Actualitate Cultură

Sărbătoarea cărţii la Runcu Salvei: monografie ”cum n-are nici Parisul” şi bibliotecă nouă (FOTO)

Conducerea judeţului, oameni de cultură şi politicieni au participat la lansarea monografiei ”Fabricat în Runcu Salvei”, autorii acesteia primind din partea primarului Anchidim Pavelea titlul de cetăţean de onoare al comunei. Odată cu inaugurarea bibliotecii din Runcu Salvei, directorului Bibliotecii Judeţene, Ioan Pintea, fiu al satului, i-a fost înmânată o diplomă de excelenţă.

Duminică, la Căminul Cultural din Runcu Salvei a fost inaugurată biblioteca şi lansat volumul ”Fabricat în Runcu Salvei. Aspecte monografice” (coordonatori Vasile Lechinţan, Adrian Onofreiu şi Mircea Prahase, apărut la Editura Eikon Cluj-Napoca), evenimente la care au participat preşedintele Consiliului Judeţean şi al PSD Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, liderul PDL Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Oltean, sociologul Vasile Sebastian Dâncu, vicepreşedintele CJ Alexandru Pugna, administratorul judeţului Florin Moldovan, deputatul Daniel Suciu, directorii Bibliotecii Judeţen şi Centrului Judeţean pentru Cultură, Ioan Pintea respectiv Gavril Țărmure, protopopul de Năsăud Ioan Dâmbu, artistul plastic Marcel Lupşe, prim-vicepreşedinţii PDL Bistriţa-Năsăud, consilierii judeţeni Monica Săsărman şi Eugen Curteanu, vicepreşedinţii filialei judeţene PDL Doris Moldovan, Luca Iancu şi Sorin Hognogi, consilierii judeţeni Florin Urîte, Gabriela Montoiu, Emil Neia Lăcătuş şi Vasile Marc, mulţi alţi fii ai satului în frunte cu poetul Vasile Dâncu, primari.

Amfitrionii manifestărilor au fost primarul din Runcu Salvei, Anchidim Pavelea, şi directorul Editurii Eikon Cluj-Napoca, Vasile George Dâncu. ”Sunt emoţionat, sunt bucuros că am reuşit să scoatem această monografie a comunei. A fost de lucru, de cercetat şi studiat prin arhive, dar am reuşit să realizăm acest proiect care pune în lumină istoria comunei noastre, a moşilor şi strămoşilor noştri. Le mulţumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea monografiei”, a spus Anchidim Pavelea. Monografia are şi un CD ce cuprinde imagini cu oamenii locului, peisaje şi muzica ceteraşului din Runc, Dumitru Cilica.

Coordonatorii monografiei, Vasile Lechinţan, Adrian Onofreiu şi Mircea Prahase, dar şi Vasile George Dâncu, au primit titlul de cetăţean de onoare al comunei Runcu Salvei, iar pentru contribuţia adusă la realizarea bibliotecii comunale directorilor Bibliotecilor Judeţene Bistriţa-Năsăud şi Baia Mare, Ioan Pintea respectiv Teodor Ardelean, le-au fost înmânate diplome de excelenţă. Floarea Cosmi, ultimul opincar al judeţului, le-a dăruit flori invitaţilor.

Preşedintele CJ Radu Moldovan a menţionat că ”este un gest lăudabil” şi toţi cei care au făcut eforturi să finalizeze această monografie merită mulţumiri şi respect: ”Merită toate eforturile ca istoria şi cultura noastră să rămână pentru cei ce urmează. În Runcu Salvei s-au făcut multe lucruri frumoase în ultima perioadă, Runcu Salvei a dat mulţi oameni de valoare de-a lungul timpului”.

Deputatul Ioan Oltean a precizat că ”este o sărbătoare pentru locuitorii din Runcu Salvei, una dintre cele mai frumoase comune ale judeţului, una dintre comunele cu cele mai multe realizări”: ”Astăzi comuna are şcoală, grădiniţă, cămin, biserică, asfalt în toată comuna. Cine şi-ar fi închipuit în 2004, când Runcu Salvei era un sat ce aparţinea de Salva, că se va ajunge la un asemenea nivel de civilizaţie? E meritul primarului. Sunt peste 450 de ani de când Runcu Salvei a fost atestată documentar, o grămadă de ani de istorie. Lucrarea aceasta este în folosul comunităţii, apreciem migala şi consecvenţa cu care autorii s-au aplecat asupra documentelor de arhivă pentru a face istoria veşnică în mintea noastră, pentru ca această carte de 800 de pagini să apară”.

Fostul ministru Vasile Sebastian Dâncu a subliniat că monografia, ”cea mai frumoasă” pe care a văzut-o vreodată, este ”o carte plină de oameni, de suflet, de istorie, nici Parisul nu are o asemenea monografie”: ”Runcanii au reuşit să nu plece dintre aceste dealuri, sunt mândru că m-am născut aici şi că aceşti oameni au rămas aici. Unii ne-am risipit prin lume şi trebuie să le mulţumim celor care au rămas aici şi ne păzesc mormintele părinţilor, ei sunt autorii principali ai monografiei. Vasile George Dâncu merită toate felicitările, el este creatorul acestei monografii, a făcut acest lucru în memoria mamei lui. Lucrurile nu încep cu noi, nu noi am pus coada la cireaşă, întotdeauna există o istorie înaintea noastră. Eu am scris ultimul capitol, am făcut o cercetare la mine în sat. Am descoperit cu bucurie că satul nostru e mai sănătos la cap şi minte decât România, că oamenii sunt optimişti cu privire la viitor. Eşantionul meu de runcani spune că oamenii nu vor să plece”.

Directorul Bibliotecii Judeţene, Ioan Pintea, a spus că monografia comunei Runcu Salvei, în care îşi regăseşte copilăria şi tinereţea, este ca o pajişte în mijlocul asfaltului. ”Sunt un cititor asiduu al lui Marcel Proust, îmi face bine la suflet şi minte. L-am lăsat deoparte în ultima săptămână pentru a citi zi şi noapte monografia de la Runc, în care mă regăsesc cu toată copilăria şi tinereţea mea, îi regăsesc pe oamenii locului. S-a vorbit despre asfalt la Runc, dar aş vrea să vă spun ceva: cartea acesta e ca un fir de iarbă care sparge asfaltul, care o pajişte ce apare în mijlocul asfaltului din Runc şi ne vorbeşte despre iarba de acasă. Pe lângă asfalt, pe lângă modernism avem nevoie de viaţă, iar iarba înseamnă viaţă. Mereu voi asemăna această monografie cu o mare putere a ierbii care sparge asfaltul şi ne spune că dincolo de toate există viaţă. Avem aici şi un început de bibliotecă, pentru cât am primit noi de la badea Vasile spre exemplu, pentru cât am citit noi acolo, trebuie să redăm Runcului o bibliotecă impunătoare, lucru care sunt sigur că se va întâmpla”.

Evenimentul s-a încheiat cu un concert de muzică tradiţională susţinut de Lenuţa şi Teodora Purja, Nucu Pandrea, Taraful din Sângeorz-Băi, fraţii Florea şi Ansamblul ”Roata de la Runc”.

O galerie foto, pe pagina noastră de Facebook!

1 vg dancu pintea 2 molodvan pavelea oltean 3 monica sasarman doris moldovan 4 montoiu urite 5 runc vasile dancu 6 runc vasile s dancu 7 runc marcel lupse 8 runc pinteai 9 runc monografie autori 10 runc monografie 11 runc monografie 12 runc spectacol

13 comentarii

  • felicitari primarului PAVELEA ANCHIDIM care numai prin munca si realizari deosebite a putut aduna atata lume de calitate azi la RUNC….

    • Katalina,nu pare ,este o mare familie..mai putin directorul care pana la urma se va retrage la ODORHEI CA ACOLO SANT OBIECTIVE CARE-I PLAC LUI,GRADINITE VECHI,SCOLI VECHI..ETC….

    • LUME MULTA SI DE CALITATE,spun de calitate pentruca ei s-au nascut acolo,traiesc acolo si muncesc acolo iar cei care i-au onorat cu prezenta au un suflet mare pentru runcani si unii sau nascut acolo la RUNC

  • Poveste de iarna..Despre pierderi si regasiri
    M-am uitat pe poze si am vazut un om.
    Intr-una din cartile sale am descoperit ceva ce credeam ca pierdusem.
    Auzisem cuvintele demult, spuse prin viu grai.
    Pastram acele cuvinte in memorie in esenta lor condensata, de idei.Dar nu-mi ramasese forma lor desfasurata, asa cum au fost spuse la vremea aceea.
    Si am regasit intr-una din cartile sale.
    Scris, ceea ce odata auzisem spus:

    ˝2.Tot asa nu cred ca eticul poate fi opus esteticului, ca acesti doi termeni se exclud unul pe altul.Ii consider identitici, dupa cum ne invata Wittgenstein.
    3.La fel pentru ordine si libertate, ele se conditioneaza si se chezasuiesc reciproc, se afla in stare de perfecta rezonanta;In lipsa celui dintai se infiripa anarhia, in lipsa celui de-al doilea ia fiinta tirania.˝

    Daca acel om din poze, in cartea caruia am regasit forma pierduta a unei esente pastrate, citeste acest forum, il rog sa culeaga aceasta scurta poveste de mulţămire.Dacă nu, nu.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS