Actualitate

Sinod Mitropolitan pe tema orei de religie. ÎPS Andrei: O barieră în calea unei activităţi importante

Membrii Sinodului Mitropolitan au participat la o întrunire prezidată de ÎPS Andrei Andreicuţ având ca temă decizia Curţii Constituţionale privind ora de religie în şcoli: ”Reprezentanţii bisericii se arată îngrijoraţi de schimbarea statutului unei materii care promovează moralitatea şi spiritualitatea în rândul tinerilor”.

sinod mitropolitanLa întrunirea prezidată de ÎPS Andrei au participat PS Petroniu, Episcopul Sălajului, PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, precum şi membrii Consilului Eparhial. Din acesta fac parte: ministrul Ioan Rus, academicianul Ioan Aurel Pop, academicianul Nicolae Edroiu, preşedintele Senatului Universităţii Babeş-Bolyai, pr. Ioan Chirilă, precum şi reprezentanţii structurilor de învăţământ teologic.

”ÎPS Andrei a subliniat care sunt reperele şi care a fost reacţia Sinodului Mitropolitan, întrucât a fost prima structură organizatorică la nivelul Bisericii Ortodoxe Române care a avut o reacţie publică după hotărârii Curţii Consituţionale şi şi-a asumat de la nivelul bisericii locale un punct de vedere. Întrunirea a fost organizată pornind de la problema orei de religie şi a statului acestei discipline în curricula învăţământului primar, gimnazial şi universitar. Întrucât această problemă continuă să fie o preocupare a societăţii şi în special a bisericii, membrii celor două structuri, Sinodul Mitropolitan şi Consiliul Eparhial, s-au întâlnit pentru a găsi soluţii în această privinţă”, informează Radio Renaşterea.

”Este foarte important ca pe viitor să se găsească şi un cadru legislativ foarte clar şi limpede şi acest cadru să respecte într-un fel statutul pe care îl are la ora actuală ora de religie şi anume faptul că ea este o disciplină parte a trunchiului comun şi are acelaşi statut şi importamţă cu toate celelalte discipline care îl informează pe tânăr şi sperăm noi că religia are un statut în plus prin aceea că îl formează sufleteşte pe tânăr. Sperăm ca aceste lucruri să se rezolve în sens favorabil şi copii, educaţia şi viitorul tuturor să nu fie în niciun fel afectate”, a afirmat consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, pr. Bogdan Ivanov.

Una dintre concluziile formulate în urma şedinţei a vizat nevoia unei mai bune colaborări între preoţii din parohii şi profesorii de religie, în sensul unei prezenţe mai vii a tinerilor în biserică dar şi a preotului în întâlnirile cu tinerii din cadrul şcolilor, care pot fi la orele de religie sau în alte circumstanţe, pentru a-i cunoaşte mai bine şi pentru a îmbunătăţi imaginea orei de religie acolo unde ea nu este cea mai fericită. În perioada următoare se vor stabili măsurile concrete care vor fi luate pentru a îndeplini cele discutate în cadrul şedinţei.

”Una dintre cele mai mari cuceriri după căderea comunismului a fost introducerea orei de religie în programa şcolară. Din nefericire, Curtea Constituţională a dat o hotărâre prin care toţi copiii sau părinţii care vor să studieze ora de religie să îşi facă cerere. Este pusă o barieră în calea unei activităţi foarte importante pentru viitorul ţării, pentru că omul ca să fie om trebuie să fie format. Preocuparea de educare a celor tineri este foarte importantă”, a spus ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei Andreicuţ.

Curtea Constituţională a decis în noiembrie că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională, oficiali ai Curţii precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina.

Ulterior, Sfântul Sinod a hotărât solicitarea de către Patriarhia Română a convocării unei întruniri extraordinare a Consiliului Consultativ al Cultelor din România pentru stabilirea unor măsuri şi acţiuni comune tuturor cultelor în vederea susţinerii statutului actual al orei de religie în învăţământul de stat. Totodată Sfântul Sinod a hotărât informarea de către centrele eparhiale a profesorilor de religie şi a părinţilor că, până la adoptarea de către Parlamentul României a unei noi forme a Legii educaţiei naţionale (nr. 1/2011), statutul consacrat al orei de religie rămâne nemodificat. În plus, potrivit Patriarhiei, parohiile şi şcolile vor încheia parteneriate pentru dezvoltarea cooperării cu scopul ajutorării elevilor din familii sărace sau cu risc de abandon şcolar şi pentru susţinerea şi îmbunătăţirea predării orei de religie. De asemenea, a fost aprobată iniţiativa părinţilor de a înfiinţa Asociaţia Părinţi pentru ora de religie (APOR), cu filiale la nivel local.

33 comentarii

  • Bai popilor care sinteti popi, voi vreti ca aceasta (religia) sa devina obligatorie. Asta nu e posibil, omul a cistigat dreptul de a alege ce vrea si daca vrea (in orice domeniu). Astazi putem alege sa spunem da si nu. Asa este corect. Ceea ce vreti voi este un abuz si o intoarcere in timp cu cca. 100 de ani. Pai voi vreti sa-i spalati pe creier inca de pe acum pe astia mici ? Sa devina pupatori de mortacini si de sumane ? Asta vreti ? Lasati ca noi parintii ne ocupam sa- i ducem la biserica , sa se roage si sa fie crestini si buni. Dar asta doar daca vrem . Ma intelegeti popilor ? Tu (voi) nu puteti fi stapin pe copilul(copii mei) fiindca va iesi foarte rau. Luati-o cum vreti. Sa nu spuneti ca nu v-am spus. Clar ??? Sau bag alta limba ?

    • D-l RAUL vă susţin, (fără să vă cunosc!), cu un text edificator: “Toate societăţile de până acum au încercat să îndoctrineze fiecare copil. Înainte ca el să poată pune întrebări, deşi îi sunt oferite răspunsuri. Vedeţi absurditatea inerentă? Copilul nu a pus întrebări şi voi îi daţi déjà răspunsul. Ceea ce faceţi voi în realitate e să ucideţi chiar posibilitatea unei întrebări. I-aţi umplut mintea cu răspunsul. Şi dacă nu are întrebare a lui, cum poate să aibă un răspuns? Căutarea trebuie să fie a lui, proprie. Ea nu poate fi împrumutată, nu poate fi moştenită.” Sursă: Credinţă, îndoială şi fanatism: Este esenţial să credem ceva? /OSHO.- Bucureşti: Literă, 2014, p. 84).
      Conducătorii, strategii şi propagandiştii ortodoxismului ortodox contemporan românesc, îndoctrinaţi de putere,politică si materialism degradant, sunt departe de REALITATEA a ceea ce gândesc şi trăiesc creştinii de rând… Sunt oare dânşii la “curent” cu ideile progresiste ale filosofiei religioase contemporane? Ţin dânşii seama de sondajele de opinie care accentuează scăderea in ultimii ani a ÎNCREDERII oamenilor simpli faţă de BOR? Răspunsul meu: NU, dovedit prin unele fapte pe care le văd… aproape, sau în zori.

    • Potrivit Legii Educatiei Nationale, elevii pot depunde la scoala cerere de retragere de la ora de religie.Ciudat este ca in anul 2012 aceeasi CCR declara perfect constitutional acel articol din lege referitor la acesta ora…Oricum Legea Cultelor 489/2006 prevede dreptul fiecarui elev de a studia acesta disciplina si in scolile publice,nu doar in biserica sa…Oricum cei care au pus gand rau acestei discipline sunt niste oameni care se folosesc de minciuni pentru a discredita ora de religie(ca se face doar la ortodocsi,ca profesorii sunt necalificati etc.).Concluzia:In virtutea libertatii de opinie,noi lasam ateii (si alte specii de liber cugetatori) sa gandesca liber,dar potrvit aceleasi libertati ,conform legilor statului roman,Constitutiei tarii noastre si respectului reciproc ,sa dea voie copiilor sa studieze religia asa cum este ea acum,parte a trunchiului comun.Un An Nou fericit!

    • Pai, daca vrei, spune NU, mai incultule, ca nimeni nu te-a oprit pana acum… Ai vazut tu undeva credinta crestina bagata pe gat cuiva, fraiere de doi bani? Habar n-ai de subiect si te afli in treaba… in treaba mare, adica…
      Hai pa, si mai pune mana pe carte…

  • Securiștii ăștia din Bor nu respecta nici macar deciziile justiției? Ce sa caute in scoli aceste manifestări iraționale ce țin de evul mediu? Decizia CCR a fost una curajoasă si corecta, si cel mai important poate, normala. Popii au 20.000 de biserici, făcute tot din banii statului. Sa își practice acolo înșelătoriile. Scoala este pentru educație si știință, nu pt. prozelitism irațional.

    • Domnule chipiu sau sapca,cum o vrei tu,nu minti asa cu nesimitire!!!!!!Citeste comunicatul BOR cu privire la ora de religie si vei vedea acolo ca se spune ca Patriarhia nu va ataca in justitie sau nu va cotesta decizia CCR.Intrebarea fireasca este:cat de bun esti tu ca si crestin ,sa iti sustii Biserica ta si sa te gandesti la viitorul copiilor tai?Nu uita rolul BOR in cultura si viata poporului roman si domnitorii care au murit pentru credinta ortodoxa,cum este Brancoveanu!

  • De ce nu s-ar face un sondaj prin scoli? Religia ar trebui sa fie o disciplina optionala. Mai ales ca se preda un fel de catehism la ora de religie. Pentru educatie morala exista alte discipline sau ore prevazute, vezi educatie civica sau dirigintie.

  • De cateva ori m-am exprimat in aceasta problema. Acum repet: religia/dogma sa fie predata la nivelul parohiilor, hal Domnului au spatiu. Pentru tinerii din clasa a IV-a pana in clasa a VII-a de catre preoti. Astfel preotul va realiza o legatura mai naturala cu viitorii enoriasi/platitori de taxe. In liceu ar fi benefic doua materii : religii comparate si istoria religiilor predata de profesori laici specializati in aceste domenii.
    Eficienta ar fi cunoasterea celorlalti, si am devenii mai toleranti. Experienta uzantelor actuale in domeniu nu a redus intoleranta si nici tineretul nu a devenit mai moral, din contra. Vezi: prostitutia. consumul de droguri, divorturile, abandonul copiilor etc.
    La multi Ani cititorule!

  • Fratilor,de ce va luptati chiar impotriva constiintei domniilor voastre…?
    Oare nu va dati seama ca va luptati cu sufletele voaetre…? (lupta data intre cele ale trupului impotriva celor sufletesti)
    Cercetati ce este ORTODOXIA si va veti regasi fiecare in invatatura EI… (am spus INVATATURA EI)
    Va mai idemn la ceva…starea d-voastra nu se aseamana cu starea lui Irod de altadata…?
    La multi ani!!! si va mai doresc ceva SA IMBATRANITI FRUMOS…!

  • Securistule, dacă eşti aşa de justiţiar, atunci de ce stai ascuns ? De ce nu vii în piaţa publică să protestezi civilizat, să te vadă lumea. De ce nu vii la tv. să spui acolo ce ne debitezi nouă aici, de ce nu scrii un articol în presă şi să te semnezi desigur. Poate vii şi cu probe să-i aresteze pe furăcioşi. Nu vii pentru că ţi-e frică, securistule, eşti deosebit de laş, însă nu eşti chiar aşa de prost să nu-ţi dai seama ce te-ar aştepta în astfel de cazuri. Aşa că stai în continuare ascuns şi vomită aici pentru culoare. Eu te studiez ca pe un caz tare ciudat.

  • Biserica pierde șansa unei bune și necesare abordări creștine în filonul educației instituționale. Aceasta, nu că vor politicieni sau judecători, Raul Adrian sau Popa Șapcă, toate sunt consecința firească a lucrului făcut de mântuială. O programă a lecției de religie total anacronică cu capacitatea de înțelegere a copiilor zilelor noastre, dublată de o totală lipsă de cadre calificate pentru o materia de învățământ cu totul specială. Nici la alte materii nu este mai roză situația.

  • Dacă la alte materii se invocă lipsa bazei materiale, lecția de religie renunță cu bună știință la valori materiale cu profund simbolism creștin – pâinea noastră cea de toate zilele. Acolo unde laptele și cornul sunt aruncate la coș, profesorul de religie este un repetent, un om periculos nu doar pentru copii, dar și pentru întreaga societate. Când elevul din prea plinul lui sufletesc poate dărui fără să-l umilească pe cel care primește, atunci învățătura creștină, se poate spune că a pus sămânța în pământul bun.

  • Domnule Safriuc, se poate discuta pe această temă, însă un dialog cât de cât civilizat cu ateii, sectanţii şi alţi slabi de minte, nu putem avea, aceştia au ura în suflet şi vor distrugerea creştinismului. Cum pe Mântuitorul Iisus Hristos nu-L pot distruge, urlă şi ei pe unde pot.

  • Vă salut, minusaricilor, văd că minusuri ştiţi să daţi, cu gramatica staţi mai prost. Cu dictarea şi tabla împărţirii cum staţi? Aţi început cursurile?

  • Cine stie istorie, cunoaste rolul bisericii , totdeauna a coordonat un stat( de drepet), suntem prea mici si neinsemnati sa judecam. O zi buna !

  • Cum să ştie istorie un minusaric dacă el nu ştie să scrie? Este greu pentru voi, băieţi, să ştiţi ce înseamnă acordul subiectului cu predicatul.

  • Cum să mai ştim să gândim frumos, dacă unii nici n-au auzit de verbul „a gândi”?Mintea lor se găseşte în vârful burţii!

  • Hai să lămurim chestia aceasta, Securistule. O smerenie mai serioasă ar fi dus la venirea ierarhilor BOR pe vreun măgar, asin, ca Iisus! Sigur, o Dacia era mai indicată, însă nu este o crimă ca un arhiepiscop sau mitropolit să folosească un Audi, de pildă. N-avea grijă că nu este luat din bani publici. La arhiepiscopia Buzăului, IPS Arhiepiscopul Ciprian Câmpineanu în prima zi când a fost înscăunat acolo a ordonat vinderea imediată a celor două limuzine de lux ale arhiepiscopiei.

  • Dacă un preot ortodox a făcut aşa ceva, atunci este ceva anormal şi trebuie exclus din rândul preoţimii. Asta nu înseamnă, Securistule, că Biserica lui Hristos este pătată, pentru că Hristos nu poate fi pătat. Soarele trece şi peste un rahat, dar nu se murdăreşte.

  • Proorocule, adevaratule fiu al mamei Omida, cititorule in stele, talcuitorule in foi de ceapa, clarvazatorule in globul de cristal etc. etc., tot nu te-ai hotarat sa joci la bursa pentru a ne dovedi ca prezicerile tale sunt adevarate? Ne spui cat va fi cursul leu/franc elvetian peste un an?

  • Minusaricilor sectanţi, voi când vă duceţi la secta voastră, ce fel de maşini folosiţi? Mă refer la sectanţii de rând nu la şefi!

  • Pentru a primi plusuri de la minusarici, trebuie să fii ca ei, adică pămpălău, semianalfabet, rău, un pic cretin şi asortat cu kilograme de mahalagism! Băieţi eu nu sunt aşa, de aceea aştept cu plăcere minusurile pămpăliilor voastre!

  • Sondaj IRES privind increderea romanilor in:POMPIERI-60%, JANDARMI-55%, PROFESORI-53%,MILITARI-51%, MEDICI-48%, POLITISTI-48%, PREOTI-47%, FUNCTIONARI PUBLICI-43%.Preotii in coada clasamentului.Oare de ce?

  • Ati inteles gresit intrebarea mea.Preotii sunt in coada clasamentului pentru ca o merita.Merita sa ajunga undeva la 20% incredere, scorul PSD-ului.Oamenii nu-i mai tolereaza.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS