Actualitate

Strada Alba Iulia, zonă sufocată de maşini, dar cu terenuri virane pe care cresc buruieni

Strada Alba Iulia este una dintre cele mai aglomerate din oraş întrucât în zonă se află Palatul de Justiţie, cabinete de avocaţi, dar şi o secţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă unde funcţionează temporar Policlinica. Cu toate acestea, un teren pe care ar putea fi amenajată o parcare e lăsat de izbelişte.

Lipsa locurilor de parcare din Bistriţa este o realitate cruntă cu care ne luptăm de ani buni. Şi nici nu e de mirare că se întâmplă aşa din moment ce, în 25 de ani, administraţia locală nu a găsit nicio soluţie ca să amenajeze o parcare subterană sau supraterană, străzile sunt înguste, multe cu sens unic, iar zona centrală pietonală.

În timp ce numărul maşinilor din oraş creşte de la un an la altul, iar şoferii sunt obligaţi să facă ture de oraş ca să aibă unde opri, terenuri numai bune de amenajat parcări sunt lăsate în paragină. Se întâmplă inclusiv pe strada Alba Iulia, una dintre cele mai aglomerate din Bistriţa din cauza faptului că aici se află Palatul de Justiţie, numeroase cabinete de avocaţi, notari şi executori, dar şi Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa unde funcţionează temporar şi Policlinica Bistriţa. În timp ce oamenii nu mai pot circula pe trotuare din cauza maşinilor parcate, terenul pe care îl vedeţi în fotografii stă bine merci gol, năpădit de buruieni. Fireşte că administraţia va invoca diverse probleme juridice, însă adevărata problemă este lipsa interesului pentru rezolvarea acestei grave probleme pe care oraşul o are: lipsa locurilor de parcare.

Potrivit Raportului primarului, anul trecut, Direcţia de Servicii Publice a Primăriei Bistriţa, condusă de Ioan Creţiu, care a avut la dispoziţie un buget de 42 de milioane de lei, a creat doar 136 de locuri de parcare pe domeniul public, prin execuţia a 6 parcări (4 ecologice, fiind cu dale grilă, iar două cu asfalt), pe o suprafaţă de 2.001 mp, anul acesta neavând în plan decât reabilitarea celor existente.

Alba Iulia 2 Alba Iulia 3 Alba Iulia 4 Alba Iulia 5

2 comentarii

  • Dupa cum se stie, a existat un proiect pentru sediu Bibliotecii judetene, in locatia de pe str. Alba Iulia, in locul acelei centrale termice dezafectate. Bisrtita merita sa aiba o biblioteca judeteana moderna, si cu toate astea nu s-a mai tinut cont de acest lucru, biblioteca fiind mutata in mod fortat pe str. Odobescu in cladirea fostei sucursale a BNR imediat dupa ce aceasta fusese renovata, cu toate ca spatiul respectiv era insuficient pentru toate functiunile bibliotecii. Ba mai mult, cladirea respectiva a fost restaurata si pregatita sa gazduiasca un muzeu de arta religioasa din dorinta IPS Bartolomeu Anania. De altfel, el a intervenit pe lângă reprezentanţii BNR să cedeze Consiliului Judeţean clădirea de pe strada Alexandru Odobescu unde urma să fie amenajat muzeul. Muzeul urma sa aiba un caracter ecumenic, ceea ce ar fi atras un numar mare de turisti de diferite confesiuni. Asadar, cu toate ca se stia dinainte ca spatiul pentru Biblioteca era insuficient, iata ca acum s-a ajuns la o noua improvizatie de a se inghesui inca o improvizatie, un fel de anexa in parculetul din spatele bibliotecii, fara a putea realiza o legatura functionala a intregului ansamblu. Si iata cum dintr-o „gandire” idioata, orasul Bistrita s-a ales fara un muzeu de arta sacra, dar si fara o biblioteca publica moderna si functionala. In schimb a ramas cu ruinele centralei termice si cu mizeria de pe str. Alba Iulia, unde intr-adevar s-ar putea face o parcare supraetajata care sa deserveasca institutiile din zona.

  • Insuficienta locurilor de parcare in zona strazii Alba Iulia este si o consecinta a lipsei de viziune in materie de urbanism. Un exemplu in acest sens este legat de amplasarea Palatului de Justitie. La inceputul anilor 2000, dupa demolarea fostei cazarme Schwarzenberkasserme, pentru a face loc Tribunalului Bistrita- Nasaud, a rezultat o suprafata generoasa de teren. Cu toate astea, prin amplasarea idioata a Tribunalului, exact in mijlocul parcelei eliberate s-a produs o risipa uriasa de spatiu construibil, intr-o zona si asa suprasolicitata. Astfel, cladirea Parchetului in loc sa fie construita langa Tribunal, a fost inghesuita aiurea, la intrarea in parc. Acum se pune si problema extinderii Tribunalului care se confrunta cu lipsa de spatiu. Asta inseamna sa gandesti de azi pe maine, sau mai bine zis, sa nu gandesti.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS