Politică

Şase buletine de vot la alegerile comasate din 2012. Rămân 4 deputaţi şi 2 senatori din judeţ?

Numărul aleşilor din fiecare judeţ pentru Parlamentul României va fi stabilit în curând. Vezi ce spune Ioan Oltean despre probabilul mecanism al alegerilor.

„Alegerile locale şi parlamentare vor avea loc în acelaşi timp, în noiembrie 2012, e bătut în cuie. Data exactă va fi stabilită de Guvern. Mandatele aleşilor locali sunt fixate printr-o lege electorală, se face derogare şi ducem alegerile în toamnă, din punct de vedere juridic nu e nicio problemă pentru prelungirea mandatelor primarilor până în noiembrie. Vor fi şase buletine de vot, patru pentru alegerile locale (primar, consilieri locali, preşedinte de Consiliu Judeţean, consilieri judeţeni) şi două pentru parlamentare (senatori şi deputaţi).

„Propunerea coaliţiei este să fie doi senatori din fiecare judeţ şi câte unul pentru fiecare sector al Bucureştiului. La deputaţi, să luăm exemplul din Bistriţa-Năsăud. Acum sunt patru deputaţi din patru colegii. Propunerea pentru 2012 e să se aleagă trei deputaţi din trei colegii, adică cel care câştigă colegiul devine automat deputat, iar al 4-lea să fie de pe lista de compensare întocmită de fiecare partid. Se va face un procentaj pe ţară”, a spus secretarul general al PDL, Ioan Oltean, într-o emisiune televizată, la B1 TV.

Deputatul PDL a precizat că nu a găsit un răspuns la întrebarea: de ce pentru fapte de corupţie sunt cercetaţi şi arestaţi doar membri ai PDL?

„Justiţia îşi face datoria, e o justiţie liberă, normală. Dacă erau prinşi numai reprezentanţi ai opoziţiei, s-ar fi spus că e un abuz al puterii. Aşa, nu se poate spune că e un abuz al puterii asupra puterii. PDL şi-a făcut un anumit renume când era în opoziţie, în lupta împotriva corupţiei. Acum, fiind la guvernare, ne confruntăm cu fapte care nu ne erau specifice şi pe care le-am condamnat când eram în opoziţie”, a comentat el.

Referindu-se la posibilitatea ca preşedintele României, Traian Băsescu, să fie suspendat din funcţie în urma unor proceduri declanşate de USL, Ioan Oltean a afirmat:

„Declaraţia preşedintelui privind îngheţarea pensiilor şi salariilor nu intră în conflict cu nicio normă constituţională, nu e de natură să creeze o situaţie tensionată. În Constituţie se prevede că preşedintele poate fi suspendat doar pentru încălcarea gravă a Constituţiei. N-ar fi exclus ca USL să declanşeze procedura de suspendare sau schimbare a preşedintelui. O astfel de suspendare nu se face pe o problemă minoră, ci pe una de maximă importanţă. Nu ştiu cum unii din opoziţie îşi pot permite să fie atât de superficiali. Nu m-ar surprinde ca unii jurişti să dea o asemenea soluţie. Nicio problemă, abia o aşteptăm. Am mai avut o astfel de confruntare cu PSD în 2007 şi i-am bătut măr, îi vom bate şi acum dacă, Doamne fereşte, le ia Dumnezeu minţile de tot şi ajungem într-o asemenea postură”.

Conducerea USL a anunţat că, în urma declaraţiilor şefului statului referitoare la îngheţarea pensiilor, a solicitat juriştilor să pregătească un raport în care să fie evaluată posibilitatea declanşării procedurilor de suspendare.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la Radio România că, indiferent care va fi rezultatul sesizării la CC a îngheţării pensiilor şi salariilor în anul 2012, „bani nu există”, arătând că, „dacă ar exista, s-ar plăti”.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS