Actualitate Recomandări

Ședință festivă CJ în zi de sărbătoare națională: ”Ne exprimăm acordul irevocabil”

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud se reunește într-o ședință festivă marți 27 martie, zi de sărbătoare națională, la 100 de ani de la momentul în care Sfatul Țării de la Chișinău a aprobat Unirea Basarabiei cu România, pentru a adopta o Declarație de Reunire a țării cu Republica Moldova.

27 martie, Ziua Unirii Basarabiei cu România, a fost declarată anul trecut zi de sărbătoare națională. Ședința CJ începe la ora 16.00.

La acest moment festiv va participa o delegație din Raionul Glodeni din Republica Moldova, înfrățit cu județul Bistrița-Năsăud, formată din președintele Ion Leucă și toți primarii din Raionul Glodeni.

Declarația de Reunire sună astfel:

”Dorința de unire a fost și rămâne neștirbită de-a lungul veacurilor în conștiința românilor. Nutrind mai mult ca oricând speranța că nu peste mult timp România și Basarabia vor deveni ceea ce au fost acum un veac (o singură țară, un singur popor, cu năzuințe și limbă comună, sedimentate în leagănul Carpaților, Dunării și Mării Negre), suntem cu sufletul și fapta alături de românii de peste Prut.

Apreciem evenimentele istorice precursoare Marii Uniri – Declarația Sfatului Țării din 27 martie 1918, Hotărârea Congresului General al Bucovinei din 28 noiembrie 1918, Rezoluția Unirii de la Alba Iulia, Legile de ratificare a Unirii Transilvaniei, Bucovinei și Basarabiei, Tratatele de la Saint Germain, Trianon și Paris, prin care se confirma pe plan internațional unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu România – drept fundamente clare și imuabile pentru determinarea de acțiuni responsabile ale politicienilor de azi, având ca scop proiectarea și realizarea reîntregirii naționale, în fapt, unirea Basarabiei cu țara mamă, România, căreia aceasta i-a fost smulsă în 1940 „fără referendum”.

Reînvierea spiritului național în anul centenar 2018 se poate materializa prin debutul unor negocieri între statul român și cel moldovean, stabilindu-se drept obiective reîntregirea națională și elaborarea unei declarații comune a celor două Parlamente de la București și
Chișinău.

La 100 de ani de când înaintașii noștri au invocat dreptul istoric și dreptul de neam pentru realizarea Marii Uniri, iar Republica Democratică  Moldovenească, prin Sfatul Țării, a hotărât la Chișinău unirea cu mama ei, România, (conform Actului Unirii din 27 martie 1918), noi, consilierii județeni ai județului Bistrița-Năsăud:

 în temeiul principiilor Actului Final al Conferinței pentru Securitate și Cooperare în Europa de la Helsinki din 1975, în baza dreptului internațional la autodeterminare al statelor;

 conștienți de necesitatea păstrării identității noastre naționale;

 atașați principiilor de solidaritate și unitate românească;

 determinați în conjugarea eforturilor pentru marcarea cu demnitate și bucurie a Centenarului Marii Uniri,

ne exprimăm acordul irevocabil pentru Unirea României cu Republica Moldova, înțelegând oportunitatea istorică a reîntregirii și afirmării României ca membru egal în drepturi într-o Europă unită”.

Luna trecută, la propunerea consilierului județean PSD Dan Birișiu, în CJ Bistrița-Năsăud s-a votat în unanimitate pentru elaborarea unei Declarații de Reunire a României cu Republica Moldova, care să fie supusă aprobării în următoarea ședință. ”Există o dezbatere susținută sau intensificată în ultima perioadă pe acest subiect. Păstrând cadrul legal și competențele noastre, vă rog să asumați inițierea unui text pentru această rezoluție, bineînțeles cu colegii din cadrul CJ care doresc să ia parte la redactarea ei pentru următoarea ședință. Cred că o astfel de rezoluție va fi un semnal simbolic, binevenit. Am văzut că deja o administrație locală din județul nostru, Parva, a făcut un asemenea gest, am văzut un parlamentar care într-o conferință de presă lua acordul primarului orașului Beclean. Cred că este un gest simbolic pentru frații noștri de peste Prut”, a spus atunci președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.

Sfatul Ţării de la Chişinău a hotărât, în 27 martie 1918, Unirea Basarabiei cu România. Acest act istoric a deschis procesul Marii Uniri, finalizat cu Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918, când românii din Transilvania, Banat, Maramureş şi Crişana au decis, la rândul lor, Unirea cu ţara, evenimentul de constituire a statului român modern care în 2018 sărbătorește Centenarul. 

Comuna Parva este prima localitate din România care a adoptat, în Consiliul Local, o Declarație de Unire cu Republica Moldova.

4 comentarii

  • Toate bune si frumoase si cu mare adevar. Dar de ce nu a facut treaba asta in 90 tov. Ilici de la noi ? ROMANIA este singura tara din Europa care este sfartecata si in prezent printr-un act samavolnic pus la cale de un NAZIST si un BOLSEVIC. Adica pactul Ribbentrop- Molotov. Prin extrapolare daca Ungaria avea acest teritoriu si se invecina cu el, unficarea ar fi fost facuta de cand lumea si pamantul. Guvernele tarii noastre ce au facut in schimb ? Se stie foarte bine fara sa mai explic ceva, ca nu rezolva nimic. In mod normal la aceasta ora guvernul trebuia sa aiba un DEPARTAMENT special al UNIRII si sa transmita in toata lumea prin ambasade dreptul poporului roman si al ROMANIEI de a primi inapoi teritoriile furate. Ca mai sunt ceva bucati si in UCRAINA pe care -i pupam in dos cam mult.

  • Si inca una cat o suta ! Recent la IASI primarul CHIRICA a primit peste 100 de alesi unionisti din BASARABIA. Stiti ce a declarat octogenarul ministru de externe tov. Melescanu ?citez;(ACEASTA MANIFESTARE ESTE EXPRESIA UNEI DORINTE FARA VALOARE JURIDICA si SLAVA DOMNULUI CA NU AFECTEAZA RELATIILE DINTRE CELE DOUA STATE ) Ce ziceti ? Arunca o pata de rusine peste entuziasmul basarabean ? Acest batranel , fara vlaga coleg cu tov ILICI la Moscova, diplomat a lui Ceausescu nu are cum sa reprezinte vointa unui popor care se dezmeticeste . Iata avem si noi DODONII nostrii. In mod firesc si natural la carma acestui minister trebuie adus un tanar cu pofta de lucru si care sa faca deplasari dincolo de PRUT cat mai dese. Si DODONUL moldovean nu mai poate fi presedintele tuturor moldovenilor pt. ca recent localitatea sa de bastina SADOVA a semnat declaratia de unire cu ROMANIA. Ca cam ase mere treaba , NO !

    • Ca doar pioni „URSI”(Pasarea Phonix 🙂 ) ramasi dinainte de 89 ce ar putea spune?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS