Actualitate

Scrisoare ajunsă la destinaţie după şaizeci de ani

Preot Vasile Rus, Nepos: ”Anul acesta am ridicat de la CNSAS, pe langă multe acte care fac referire la organizaţia anticomunistă Liga Naţională Creştină, şi dosarul cu numărul 214 din 1950 al lui Vasile Nedelea. Originar din comuna Rebra, Vasile Nedelea s-a născut la data de 10 ianuarie 1922 din părinţii David şi Raveca. În anul 1941, s-a căsătorit cu tânăra Marta Luju din Parva”.

Din declaraţia dată de locotenentul Leonida Bodiu în faţa Securităţii din Bistriţa la data de  6 aprilie 1949 rezultă că Vasile Nedelea a activat în cadrul organizaţiei sale anticomuniste din Rebra : „L-am cunoscut pe Vasile Nedelea în vara anului 1948. A fost printre iniţiatorii organizaţiei, a depus jurământul la prima întrunire care a avut loc în locuinţa tatălui său David. M-a invitat în casa lor de câteva ori. Am mers şi stăteam câte două, trei zile.A participat la aproape toate întrunirile organizaţiei noastre,în care a adus mai multe dintre rudele sale”, a spus Leonida Bodiu.

Potrivit Referatului Parchetului Militar Cluj: ”inculpatul Vasile Nedelea a făcut parte din organizaţia subversivă a lui Leonida Bodiu din comuna Rebra, a depus jurământul de credinţă acestei organizaţii după ce a luat cunoştinţă de scopurile ei. Era înarmat, găsindu-se asupra lui o armă Z.B. şi treizeci de cartuşe; a fugit în munţi făcând gardă de apărare acuzatului Bodiu Leonida”. La data de 29 martie 1949, Vasile Nedelea a fost arestat alături de alţi membri ai organizaţiei Liga Naţională Creştină din Rebra, fiind acuzat de crimă, de uneltire contra ordinii sociale şi condamnat de Tribunalul Militar Cluj prin hotărârea cu numărul 1595 din data de 10 noiembrie 1949 la 7 ani de temniţă grea, 5 ani degradare civică şi confiscarea averii.

Parcurgând dosarul lui Vasile Nedelea m-a impresionat  o scrisoare pe care soţia sa Marta o trimitea la data de 25 iunie 1953 soţului ei închis în penitenciarul din Oradea. Ceea ce mi-a atras atenţia la această scrisoare  a fost o notă a Securităţii de pe pagina scrisorii în care se arată: „a nu se preda inculpatului aflat în arest”.

Conţinutul scrisorii este următorul: „Din puţinele mele cuvinte, află de la a ta soţie că sunt bine, sănătoasă. Dragul meu soţ Vasile, îmi este dor de tine, de aceea te rog ai milă de mine şi scrie-mi dacă eşti bine şi sănătos.Tatăl tău şi mama ta m-au rugat să-ţi spun din partea lor multă sănătate. Îţi dorim să ai voie bună şi nădăjduim în a noastră unire cât de curând. Dumnezeu să te întărească! Soţia ta, Marta.’’

Nu am reuşit să înţeleg motivul care a stat la baza refuzului Securităţii ca rebreanul Vasile Nedelea să primească această scrisoare de la cei dragi ai lui. La data de 26 martie1957, Vasile Nedelea a fost eliberat din închisoare. A muncit ca zidar în şantierele de construcţii de la Dej şi Măgura Ilvei, pensionându-se în anul 1984. A adormit întru Domnul la data de 23 martie 1994 fiind înmormântat alături de soţia sa în cimitirul din Bistriţa.

Anul acesta, am avut bucuria de a încredinţa lui George Nedelea dosarul tatălui său din arhiva C.N.S.A.S., dar şi scrisoarea pe care tatăl său Vasile nu a citit-o niciodată datorită cruzimii unui regim care a împins persecuţia peste limitele umane. După şaizeci de ani scrisoarea a ajuns acasă,acolo unde îi este locul.

Preot Vasile Rus 

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS