Actualitate

Sindicaliștii Sanitas intră de miercuri în grevă japoneză

Federația Sanitas declanșează, miercuri, 22 decembrie, greva japoneză nemulțumită că Guvernul nu vrea să acorde salariile de bază la nivelul celor prevăzute de lege pentru anul 2022 pentru toate categoriile de personal din sistemul sanitar şi a sporului pentru condiţii de muncă, arătând că 85.000 de salariaţi ar trebui să beneficieze de creşteri salariale anul viitor. Conform calculelor făcute de sindicalişti, cheltuiala efectivă va fi în sumă de 68,3 milioane lei/lună şi 819,3 milioane lei/an.

Federaţia Sanitas susține că salariaţii din sistemul sanitar şi din cel de asistenţă socială ”se află de aproape 2 ani sub presiunea uriaşă a obligaţiei de a limita efectele pandemiei cauzate de virusul Sars-CoV-2, fiind aproape concentraţi la locul de muncă, efectuând nenumărate ore suplimentare neplătite, aflându-se în imposibilitatea de a beneficia de zilele de concediu de odihnă”.

Astfel, sindicaliştii solicită ca la elaborarea bugetului de stat pentru 2022 să fie luat în considerare impactul bugetar determinat de acordarea următoarelor drepturi salariale prevăzute şi reglementate de Legea nr.153/2017: acordarea salariilor de bază la nivelul celor prevăzute de lege pentru anul 2022 pentru toate categoriile de personal din sistemul sanitar; acordarea sporului pentru condiţii de muncă potrivit prevederilor din H.G. nr.153/2018, pentru toate categoriile de personal, respectiv procentual din salariul de bază aflat în plată.

Pentru că până acum nu există o reacție pe măsura așteptărilor, de miercuri, sindicaliștii vor purta banderole albe sau a însemnele Sanitas pe termen nelimitat și tot de miercuri, vor cere convocarea, prin intermediul Uniunilor Județene C.N.S.L.R. – FRĂȚIA, a comisiilor de dialog social de la nivelul prefecturilor județene.

Federaţia Sanitas a reacţionat după ce Ministerul Finanţelor a supus dezbaterii publice Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, informează news.ro. Sindicaliştii acuză că actul normativ conţine prevederi care nu au fost discutate şi încalcă promisiuni care li s-au făcut de către Executiv.

Potrivit sindicaliştilor, în plină pandemie, 85.000 de salariaţi ar fi afectaţi de măsurile prevăzute în OUG şi avertizează că nu mai acceptă niciun sacrificiu inutil şi nejustificat. Sindicaliştii cer o întâlnire de urgenţă, înainte de adoptarea OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare.

În județul Bistrița-Năsăud sunt afectați de aceste înghețări de salarii circa 350 de angajați din sistemul sanitar și social

2 comentarii

  • Cea mai mare greșeală pe care i poate face un guvern, este sa mărească salariile la presiunea unei anumite categorii profesionale!
    Se crează un precedent, și va urma un val de greve și de proteste, pentru ca se observă ca “merită să faci greva”.
    Guvernul a dat semne de slăbiciune, când a cedat n fata profesorilor!
    Mărind salariile profesorilor, guvernul a provocat un val de greve; la CFR, la Poliție, la Sanitas.

    Regula 1 in Danemarca este, sa nu cedezi in fata greviștilor (din sănătate) pt ca daca cedezi și mărești salariile in sănătate, după aceea vin și asistenții sociali, și profesorii, și alții și fac grevă.
    Pentru ca văd ca daca faci greva, obții măriri de salariu.
    Trebuie sa le arați celor care întrerup munca, ca nu merita sa faci greva, pt ca nu obții nimic.
    Guvernul României a dat drumul la greve cedând in fata profesorilor! Mare greșeală!
    Acum o vom tine din greva in greva, pt ca au dat dovada de slăbiciune!

    • Habar nu ai despre ce vorbești, când se poate face o grevă legal și cum și când se negociază contractul colectiv de muncă.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS