Actualitate

Sex and the Museum. Expoziţie la Centrul German aproape interzisă minorilor

(FOTO) Centrul German (Casa Argintarului) găzduieşte, timp de o lună, expoziţia „Erotismul în Dacia Romană”, care reuneşte peste 80 de exponate unicat descoperite pe teritoriul provinciei romane Dacia şi care oferă o imagine mai puţin cunoscută a lumii respective, dar şi „şansa de a reflecta asupra sexualităţii şi tabuu-urile lumii contemporane”.

expo muzeu 2 expo muzeu 3 expo muzeu 4 expo muzeu 5

Expoziţia, realizată prin colaborarea a nouă muzee: Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei (Cluj-Napoca); Muzeul de Istorie Turda, Muzeul Naţional al Unirii (Alba Iulia), Muzeul Olteniei (Craiova), Muzeul Regiunii Porţilor de Fier (Drobeta Turnu Severin), Muzeul Banatului (Timişoara), Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş şi Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud este una itinerantă, Bistriţa fiind al doilea oraş în care poate fi văzută, după Zalău.

Directorul Muzeului Bistriţa, cercetătorul Corneliu Gaiu, a declarat că nu consideră expoziţia una interzisă minorilor.

Aici puteți vedea mai multe fotografii.Corneliu Gaiu Muzeu

„Expoziţia cuprinde piese din patrimoniul unor muzee din România legate de epoca romană. Pentru a cunoaşte tipul de expresivitate artistică şi socială a societăţii reomane, trebuie să cunoaştem toate faţetele acelei civilizaţii şi de ce nu am am putea porni de la arta iubirii a lui Ovidiu în care descrie cucerirea femeii, modul în care relaţionează femeile şi bărbaţii. Acelaşi cuvânt exprimă şi cucerirea femeii, şi cucerirea unei cetăţi, bărbatul e cuceritorul. (…) În expoziţie sunt prezentate statui, obiecte mărunte, toate legate de fertilitate. (…) Înainte de creştinism, relaţia faţă de corpul uman era mai puţin pudică şi cu constrângeri legate de textele biblice. Toate textele antice fac un elogiu corpului uman. În antichitatea greco-romană, nuditatea era un mod de exprimare artistică frecventă. Pe mine cel mai mult mă încântă Venus, pe care am găsit-o chiar eu în castrul de la Ilişua, care reprezintă o reprezentare foarte armonioasă şi plină de sensaibilitate a artei romane. Pandantivele sub formă de phallus sunt nişte amulete. Erau purtate de copii, dar şi de adulţi, de soldaţi, ca elemente de protecţie a vieţii. Phallusul e un simbol al fertilităţii, dar şi cu rolul de a apăra persoanele de rău”, a spus Corneliu Gaiu.

expo muzeu 6 expo muzeu 7 expo muzeu 8 expo muzeu 9

2 comentarii

  • Expoziţia „Erotismul în Dacia Romană”, deschisa la Centrul Cultural German (Casa Atgintarului) este un lucru foarte bun, menit sa contribuie la depasirea unor inhibitii generate de o falsa pudoare. Erotismul nu are nimic de-a face cu pornografia. De aceea, si la noi trebuie depasite tabuurile și prejudecățile, iar asemenea expozitii reprezinta un ajutor in acest demers.
    Trebuie stiut ca la Amsterdam exista chiar un Muzeu al Sexului, situat chiar lângă gara centrală. Muzeul Sexului, cel mai vechi muzeu de acest fel din Europa, nu e decât o atestare a acestei deschideri din care Amsterdamul și-a construit capitalul simbolic și, implicit, capitalul turistic de Mecca a toleranței. Obiectele erotice vechi, din perioade romane sau din arsenalurile de delectare ale unor samurai antici, sunt amestecate cu fotografii din colecții obscure, cu mici scenete butaforice dedicate ”perversiunilor” și fetișurilor. Falusul, este protagonistul multor încăperi ale Muzeului, în varianta stilizată sau brută, ca obiect gigantic și absurd.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS