alternative. Oamenii au avut locuri de parcare și acum se trezesc fără ele, fără sa aibă alternative. Au fost întrebati înainte locuitorii și proprietarii spatiilor comerciale dacă sunt de acord? Nu. Pai nu părerea lor contează? Sau contează doar la alegeri?

  • Altă aberație a mafiei politruce PSD=PNL, este propunerea tâmpită de lărgirea a străzilor Calea Clujului, Drumul Cetății şi Simion Mândrescu. Acolo este nevoie de trotuare, treceri de pietoni şi piste de biciclete şi nu de o lărgire imposibilă. Uni cetățeni au luat deja poziție împotriva acestei aberații , dacă actuali administratori ai oraşului vor continua să fie consegvenți în prostie lumea se va sătura şi se va ajunge şi aici ca la Telciu.

  • Alt monument de prostie elucrubat de politruci care vor să pună mâna pe clădirea Autogări din Bistrița şi terenul din jurul ei pentru afacerile lor meschine este mutarea Autogări poziționată evident foarte bine lângă Autogară la Cuca Măcâi pentru ca noi care venim ca copiii care fac naveta la şcolile în Bistrița să facă kilometri întregi pe jos prin ploaie şi nisoare. Ruşine să vă fie vouă retardaților şi hoților din primăria Bistrița.
   !!!!!!

 • Da,doamna Sabău, dar ați uitat să le mai spuneti oamenilor din județ cine conduce mai nou Aquabis, fratiorul lui RADUCU cel viteaz. De ce nu o venit aici la Telciu să stea de vorbă cu oamenii. Multe lucruri o să iasă la iveală încât și scaunele lor o să se zdruncine. Acum se vede lucrări de mântuială ați făcut.

  • Și Răducu în persoană conduce ADI apa canal. ADI apa canal condusa de Raducu cu primarii lui pesedisti are contractele cu Aquabis. La Aquabis toate numirile se fac de Raducu si consilierii lui politici mulg regia de bani din consiliul de administrație.

 • D-na Sabau , aveti dreptate in multe privinte. Sunt de acord ca PDL a fost cel mai urat partid , construit dupa chipul si caracterul celor pe care-i amintiti la care trebuie adaugat seful cel mare , Base , tartorul tuturor marseviilor . Momentan toti cei care il sustin pe Catu sunt din aceasi ramura a PNL si „promoveaza” aceleasi valori. Ati uitat insa , in cazul de fata , sa spuneti ca proprietarul retelei AQUABIS , alias ADI Apa-Canalizare a marit capacitatea de transport si distributie , a extins reteaua facuta cu ajutor elvetian , a realizat lucrari de canalizare , a realizat o Statie de tratare a apei si o Statie de epurare a apelor uzate. Asadar nu a venit sa monteze doar contoare ca sa ia banii cetatenilor mai mult sau mai putin barbati. Prin aceste omisiuni va pozitionati intr-o anumita parte a conflictului. Si nu spuneti un adevar MARE , care trebuie sa fie cunoscut de locuitorii comunei Telciu , anume ca apa nu va mai fi gratis niciodata. Asta este situatia. Chiar daca Telciu va iesi din asociere , platind costurile lucrarilor facute de actualul proprietar , in valoare de cca un milon euro , apa va avea un pret de livrare si va trebui contorizata. In rest sunt interese si politica. Sa auzim numai de bine !

  • Toate cele enumerate de dvs. le-a spus managerul Aquabis, iar noi le-am scris. https://timponline.ro/aquabis-comuna-telciu-poate-iesi-din-adi-apa-canal-dar-trebuie-sa-plateasca-112-milioane-de-euro/
   Dar tot ce e spus acolo nu e scrie pe tablele legii, nu au venit de undeva, din cer. Sunt decizii pe care le iau oamenii, iar oamenii pot greși, iar alți oameni au voie să fie nemulțumiți și să reacționeze.
   În rest, da, sunt de acord: PDL a fost un partid infect. Din păcate, nu a murit, doar s-a odihnit prin alte partide.

  • Aquabis a extins si a modernizat dupa ce a pus mana pe o retea facuta pe banii altora.Practic aici a fost toata smecheria, sa-i faci captivi pe locuitorii din Telciu luandu-le reteaua. Si au actionat in consecinta, pe filiera politica, pana au reusit sa-i pacaleasca pe telceni.
   Apa nu afost gratis nici inainte (plateau redeventa la primarie) si nu va fi nici in continuare. Dar comuna Telciu e una bogata si puteau sa-si faca gestiunea apei pe cont propriu, la preturi corecte daca primarul si consiliul local ar fi actionat in interesul cetatenilor. Dar se pare ca ori au fost prosti, ori au actionat in interesul Aquabis.

  • Pentru aşazisu primar al Bistriței : În multe oraşe ale Europei apa de la robinet este gratis pe când şi la Bistrița ?!!!!!!!!!!!!!

 • Felicitari TELCENI ! Avem ce invata de la voi, in special comentacii de serviciu, pupatorii de clante fara nume si coloana vertebrala care stau pititi pe onlinuri sa inventeze minciun , sa denigreze pe altii acei cetateni putini la numar care se implica in viata orasului si o fac din timpul lor si pe banii lor fara sa ceara nimic pentru ei.. Acesti indivizi fosti lipitori de afise aduc osanale incompetentilor si natangilor care au condus acest oras. TELCIU este o comuna adevarata de DACI liberi .

  • Vai, vai, moșule, cum mai ști mneata cum îi treaba cu pupătorii de clanță, cu cei fără coloană, cu turnătorii vopsiți în democrați, nime nu ști mai bine ca mneata, că vorba ceia, tăt pățîtu-i priceput. La fel de adevărat e și îndemnul că nu-i bine să vorbești de funie în casa spînzuratului. Da, și Bistrița e un oraș de daci liberi, doar că a fost condus de sași, unguri, topoare, iar acum de politruci, ajutați și pupați în dos de cozile de topor. Nimic nou, am văzut reacția unor ,,ecologiști”, cînd era vorba de un proiect, în piața Mihai Eminescu, și tăcerea lor, cînd mahărul drăgan a intrat cu drujba în aceiași copaci, pt care a primit amendă 100 de lei…în rest viața orașului, nu-și pune speranța în orășeni din Șirioara, care și-au făcut abuziv casă pe terenul statului român, fără autorizație de construcție.No numa zîc.

  • Bălane , Chereje & co. Bistrițeni nu sunt alături de voi fiindcă va-ți opus unor lucruri bune pentru oraş numai din motivul că au fost propuse de advesari politici în schimb sunteți mişte pupincurişti ai PNL-ului şi acum suțineți aceleaşi prosti continuate şi de PNL care înainte nu erau bune dar acum sunt. Plus ați venit cu nişte proiecte de tot râsul . Lumea va citit demult de aceea nu aveți niciun susținător la acțiunile voastre.

  • Guristul ăla care umblă peste tot în costumație de interlop adică cu cămaşă albă şi pantofi de lac de ce acum nu ia nicio poziție în apărarea Telcenilor , că doat este liderul PNL al județului ?!!!!!!!!! Oare pentru a nu-l întreba lumea de ce trebuie să plătim apa care vine gratis pe rețelele făcute în comunism ?

 • Doamna Sabău vă rog să vă deplasați până în Budurleni com Teaca să constatați că există canalizare de vreo doi sau trei ani dar apă este doar în lacuri de unde se alimentează oameni din sat pentru animale iar pentru consum iau apă de la ciurgău , de rețea de apă nici vorbă . Oamenii acestui sat sunt vârstnici și ar avea nevoie de apă nu de canalizare . Altă afacere AquaBis . Vă rog verificați și publicați .

  • Felicitari pentru articol.doamna Cristiana Sabau!
   Noi bistritenii. nu stim sa iesim in strada .
   Sa ne aparam interesele .bravo celor din Telciu!
   Se spune ca ..Fiecare tara isi merita destinul.

  • Bistrițenii nu ies în stradă pentru că dacă nu lucrează ei la stat, au copii și nepoți care sunt bugetari. Dacă nu fac parte din această categorie, fac afaceri cu statul sau iau granturi de la stat ca să fenteze pandemia. Oricum ar fi, pe undeva, tot statul și sistemul care coordonează statul îi conduc și se tem că, fără ele, ar fi obligați să lucreze și ei ceva cinstit. Și nimănui nu-i mai place munca. Îi place statul la stat, pomana și Facebook-ul. Unii stau atât de mult cu nasul în telefoane încât chiar ai impresia că muncesc ceva. De fapt, îi pândesc pe alții, ce au scris, cine le-a dat like, cine a comentat. Ca apoi să aibă ce pârî la șeful mai mare ca să se pună bine. V-am descris corect tabloul ca să înțelegeți de ce nu protestează nimeni în acest oraș decât dacă-i mână vreun politruc din spate?

  • Este o descriere perfecta a întregii societati.
   Nu doar la Bistrita este asa, ci peste tot.
   De aia pleaca din tara sclavii platiti cu 10 euro pe zi ca sa-i întretina pe trântori, pentru ca nu mai suporta batjocura si foamea.

 • Dincolo de situația particulară care evident este inconfortabilă cetățenilor din Telciu, sunt și semne pozitive , luarea de atitudine în fața abuzurilor-manipulărilor-injustiției manifestate de către persoane-grupuri, sunt semnale că se formează o societate în care au loc dezbateri. Presa e prezentă, inclusiv cei independenți(jurnaliștii înțeleg că puterea lor vine din păstrarea obiectivității , neutralității și independenței ) iar argumentele formulate permit ca și publicul să se aproprie cât mai posibil de realitate.
  Chiar dacă nu există tot timpul o reacție imediată așa cum unii ar aștepta sau anticipa…există un proces de poziționare pe subiecte, lumea are posibilitatea de a vedea mai multe puncte de vedere, indiferent cât unii care au interese legate de Putere..ar încerca să prezinte ca unic adevăr.
  Puterea vine de la popor și votul lui.
  Dar în România e ceva mult mai profund cred ca rădăcina relelor, dincolo de confortul oferit de funcțiile și salariile publice permanentizate.
  Funcționarii , personalul tehnic e slab pregătit, formările continuee în domeniile de activitate par inexistente, calitatea proiectelor tehnice lasă uneori de dorit ,execuția și supravegherea de asemeni. E o disoluție a autorității tehnice.,
  Se dă atâta importanță patalamalelor , certificărilor , ultra atestărilor…dar când e vorba de a respecta procedurile de bază- normele de protecție a muncii în meserii, gestiunea noțiunii de risc…e dezastru. Am rămas siderat cum în presă se transmit live imagini cu o persoană literalemente în șlapi de pe un șantier unde și muncitorii manevrau obiecte imense de o manieră foarte periculoasă. Nu tu căști de protecție, bocanci, veste , proceduri de acces, chestii de bază oriunde în lumea asta. Nici măcar jena de a apărea live într-o poziție care evident contravenea tuturor reglementărilor în vigoare. Apoi ne mirăm, oamenii cad de la înălțime, mor îngropați în șanturi, sfârșesc cu sub tractoare..Pur și simplu nu există cultura securității.
  Până și cultura manifestului e bizară.
  Deunăzi condamnam decizia autorităților de a trimite trupe speciale , efective numeroase, păreau e o aberație non-sens. Însă când te uiți și vezi că manifestanții poartă veste antiglonț , ok, îți spui autoritățile au un motiv de a evalua în plus o situație care poate degenera..nici un om normal la cap nu merge îmbrăcat ca pentru război să manifesteze pentru o demitere -cauză politică ci unii care anticipează potențialul de conflict iar de acolo potențialul de materializare a acelui conflict escaladează rapid.
  Deci înțeleg și pe cei care sunt iritați de manifestanți într-un sens, modul de a manifesta opoziția e spre extrem , e contraproductiv chiar pentru cauza lor
  Sunt multe de discutat dincolo de cazul particular al comunei Telciu și a primarului Mureșan. De ce distribuția puterii transformă Consiliul Județean dintr-o formă de organism comunitar parcipitativ , o tablă rotundă în care fiecare participant ar putea avea o voce egală, autonomă și independentă..într-o structură dependentă de bunăvoința și buna dispoziție a unui om, șeful CJ pentru că el e cel care decide în multe chestiuni. E indubitabil, șeful CJ are calități politice incontestabile, dar la fel de intrigant e să vezi cum aleșii locali abandonează puterea oferită de cetățen prin voti în defavoarea întereselor locale ale acelor cetățeni. Deci politicianul român își concepe funcția și legimitatea în funcție de fondurile direcționate de sus de la centru..nu vede paradigma că în spatele acelor fonduri sunt tocmai banii propriilor cetățeni, iar redevanța ultimă politică nu e spre partid …ci spre alegătorii lui. Partidul devine o suprastructură interesată de autosupraviețuire imediată în mediul politic (va redirija banii colectați spre a menține controlul politic în funcție de interesele electorale) mai puțin interesată în a adresa problemele endemice recurente.
  PSD-ul, ALDE, PNL au performat așa cum au perfomat pe materialul și dispoziția clientului politic, adică a electorului. Iar ne întoarcem la bază- educație, individualitate, valori, modul cum autonomia, afirmarea sunt învățate.

 • A sosit timpul schimbării! Zdrobiți orânduiala veche și faceți alta nouă, care să vă fie favorabilă și echitabilă. Nu vă mai trebuiesc primari mai mult de două mandate. Cei prea mult se împute. Uniți-vă în comunități de interese care să se armonizeze și să fie compatibile. Faceți, înainte de referendum o listă de priorități care să fie aprobabilă. În noua conducere aleasă a comunei să nu se mai regăsească nici unul dintre foștii consilieri. Pregătiți-vă din timp noii specialiști pe diverse domenii, Verificații în toate evidențele cinstei și corectitudinii deținute de Ministerele: de Interne, Finanțe, Agricultură, Mediu, Apărare, Învățământ, Culte și Cultură….Numai cei fără pată dar cu pricepere în domeniile esențiale să fie admiși și apoi validați. Nu mai alegeți gargaragii școliți în locașele de pierzanie. A trecut vremea lor. Evitați alegerea pe criterii politice care sunt cu toții loaze și liber schimbiști fără caracter. Alegeți-i pe cei mai gospodari, dar localnici, nu plecați aiurea, adică voiajori. 40 %, obligatoriu, să fie femei cu activitate respectabilă în comună. Dacă este posibil, cei aleși, să nu fie rude între ei. Fiecare dintre ei să fi avut alt loc de muncă, adică toate domeniile să fie reprezentate cât și sat ori grup de case. De regulă să aibă experiență mai mare de 10 ani. Mucoșii și malagambiștii să nu fie admiși nici cei cu morală îndoielnică. Toți să aibă recomandări de onorabilitate de la foștii profesori, șefi profesionali, vecini, preoți, autoritățile locale permanente. Să nu aibă conflicte de interese cu primăria. Dosarele lor să fie discutate în secretariatul organizator al referendumului și să aibă acordul a jumătate + 1 din membrii. Am zis-o!

  • Dl Gheorghe, scuzați, dar în esență propuneți reîntoarcerea laun gen de doctrina politică legionară din perioada interbelică.
   Totuși au trecut ceva ani de atunci..
   E hilar.

  • Nuanțe.

   La modul cum văd eu lucrurile nu există mucoşi etc…doar concetățeni fiecare cu calitățile şi defectele lui..

   VoiajoriI…au motivul lor de a pleca..fiecare îl ştie personal..dacă decid să se implice undeva… e un plus…

   Locaşe de pierzanie…academiile şi şcolile internaționale..common..alții plătesc la greu să convingă oameni de acel tip..

   Discursul e carambolesc.. de tipul hai să reinventăm roata.

   Dar accept..poate avea susținători.

   Ar mrge şi-o țuiculiță lângă.
   .

  • @ cc, omul spune, bine cu locaşele de pierzare se referă la Flora şi Gloria umde a făcut studile chelnerul, la atelierul de pufuleți unde şia găcut studile filozoful, la aquabis unde şia făcut bideu studile înalte curios nu !!!!!!

  • *Zdrobiți orânduiala veche și faceți alta nouă*

   Adevăratele revoluții se fac prin reformări de practici și instituții. restul sunt explozii de defulare de câteva zile care aduc haos pe ani buni. practicile anterioare sunt înlocuite cu nimic. Și nu se fac cu neapărat cu zdrobiți..știu e gândire magică, dar schimbare necesită eforturi mari în societate..chiar din partea celor care vor fi schimbați..

   *Primari cu un maxim de două mandate*

   De acord, limitarea-rotația puterii impiedică cimentarea practicilor abuzive, corupție…

   *loaze și liberi schimbiști fără caracter*

   Migrația politică apare de regulă din necesitatea accedării fondurilor. Un set de reguli corecte și clare care să nu lase redistribuirea în mâinile unor aleși -numiți temporar e mai eficientă

   *cei mai gospodari* -no way.

   Există cazuri în care gospodar tradus nu înseamnă neapărat etică de muncă, deontologie ..ci doar caracteristicile unei persoane psihopate care vrea mai mulți bani pentru el și e chiar contraproductiv alegerea -numirea lui.

   *Localnici, nu plecați aiurea*

   Așa ca întrebare de unde apar ideile noi? Caricaturând..generații dau cu sapa până ce (re)vine unul care a văzut că altundeva se utilizează tractorul… Plus chestia asta cu ai noștrii cei mai buni nici măcar nu permite compararea cu alte culturi-societăți unde lucrurile evident evoluează mai bine.

   40% obligatoriu femei…haha. ce ne facem dacă 60% sunt femei în populație. Regula unui minim de respectat în compoziția politică în schimb e rezonabilă..accesibilitatea lor trebuie să fie asigurată.

   Cei aleși să nu fie rude între ei…afirmația e dezirabilă, dar factual în orice societate pare că până la urmă anumite familii au apetit pentru politic- networking mai mare. Ideea e cred de a creea sisteme de selecție a talentelor care iau în considerare capacitatea și competențele individuale…nu exclud ipoteza unor familii cu talent -competențe bune, dar acestea să fie certificate în sisteme competitive și evident respectând tot interesul cetățenilor.

   Experiență mai mare de 10 ani..

   Experiența e relativă la domeniu, poți să ai oameni care dorm 10 ani într-un post care mută și semnează hârtii, eu cred că mai mult e de respectat capacitatea de cunoaștere , abordare diferită și eficientă- implementare a unei viziuni evident având legătura cu domeniul respectiv.

   Recomandările de onorabilitate?

   Poate fi un criteriu de selecție dar depinde de cine selectează și asta. Riscă perpetuarea unei anumite mentalități. În unele culturi , de exemplu familist ar oferi puncte extra într-o competiție pe un post cu un celibatar extrem de competent și dotat doar pe criteriul subiectiv- nu are copiii, ascultă muzică rock, și nu populară, are părul prea mare..adică nu e conformist la valorile locale..asta îndepărtează de la accesul la putere a unor candidații valoroși.

   Ai zis-o , dar există multă, multă subiectivitate.

   Vorbind de interbelic…

   Nicolae Iorga despre muncă.

   https://youtu.be/2VDs40Gc1z4

   E mai adaptat cred realității ce ar trebui să fie implementate.
   Avea moderație, un ideal pozitiv, egalizator -se adresa tuturor, nu era mucos etc.
   Dar bun, înțeleg.
   Nu există soluții miracol și aplicabile la rețetă, dar există bune practici.

  • Democrația noastră a adus tot felul de idei, care de care, mai năstrușnice. Domnul C. G. este unul dintre gânditorii răsăriți după „secarea” apei la Telciu. Intrați în politica mare și acolo cu Șoșoacă Antimască, neomarxiștii și coronascepticii poate reușiți să modificați Constituția, Legea Electorală și a Partidelor Politice. Era să uit de avocățelul de pe Telcișor care l-a apărat pe răspopitul C. P., poate ar găsi o soluție. Până atunci în România aveți un vot, raportat la 19 mil. de votanți. Până acuma toate referfendumurile făcute nu au avut nicio finalitate, au fost un „fâs”. Cu calm, să auzim de bine!

 • Daca Turc se mai lasa mult manevrat de consilieri personali mai ales de doamna de fier , intrigi, razbunari, va fi vai de el.
  Atat este de naiv, ca nu mi pot imagina.
  Trezeste te omule ca te duci la fund cu ai tai consilieri cu tot iar echipa Cretu va peria pe altul.

  • @ Asta cu trezirea chiar că ai nimerito ca nuca în perete, păi Turc şia început fulminata carieră politică :o)tocmai la AQUABIS, să mai repetăm odată la AQUABIS, în mafia politică a lui Andreica, Olteanu, Zăgrean deci nu are cum să se trezească el chiar este în miezul mafiei politice.

 • Rezumat
  Frumos articol
  Apa trebuie platita
  Oamenii trebuie sa fie ascultati
  Clasa politica este ceea ce am votat
  Balane esti in plus mosule ( adica peste tot numa tu esti )
  Telciu nu e un exemplu pt ca is au problemele lor

  • @ Alex tu eşti total în plus, tu ai citit alt articol din Arici Pogonici nu pe cel de aici. APA NU TREBUIEI PLĂTITĂ fiind un bun al localnicilor. Locuitori nu trebuie să fie doar ascultați ci locuitori trebuie să decidă cei mai bun pentru ei. Clasa politică care a fost votată nu trebuie să facă ce vrea lipsa lor de creier ci trebuie să facă ce vor cetățeni, cetățeni iau votat pentru ca clasa politică să facă ce vor ei alfel valoarea votului este anulată. Bravo Telciu suntem cu tine nu cu toți thari corupți.

 • Frumos editorialul.
  Telciu trebuie sa ne fie un exemplu pentru partia Cocos, piste tampit amenajate si sa dam dovada de unitate si curaj cand isi mai bat astia joc de noi.
  Chapeau, doamna Sabau.

  • Bistrițeni nu prea au cum să fie uniți fiindcă la fiecare protest sau găsit nişte politruci tupeişti care vor să profite de necazurile oamenilor ca-să avanseze iar după ce sau văzut cu saci în căruță uită pentru ce cică ar fi protestat şi fac total inverses ca şi toți ceilalți mafioți din politică vezi aici protestatari de serviciu din PNL, USR , Verzi etc…. care acum fact total invers față de ce au protestat şi au promis prin campanii. Aşa că de greață când apare vreun politruc protestul se sparge şi lumea merge acasă.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS