Cultură

Satul maramureşean, sateliţi, roboţi şi flori carnivore expuse la muzeu de ”Zilele fanilor Lego” (FOTO)

Un sat maramureşean, o staţie de explorare cu rachete, o floare carnivoră şi "personaje" din Războiul stelelor vă aşteaptă începând de astăzi şi până în 7 decembrie la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud unde au început "Zilele fanilor Lego". În total, sunt asamblate ingenios circa 800.000 de piese multicolore.

La Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud s-a deschis, miercuri, secţiunea bistriţeană a Expoziţiei de iarnă a Asociaţiei Brickenburg, asociaţie a fanilor Lego din România. Pentru prima dată, anul acesta expoziţia se desfăşoară simultan în trei oraşe, respectiv Bistrita, Cluj-Napoca şi Brasov, constituind o premieră mondială în modul de practicare a hobby-ului Lego cu şanse mari de a impune pe plan internaţional ”modelul românesc”.

„Nou pentru Bistriţa este satul maramureşean realizat de colegul nostru din Moisei. Nouă este şi partea de space, o temă de iarnă, cu zăpadă, staţie de explorare cu rachete, sateliţi şi aşa mai departe. Avem partea de roboţi, minifigurine şi partea de city care e începută, în teste, pentru trenuri mai lungi. Să vedem cum se comportă pe mese. Nu avem foarte multe clădiri. E un experiment momentan. Mai avem şi două construcţii de la mindstorms, cea mai evoluată parte a Lego-ului, ambele fiind funcţionale şi programate. E o floare carnivoră şi robotul standard. Avem şi ceea ce le place cel mai mult copiilor, seria mixels, combinaţii. Sunt de fapt trei şi, din cei trei, de aceeaşi culoare, se face unul mai mare. Mai avem şi o măsuţă cu cele mai reprezentative modele din Războiul stelelor”, ne-a spus Tony Tocaci, membru al Aociaţiei Brickenburg, organizatorul principal al expoziţiei.

Asamblarea pieselor a durat cam şase ore: „Satul maramureşan e format din circa 15.000 de piese. Colegul nostru a muncit în jur de cinci luni să-l asambleze. Îi aşteptăm pe bistriţeni să vină să vadă”.

Grigore Tomoiagă este cel care a asamblat satul maramureşean inspirându-se din construcţii reale.

„Ca să fac satul maramureşean am folosit modele de pe internet. Fiecare construcţie am încercat să o remodelez lego, folosind fotografii cu case reale. Din păcate, nu am folosit lemn. Era mai ieftin. Eu însă am comandat necesarul de piese la magazine de specialitate. Nu vă pot spune cât a costat fiindcă nu stă nimeni să calculeze câţi bani au intrat în piesele respective. Am muncit la proiect vreo patru luni. Nu zi lumină, ci câteva ore în fiecare zi. Au trecut şi săptămâni în care nu am făcut nimic fiindcă aşteptam piese, materie primă, dar, oricum, cam atât durează un proiect. Am mai creat şi un peisaj de iarnă tot maramureşean, de obicei relief şi construcţii tradiţionale. Nu am creat deocamdată cimitirul de la Săpânţa, dar nu e târziu. Posibilităţile sunt nelimitate. Nu-ţi trebuie decât imaginaţie şi piese”, a spus el.

Întrebat de ce şi-a ales această pasiune, maramureşeanul a spus: „Nu am ales-o. M-a ales ea pe mine. Le-am cumpărat pruncilor şi mi-am dat seama că-mi place mai mult mie decât lor. Acum însă e ok, a început să le placă şi lor, au crescut. Am o zonă dedicată în casă. Sunt ca şi tăticul din film: am acces numai eu, dar le dau voie şi copiilor. Le aduc tot ce le trebuie”, a spus Grigore Tomoiagă.

Expoziţia de la Bistriţa este deschisă în perioada 3-7 decembrie, la Muzeul Judeţean, str. General Grigore Bălan nr. 19, între orele 09.00 – 17.00.

ACTUALIZARE Expoziţia va putea fi vizitată şi între 8 şi 10 decembrie în acelaşi interval orar.

expozitie leho 5 expozitie lego 2 expozitie lego 3 expozitie lego 4 expozitie lego 6 expozitie lego 7 expozitie lego 8 expozitie lego 9

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS